Telekom: erőteljes verseny a leányvállalatok piacán

A Magyar Telekom leányvállalatainak Macedóniában és Montenegróban erős versennyel kell szembenézniük, a magyar piacon ugyanakkor folytatódik a pozitív trend – mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes a második negyedéves eredményeket ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A társaság javított éves EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés leírás előtti eredmény) előrejelzésén, miután az első fél évben ez a mutató emelkedett a tavalyi bázisidőszakhoz képest. A második fél évben azonban ez a pozitívum nem lesz tartható a vezérigazgató-helyettes szerint a leányvállalatok teljesítménye miatt.
A folyamatban lévő frekvenciatenderről úgy nyilatkozott, hogy egyes blokkokért erős verseny folyik, ami azok árát is befolyásolja.
Az osztalékra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: addig korai osztalékfizetésről, vagy annak mértékéről beszélni, amíg nem látszik, hogy milyen áron tud a társaság új frekvenciákhoz jutni. Hozzátette, hogy a cash flow az idén még nem fog jól alakulni.
A Magyar Telekom a 2013-as év után – a korábbi évekkel ellentétben – nem fizetett osztalékot. A döntést a szabad cash-flow csökkenésével, illetve a nettó eladósodottsági ráta emelkedésével indokolták. A csütörtökön közölt második negyedéves gyorsjelentés szerint a cash flow alakulásában 2015-től vár jelentősebb javulást a társaság.
A Magyar Telekom 2014 első hat hónapjában 303,7 milliárd forint árbevételt ért el, amely 3,1 százalékkal kisebb a tavalyi első fél évinél. A társaság részvényeseire jutó (nettó) eredmény ugyanakkor 18 százalékkal, 16,41 milliárd forintra nőtt, és az EBITDA is javult kissé, 1,5 százalékkal, 90,14 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első fél évhez képest.
A telekommunikációs társaság módosított idei célkitűzésein, EBITDA eredményének legfeljebb 3 százalékos mérséklődésére számít a korábban jelzett 3-6 százalék közötti csökkenés helyett. A bevételre és a beruházásokra vonatkozó előrejelzésén nem változtatott a cég, várakozásai szerint a bevételek éves szinten legfeljebb 3 százalékkal csökkennek az idén, beruházásokra pedig a tavalyival közel azonos összeget, 87 milliárd forintot szán 2014-ben a frekvencia akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül.(MTI)

Scroll To Top