Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.03.17

A Krím félsziget szavaz, a piac „ásít” A krími népszavazás eredményei nem okoztak meglepetést. Most tehát az a kérdés, hogy Oroszország hogyan dönt és reagál a szavazásra, ami meghatározza, hogy Moszkva és a Nyugat közötti konfliktus elmélyül vagy csillapodik. Ez a döntés az orosz elnök, Putyin kezében van. Az USA és Európa népszavazásra adott válasza – nem beszélve az orosz politikai és pénzügyi érdekeire gyakorolt hatásról – valószínűleg jelentősen befolyásolja döntését.

IronFX napi elemzés:

•A Krím félsziget szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásról; nincs meglepetés
 • A következő határidő péntek, amikor az orosz törvényhozók fontolóra veszik egy olyan törvény megalkotását, amely engedélyezi Oroszországnak, hogy bekebelezze a Krím félszigetet (és potenciálisan más területeket).
 • A végső döntés Putyin kezében van
 • Az EU külügyminiszterei ma találkoznak; az EU vezetők csütörtökön és pénteken tárgyalnak a további intézkedésekről; az USA-beli elnökhelyettes, Biden Lengyelországba és Litvániába utazik
•A piac nyugodtan fogadja a híreket
 • A részvények árfolyamai általánosságban emelkednek Ázsiában, kivéve Japánban
 • A dollár majdnem az összes devizával szemben gyengült; az AUD erősödött a legjobban a G10 devizák között, ami jelzi, hogy a piacon még mindig a kockázatvállaló hozzáállás uralkodik
 • De az arany és az ezüst a fő nyertesek; jelzi, hogy bizonyos mértékű áramlás zajlik a biztonsági befektetési devizák felé
•Kína megduplázza a CNY kereskedési tartományát – ez egy következő lépés a deviza „felszabadításához’
•Ma: Eurozóna:  Végleges fogyasztói árindex februárra vonatkozóan
 • USA: Az Empire State gyártási index várhatóan emelkedik; a februári ipari termelés is várhatóan emelkedik; az NAHB lakáspiaci indexe is várhatóan emelkedik. Ez a pozitív adatok alátámaszthatják azt, hogy a közelmúltbeli kedvezőtlen adatok többnyire az időjárásnak tudhatók be, és az USA gazdasága egészséges; ez fellendítheti a dollárt.

Részletes elemzés:

