Török kormányfő – Török gazdasági miniszter: reális cél az ötmilliárd dolláros áruforgalom

A török gazdasági miniszter reális célnak nevezte a két ország közötti ötmilliárd dolláros áruforgalom elérését a török-magyar üzleti fórumon tartott beszédében kedden Budapesten.

Nihat Zeybekci hangsúlyozta: Magyarország fontos kereskedelmi partnere Törökországnak, a két ország jól kiegészíti egymást a külkereskedelemben. A két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte a kétmilliárd dollárt, de a gazdasági potenciál alapján reális esély van az ötmilliárd dolláros áruforgalom elérésére a közeljövőben – mondta. Véleménye szerint ehhez további megbeszélésekre van szükség, egyebek között a török exportcikkek szállításának megkönnyítéséről, vagy a kvótákról. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés további területekre terjed majd ki, és Magyarországon megvalósul a török áruk akadálytalan áthaladása. Kitért arra, hogy az Eximbank fiókot nyit Isztambulban, amely az első ilyen intézmény lesz. A két ország között hathavi találkozók megtartását nevezte szükségesnek, amelyeken tíz gazdasági szektorra lebontva rendszeresen áttekinthetnék az elért eredményeket és a feladatokat.
Ahmet Davutoglu török miniszterelnök beszédében felejthetetlennek nevezte a Budapesten eltöltött időt, és köszönetet mondott a fogadtatásért. Rámutatott: a politikusok feladata az üzletemberek közötti akadályok felszámolása, amelyre készségüket fejezte ki. Minimum olyan jól szeretnének bánni Törökországban a magyar beruházókkal, vagy még jobban, mint amit itt tapasztalnak. A politikai szándék megvan, a jogi környezet nagyrészt kialakult – mondta a török kormányfő. Az üzletembereknek pedig az a feladatuk, hogy jelezzék, hogy hol ütköznek akadályokba – fogalmazott.
Szavai szerint Magyarország közelebb áll Törökországhoz, mint akár egy szomszédos ország. Az elmúlt két és fél évben már 5 üzleti fórumot és két magas szintű stratégiai tanácsülést tartottak, az együttműködés a két ország között egyre jobban elmélyül. Közölte, hogy támogatják Magyarország keleti-nyitását, és európai szövetségesként, baráti országként tekintenek Magyarországra. Törökország pedig az eurázsiai térségben lehet fontos Magyarország számára. Reményét fejezte ki, hogy Törökország is beléphet a Schengeni övezetbe, és nem lesznek akadályok a két ország között.
Az MNKH Zrt. által szervezett magyar – török üzleti fórumra előzetesen közel 250-en regisztráltak. Az egész napos rendezvényen a török üzleti környezetről, befektetési lehetőségekről adtak tájékoztatást, valamint kétoldalú tárgyalásokra is lehetőség volt török üzleti partnerekkel.(MTI)

Scroll To Top