Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.15

A dollár különbözően viselkedett, mivel a kedvezőtlen termelői árindex többet nyomott a latba, mint az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának csökkenése

• A dollár különbözően viselkedett, mivel a kedvezőtlen termelői árindex többet nyomott a latba, mint az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának csökkenése Az utóbbi 15 év legalacsonyabb szintű újonnan regisztrált munkanélküliek állománya nem gyakorolt jelentős hatást a dollárra, mivel az áprilisi kedvezőtlenebb termelői árindex (PPI) és a 2. negyedéves növekedési várakozások folytonos lefelé való korrigálása továbbra is nyomást gyakorolt az USA-beli hozamgörbe rövidebb végén. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások fokozatosan decemberi kamatlábemelésre számítanak a szeptemberi helyett, bár az FOMC legfrissebb (márciusi) előrejelzése szerint idén három kamatlábemelésre kerül sor – a vélemények jelentősen különböznek!
• Az euró hátránya csökken Mivel a Treasury államkötvények rallyznak a hozamgörbe rövidebb végén, a német Bund kötvények adása folytatódik, a Treasury és a Bund kötvények közötti 2 éves különbözet csökkent (így volt ez a „gilt” államkötvények és a japán államkötvények különbözetével is). Ez egy ideig tovább fogja csökkenteni az euróra nehezedő nyomást. Mivel a piac továbbra is rendkívül az EUR eladására van berendezkedve (a Commitment of Traders jelentés szerint – tekintsük meg az újat, amelyet ma éjjel publikálnak), további pozíciólezárásra kerülhet sor, az EUR pedig erősödhet.
• Mindazonáltal továbbra is javulás tapasztalható a munkaerő-piacon, amely sokkal fontosabb, mint a gyenge gazdasági növekedés. A növekedés nem tartozik a Fed hatáskörébe – a foglalkoztatás és az infláció igen. Tegnap az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya konzisztens volt a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány 217 ezres emelkedésével, aminek alapja a két változó utóbbi öt évben fennálló kapcsolata. (Megjegyzem, hogy az előrejelzés hibahatára jelentős.) Eközben a közelmúltbeli Job Offers and Labor Turnover Survey (azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos felmérés, JOLTS) jelentés újabb emelkedést jelzett a „munkahelyükön felmondók” arányában; ez a ráta jelzi, hogy mennyien mondják fel önkéntesen állásukat. A Fed kutatása szerint ez további emelkedésre utalhat a foglalkoztatás költség indexében és az inflációban a következő 6-12 hónapban. Ugyanakkor a Fed olajárakkal kapcsolatos előrejelzése – amely csak ideiglenes gátló hatást fejt ki az inflációra – úgy tűnik, hogy beigazolódik, mivel a viszonteladói benzinárak a januári minimum szintről több mint 30%-kal emelkedtek. Szerintem a szeptemberi emelés továbbra is lehetséges. Ez nagy meglepetés lenne a piacnak, és valószínűleg jelentős fordulatot eredményezne a dollárban, különösen mivel az EKB elnöke, Draghi továbbra is biztosít bennünket afelől, hogy az EKB „teljesen megvalósítja” a mennyiségi könnyítési programot, és valószínűleg ki is bővíti azt, ha az infláció nem áll helyre.
• Az NZD és az AUD gyengültek a helyi árucikkekkel kapcsolatos hírek miatt Az utóbbi 24 órában leginkább az AUD és az NZD gyengült. Az NZD gyengült, miután a Fonterra Cooperative Group (az ország fő tejexportőre) csökkentette a teljes tejpor mennyiségével kapcsolatos előrejelzését a következő 12 hónapra nézve. Az AUD gyengült, miután az egyik bányaipari vállalat úgy nyilatkozott, hogy folytatják a vasérc kitermelését most, hogy az ár rallyzott. A kínai növekedés várhatóan tovább lassul, és ezen két deviza érzékeny marad (különösen az AUD).
• Japán termelői árindexe ismét negatív lett Miután az éves szintű növekedés két évig pozitív volt, Japán termelői árindexe jelentősen negatív tartományba került áprilisban, mivel a tavaly áprilisi fogyasztásiadó-emelés kiesett az összehasonlításból. Japán egyértelműen nem védekezik a defláció ellen (bár a grafikon mutatja, hogy a termelői árindex sokkal volatilisebb, mint a fogyasztói árindex). A Japán Nemzeti Bank valószínűleg az ösztönző intézkedés növelésére kényszerül az idei év későbbi részében. A piac az októbert részesíti előnyben. Vegyük azonban észre, hogy a központi bankok intézkedései egyre kevésbé hatásosak. Az euró visszatért oda, ahol akkor volt, mielőtt az EKB megkezdte a mennyiségi könnyítést januárban. Az AUD/USD pár azon szint fölé emelkedett, mint mielőtt az Ausztrál Nemzeti Bank kétszer csökkentette a kamatlábakat. A még több kötvény és részvény vásárlása hatni fog a jenre? A marginális hatás csökken.
• A búza ára jelentősen emelkedett Az árupiacon a búza ára a legutóbbi négy évet tekintve a legnagyobb emelkedést könyvelhette el a mostoha időjárás, a gyengébb dollár és a short-zárás miatt.
• Mai események: Pénteken ismét viszonylag eseményszegény a naptárunk. Az európai nap során nem tesznek közzé főbb adatokat.
• Az USA-beli Empire State index várhatóan jelzi, hogy a NY-i gyártók üzleti feltételei májusban javultak, miközben USA áprilisi ipari termelése várhatóan változatlan maradt a márciusi csökkenést követően. A dollár erősödéséhez szükséges az ipari termelésben beálló fordulat. A Michigani Egyetem májusi előzetes fogyasztói hangulatindexe várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest. Az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos kilátásról készült felmérés is napvilágot át.

