Tovább csökkent a szerb GDP a harmadik negyedévben

Tovább csökkent a szerb bruttó hazai termék a harmadik negyedévében – közölte internetes honlapján a szerb statisztikai hivatal (SZS) pénteken.

A bejelentés szerint míg az év második negyedében a GDP 1,3 százalékkal volt kisebb a megelőző év hasonló időszakához viszonyítva, addig a harmadik negyedévben – mindenekelőtt a májusi árvizek hatásaként – 3,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az egy évvel korábbihoz képest.
Az SZS arról is beszámolt, hogy az év első 10 hónapjában enyhén – mintegy 0,4 százalékkal csökkent – a külkereskedelmi forgalom hiánya a megelőző év hasonló időszakához képest annak eredményeként, hogy az export 9,275 milliárd eurót, az import pedig 12,828 milliárd eurót tett ki. A hiány értéke így 3,553 milliárd euró lett.
A statisztikai hivatal hírt adott arról is, hogy októberben 11,2 százalékkal csökkent a szerb ipari termelés a múlt év októberéhez viszonyítva mindenekelőtt az energiatermelés és a bányászat kedvezőtlen teljesítménye következtében. Az év első 10 hónapját tekintve az ipari termelés 6,3 százalékkal volt kisebb, mint a múlt év első 10 hónapjában.
Az év elején még 1 százalékos gazdasági növekedést jósoltak Szerbiában, majd a májusi árvizek okozta károk miatt 1 százalékos visszaesésre számítottak. A szerb nemzeti bank (NBS) szerint azonban ezek az előrejelzések is túl optimistának bizonyultak, az idén 2 százalékos csökkenés várható. A NBS azt is közölte, hogy a jövőre tervezett stagnálás helyett várhatóan fél százalékkal csökken a gazdaság és javulás csak 2016-ra várható.(MTI)

Scroll To Top