 • A Krím félsziget szavaz, a piac „ásít” A krími népszavazás eredményei nem okoztak meglepetést. Most tehát az a kérdés, hogy Oroszország hogyan dönt és reagál a szavazásra, ami meghatározza, hogy Moszkva és a Nyugat közötti konfliktus elmélyül vagy csillapodik. Ez a döntés az orosz elnök, Putyin kezében van. Az USA és Európa népszavazásra adott válasza – nem beszélve az orosz politikai és pénzügyi érdekeire gyakorolt hatásról – valószínűleg jelentősen befolyásolja döntését. A fennmaradó gond – a Nyugat azon kívánsága, hogy Oroszország békén hagyja a vele határos országokat – tisztázatlan marad. Eközben Oroszország teret adott magának arra, hogy visszatáncoljon az általa keltett fenyegetésektől, beleértve a Krím félszigetre vonatkozókat, mivel arra kíváncsi, hogy a Nyugat kompromisszumot köt vagy kitart álláspontja mellet. Putyinnak jó oka van a kompromisszumra; amíg a Krím félsziget Ukrajna része, vagy legalábbis nem teljesen független, Oroszországnak nagy befolyása van a Nyugatra. De a terület bekebelezésekor elveszítené ezt a befolyást. Mindazonáltal Putyin úgy vélheti, hogy túl messzire mentek a dolgok, és komoly üzenetet kell küldenie a Nyugatnak Oroszország megoldását illetően.
 • A Reuters szerint a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozási kérelmét először Putyin elnöknek küldik el. Ha jóváhagyja, a kérelem a parlament felső és alsó házához kerül, amelyek egyezményt dolgoznak ki, amelyet Oroszország és az új állam aláír. Az egyezmény értelmében egy átmeneti időszakot köthetnek ki az Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálandó ország esetében. Aláírását követően Oroszország alkotmánybírósága érvényesíti az egyezményt. Ezt ekkor mindkét parlamenti háznak (Duma és Szövetségi Tanács) meg kell szavaznia.
 • Mindenesetre úgy tűnik, hogy a következő határidő március 21., péntek.  Az ukrán és az orosz hadügyminisztériumok beleegyeztek abba, hogy addig fegyverszünetet kötnek a Krím félszigeten. A Bloomberg szerint ezen a napon az orosz törvényhozók fontolóra veszik egy olyan törvény megalkotását, amely engedélyezi Oroszországnak, hogy bekebelezze bizonyos országok olyan részeit, ahol a központi hatóságok nem működnek és a helyi lakosok ki akarnak válni. Miközben ez egyértelműen a Krím félszigetre irányul, elméletben felhasználható arra, hogy Oroszország a kelet-európai országok bármely orosz nyelvű területét bekebelezze. Oroszország mellett tüntettek a kelet-ukrajnai Donyeck városában. A Nyugatnak a legnagyobb félelme talán a következő: Putyin elnök célja nem csupán az, hogy elfoglaljon egy melegvizes kikötőt – Oroszország örök geopolitikai célkitűzését -, hanem a Szovjetuniót is újra akarja építeni. Ezért az USA-beli elnökhelyettes, Biden Lengyelországba és Litvániába utazik tárgyalásokra. Az EU külügyminiszterei ma találkoznak, és valószínűleg befagyasztják az érintettek vagyonát és vízumtilalmat vetnek ki az érintettekre; az EU vezetők csütörtökön és pénteken tárgyalnak Brüsszelben a további intézkedésekről.
 • A piac látszólag jócskán számított a helyzetre, mivel úgy tűnik, hogy nem gyakorolt rá nagy hatást. A japán részvények árfolyama jelentősen csökkent, de más ázsiai piacokon általánosságban növekedés tapasztalható, amelyet a kínai részvények árfolyamának emelkedése vezérel. Az USA-beli kincstárjegyek hozamai csupán kis mértékben változtak. A devizákat illetően a dollár változatlan volt vagy gyengült a legtöbb devizával szemben; az AUD könyvelhette el a legnagyobb erősödést a G10 devizák között. Az általunk követett feltörekvő piacokbeli devizák közül egyedül a CNY veszített teret a dollárral szemben, amely csökkent, miután a Kínai Nemzeti Bank a hétvégén bejelentette, hogy megduplázza a deviza kereskedési tartományát annak érdekében, hogy a piaci erők határozzák meg értékét. Az arany és az ezüst azonban bizonyos mértékű reakciót mutat az ukrajnai helyzet hatására.
 • Mivel ma kevés esemény van napirenden, az ukrajnai események állnak a középpontban. Közzéteszik az eurozóna februári végleges fogyasztói árindexét. Szokás szerint az előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos, és a piac nem szentel azonos mértékű figyelmet a végleges adatnak, mint az előzetes eredményeknek, mivel az EKB értekezlet előtt néhány nappal látnak napvilágot.
 • Az USA-ban az Empire State gyártási index az előrejelzés szerint márciusban 6,6-ra emelkedett (februárban 4,5 volt), miközben a februári ipari termelés várhatóan havi szinten +0,2%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a januári -0,3%-hoz képest. A National Association of Home Builders (NAHB) márciusi lakáspiaci indexe a becslés szerint 50-re emelkedett (februárban 46 volt). Az USA-ban napvilágot látó pozitív adatok megerősítik majd, hogy a közelmúltbeli gazdasági adatokban mutatkozott lassulás főleg a hideg időjárásnak tudható be.
 • Hétfőn két személy tart beszédet. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann az euróövezet külső egyensúlytalanságairól beszél; a BoE kormányzó-helyettese, Cunliffe a globális pénzügyi piacokról beszél.
 • A hét hátralévő részében fő eseményként az FOMC szerdán tart értekezletet. A piaci várakozások szerint a Fed továbbra is kitart a fokozatos csökkentés mellett, és további 10 milliárd dollárral csökkenti a kötvények vásárlását.