Az EUR/USD pár elérte az 1,1445-ös szintet

• Az EUR/USD pár csütörtökön emelkedett, és felfelé áttörte az 1,1375-ös (S1) ellenállásszintet, majd elérte a következő, 1,1445-ös (R1) korlátot, amelyet a február 13-ai, 17-ei és 19-ei csúcsok határoznak meg. A mozgás megerősítette a következő magasabb maximum szintet a 4 órás grafikonon, és a rövid távú növekvő trend érvényben marad. Az 1,1445-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése szerintem valószínűleg előkészíti az utat az 1,1500-as (R2) pszichológiai tartomány felé. A rövid távú mutatószámokra tekintve azonban továbbra is jelek utalnak arra, hogy visszatérésre kerülhet sor a következő bika jellegű mozgás előtt. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és csökkent, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan bármikor indító vonala alá csökkenhet. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.
• Támaszszint: 1,1375 (S1), 1,1290 (S2), 1,1200 (S3)
• Ellenállásszint: 1,1445 (R1), 1,1500 (R2), 1,1540 (R3)
Az USD/JPY pár visszapattant a 118,90-es szintről

• Az USD/JPY pár tegnap támaszszintre talált a 118,90-es szint körül, majd visszapattant és valamelyest a 119,60-as (R1) ellenállásszint alatt zajlott a kereskedés. Ezen ellenállásszint felfelé való áttörése valószínűleg ismét megcélozza a 120,00-s (R2) pszichológiai tartományt. A momentum mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI visszapattant a 30-as szintjéről és emelkedett, miközben az MACD a legalsó szintre ért és indító vonala fölé kerülhet. Bár a visszapattanás folytatódását láthatjuk, a pár kilátása szerintem semleges. Az árfolyam március 20. óta lehetséges háromszög alakzatban mozog. A napi grafikonon az USD/JPY pár az 50 napos mozgóátlag közelében és jóval a 200 napos mozgóátlag felett van. Emiatt az előző növekvő trend valamelyest érvényben marad, de továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, ami további okot szolgáltat arra, hogy a partvonalon maradjak.
• Támaszszint: 118,90 (S1), 118,50 (S2), 118,00 (S3)
• Ellenállásszint: 119,60 (R1), 120,00 (R2), 120,30 (R3)
Az EUR/GBP pár a 0,7200-as szint felett van

• Az EUR/GBP pár tegnap konszolidációs módban mozgott; a 0,7200-as (S1) támaszszint felett, de a 0,7260-as (R1) ellenállásszint alatt maradt, amely jelenleg egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal. Ezen akadály felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy további hosszabbításokat váltson ki, és talán előkészíti az utat a 0,7300-as (R2) tartomány tesztelésére. Az RSI az 50-es szint felett van, de oldalirányba mutat, miközben az MACD indító vonala felett van és a zérus vonal felé tart. Ezen momentum jelzések valamelyest támogatják, hogy az EUR/GBP pár rövid távon emelkedhet a közeljövőben. A napi grafikonon a közelmúltbeli csökkenés megkérdőjelezte a hibás kilengés alakzat befejeződését. Ezért az EUR/GBP pár általános útvonalát illetően fenntartom semleges álláspontomat.
• Támaszszint: 0,7200 (S1), 0,7150 (S2), 0,7115 (S3)
• Ellenállásszint: 0,7260 (R1), 0,7300 (R2), 0,7330 (R3)

Az arany ellenállásszintre talált az 1225-ös szint körül

• Az arany továbbra is emelkedett csütörtökön. Felfelé áttörte az 1215-ös (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet, de ellenállásszintre talált az 1225-ös (R1) szint felett és valamelyest visszatért. Az 1225-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a pozitív mozgást és talán megcélozza a következő, 1234-es (R2) ellenállásszintet, amelyet a február 17-i csúcs határoz meg. Mindazonáltal momentum mutatószámaink bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a visszatérés folytatódhat, mielőtt a bikák ismét átveszik az irányítást. Az RSI a csúcsra került túlvett tartományán belül, és most úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy hamarosan lefelé áttérjen a 70-es szinten, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan jelző vonala alá csökkenhet. A napi grafikonon az 1225-ös (R1) szint – amely a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje – feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú irány növekvő legyen. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a hosszabb távú trendet illeti.
• Támaszszint: 1215 (S1), 1207 (S2), 1200 (S3)
• Ellenállásszint: 1225 (R1), 1234 (R2), 1245 (R3)

A WTI a 60,00-s szint alá csökkent

• A WTI csütörtökön továbbra is csökkent, és lefelé áttörte a kerek 60,00-s (R1) pszichológiai szintet. Ezen kulcsfontosságú szint lefelé történő áttörése szerintem negatívvá változtatja a rövid távú kilátást. Ezért az 59,40-es (S1) támaszszint lefelé való áttörése várhatóan utat nyit a következő, 58,85-ös (S2) szint felé. Mindkét órás momentum mutatószám medve jellegű tartományában van, ami negatív momentumot jelez. Mindazonáltal mindkettő oldalirányba mutat, ezért bizonyos konszolidációra kerülhet sor a következő csökkenés előtt. A napi grafikonon azonban továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Azonban negatív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között, ami bizonyítékot szolgáltat arra, hogy korrekciós mozgás közeledhet.
• Támaszszint: 59,40 (S1), 58,85 (S2), 58,30 (S3)
• Ellenállásszint: 60,00 (R1), 60,75 (R2), 61,65 (R3)

Scroll To Top