Termékbemutatókon értékesítő cég bukott meg a NAV vizsgálatán

Adóhiányt állapított meg, illetve bírságot szabott ki csaknem 43 millió forint értékben egy termékbemutatókra specializálódott vállalkozásra a NAV – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtófelelőse kedden az MTI-t.

Jegyinák Attila közölte: egy olyan budapesti székhelyű, a Dél-Alföldön is tevékenykedő vállalkozásról van szó, amelyik egyebek mellett úgynevezett közérzetet javító eszközök – porszívó, klímaberendezés, áramcsökkentő – termékbemutatóval egybekötött értékesítésére specializálódott. A művelődési házakban rendezett bemutatókra telefonon és levélben toboroztak résztvevőket az ország minden tájáról.
A vizsgálat során az ellenőrök megállapították, hogy a cég könyvelt árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, amelyből az értékesítőinek jutalékot fizetett. A jutalék mellé a cég az egész országra kiterjedő munkavégzéshez személygépkocsit is adott, valamint a termékbemutatókon használt termékeket is az értékesítők rendelkezésére bocsátotta. A cég által fizetett jutalék majdnem elérte a teljes árbevételt, noha a szerződésekben az árbevétel mindössze 40 százalékában határozták meg az értékesítők részesedését. Nem stimmeltek a számok az árubeszerzési bizonylatokon sem. A cég papírjai szerint több ezer terméket adtak el úgy, hogy beszerzés jóformán nem történt. Mivel a terembérletekről és az értékesítésekről tömegével kerültek elő a számlák, az ellenőrzés végén már az volt a kérdés, hogy mekkora lehetett a cég tényleges árbevétele, ha százmilliót utaltak az értékesítőknek.
A NAV a cég elektronikusan tárolt adataiból kiindulva megbecsülte a tényleges árbevételt és több tízmillió forint fizetendő adó eltitkolását tárta fel.(MTI)

Scroll To Top