EUR/USD

EURUSD_17Mar2014

 • Az EUR/USD pár pénteken visszapattant az 50 periódusú mozgóátlag közelében, és emelkedett, majd ismét felfelé áttörte az 1,3893-as szintet. Az MACD indító vonala alatt marad, miközben a mutatószám és az ár mozgása közötti negatív divergencia még érvényben van, ezért nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy visszatérés. Mindazonáltal a magasabb maximum szint és a magasabb minimum szint struktúrája folyamatban marad, és mivel az árfolyam a növekvő tartományban van, bármilyen lehetséges csökkenést jelenleg korrekciós hullámnak tartok.
 • Támaszszint: 1,3893 (T1), 1,3850 (T2), 1,3810 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3965 (E1), 1,4000 (E2), 1,4200 (E3).

USD/JPY

USDJPY_17Mar2014

 • Az USD/JPY pár elérte a támaszszintet a 101,25-ös (T1) minimum szinten, majd valamelyest emelkedett. Fenntartom semleges nézetemet, mivel a pár nincs trend módban, és amint azt a korábbi elemzésekben említettem, a 101,25-ös (T1) minimum szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy a rövid távú kép negatívvá váljon. Mindazonáltal, mivel úgy tűnik, hogy az RSI készen áll a túladott tartományból való kilépésre, és lehet, hogy az MACD legalsó szintjére ért, a következő hullám várhatóan növekvő lesz, és az árfolyam esetleg a 101,65-ös (E1) ellenállásszint fölé kerül.
 • Támaszszint: 101,25 (T1), 100,75 (T2), 100,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,65 (E1), 102,25 (E2), 102,70 (E3).

EUR/GBP

EURGBP_17Mar2014

 • Az EUR/GBP pár emelkedett, miután visszapattant a 0,8340-es (T1) támaszszinti tartomány közelében. Az árfolyam várhatóan eléri a következő akadályt a 0,8390-es (E1) szinten, amely egybeesik az augusztus 1. és február 17. közötti csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintjével, ahol az árfolyam várhatóan erős ellenállásszintbe ütközik. Amíg az árfolyam az előző csökkenő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, a rövid távú kilátás pozitív marad. Egyedüli aggályom, hogy az árfolyam a napi grafikonon ellenállásszintre talál a 200 napos mozgóátlag közelében.
 • Támaszszint: 0,8340 (T1), 0,8300 (T2), 0,8260 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8390 (E1), 0,8460 (E2), 0,8535 (E3).

Arany

XAUUSD_17Mar2014

 • Az arany emelkedett, és felfelé áttörte az 1375-ös korlátot. A nemesfém várhatóan továbbra is teszteli az 1395-ös (E1) ellenállásszintet, ahol az egyértelmű, felfelé történő áttörés további bika jellegű hosszabbításokat indíthat el a következő akadály felé (1415 – E2). Mindazonáltal, mivel az RSI kilépett a túlvett tartományából, nem zárható ki a további konszolidáció vagy visszatérés, mielőtt a vételi pozíciókkal rendelkezők ismét átveszik az irányítást. A napi grafikonon az arany a 200 napos mozgóátlag felett van, ami fokozza a növekvő trend folytatódásának valószínűségét.
 • Támaszszint: 1375 (T1), 1354 (T2), 1332 (T3).
 • Ellenállásszint: 1395 (E1), 1415 (E2), 1435 (E3).

Olaj

CLJ4_17Mar2014

 • A WTI emelkedett, miután konszolidált a 98,00-as (T1) támaszszint közelében, amely a január 9. és március 3. közötti növekvő trend 50%-os visszatérési szintje és az előző elemzésekben említett hibás kilengés szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje. Amíg azonban az ár a csökkenő tartományban van, a közelmúltbeli előremenetelt növekvő korrekciós hullámnak tekintem. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy átvegyék az irányítást a tartomány felső határa közelében, a csatát várhatóan a 98,00-as (T1) támaszszint alá irányíthatják, és megcélozhatják a január 9. és március 3. közötti növekvő trend 61,8%-os visszatérési szintjét, amely egybeesik az alakzat szélességének 200%-os hosszabbítási szintjével, amely a 96,50-es (T2) támaszszint közelében van. Csak az előző maximum szint (103,00 – E2) felfelé való áttörése jelezheti, hogy a közelmúltbeli csökkenés az előző növekvő trendnek csupán 50%-os visszatérése volt.
 • Támaszszint: 98,00 (T1), 96,50 (T2), 95,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 100,75 (E1), 103,00 (E2), 105,00 (E3).

 

Scroll To Top