Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.01

A dollár irányt vált Épp akkor, amikor a piac kezdett meggyőződni az USA gazdaságának kedvezőtlen alakulásáról, vártnál kedvezőbb mutatószámok sora okozott pozitív meglepetést. A személyi jövedelmek és kiadások esetében nem történt különösebb változás, de az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya rekord alacsony szintre csökkent, a chicagói PMI-index felülmúlta a várakozásokat, és ami a legfontosabb, hogy a munkaerő-költség index (ECI) is felülmúlta a várakozásokat.

A dollár irányt vált Épp akkor, amikor a piac kezdett meggyőződni az USA gazdaságának kedvezőtlen alakulásáról, vártnál kedvezőbb mutatószámok sora okozott pozitív meglepetést. A személyi jövedelmek és kiadások esetében nem történt különösebb változás, de az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya rekord alacsony szintre csökkent, a chicagói PMI-index felülmúlta a várakozásokat, és ami a legfontosabb, hogy a munkaerő-költség index (ECI) is felülmúlta a várakozásokat. Az egyik dolog, amit a Fed, látni kíván, a bérek emelkedése, mivel ez a munkaerő-piac javulásának biztos jele. A munkanélküliség csökkenése és a bérek emelkedése határozottan jelzi, hogy közelednek céljukhoz, a „maximális foglalkoztatáshoz”, amely támogatná a kamatlábemelést.

Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya megérdemel egy kis figyelmet. Máshol az olvasható, hogy a 262 ezres adat volt a legalacsonyabb szint 2000. április óta (259 ezer). Akkor azonban 142 millióan voltak a munkaerő-piacon, tehát az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a munkaerő-állomány 0,19%-át tette ki. Most 156,9 milliós a munkaerő-állomány, ezért az újonnan regisztrált munkanélküliek aránya 0,18% – rekord alacsony. Ezenkívül mivel a munkaerő-költség emelkedik, a Fed Alapok futures kamatlábbal kapcsolatos várakozások újabb 4 bázisponttal emelkedtek. Úgy tűnik, hogy az enyhítés-párti FOMC nyilatkozat ellenére a piaci résztvevők az adatokat figyelik (úgy, mint az FOMC tagjai), és menet közben döntenek.

A probléma egyik oldala az, hogy az emberek számításai szerint idén a tavalyi év útvonalát követték volna, de nem ez történik. A Citi tavalyi és idei gazdasági meglepetés indexére tekintve látható, hogy az mindkét évben januártól márciusig csökkent, mivel az adatok a mostoha időjárás miatt kedvezőtlenek voltak. Tavaly jelentősen emelkedtek áprilistól május végéig, mivel az időjárás és az adatok javultak. Idén kezdték ezt az útvonalat követni, de a dolgok nem úgy alakultak, és az adatok ismét csalódást keltőek lettek, ami miatt fordulat állt be a piacokon. Most azonban kezdenek az adatok javulni? Az atlantai Fed 2. negyedéves GDP-vel kapcsolatos előrejelzése eléggé kedvezőtlen (szezonálisan korrigáltan, negyedéves szinten +0,9%) – egy évvel korábban +4,6% volt. Ezért a „gyengélkedés” még eltarthat egy kis ideig. A dollár azonban továbbra is erősödhet, amíg az USA-beli mutatószámok általános trendje javul, különösen az árak és a foglalkoztatás tekintetében, amint az látható.

Japán fogyasztói árindexe jelentősen csökkent, mivel a fogyasztási adó emelésének hatása elmúlt.

A szokásos hó végi japán adatáramban szerepelt a tokiói áprilisi fogyasztói árindex, amely egy hónappal az országos fogyasztói árindex előtt van. Eszerint a 2014. áprilisban történt fogyasztásiadó-emelés már nem szerepel az éves szintű összehasonlításban. Az eredmény: a fogyasztói árindex általános növekedési rátája éves szinten 0,7%-ra csökkent (2,3%-ról), miközben a mag fogyasztói árindex növekedési rátája (amely nem tartalmazza a friss élelmiszereket és az energiahordozókat) 1,7%-ról nullára csökkent. Nehéz amellett érvelnünk – ahogyan a BoJ teszi –, hogy az energiaárak csökkenése az oka annak, hogy az infláció a célkitűzés alatt van, amikor valójában az energiaárak kivételével számított infláció, sokkal alacsonyabb, mint az energiaárakat tartalmazó infláció. A jövő hónapban az országos fogyasztói árindexben már nem szerepel majd a fogyasztásiadó-emelés hatása, amely mutató valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz. Ezután nyomás nehezedik a BoJ-ra, és az USD/JPY pár emelkedhet. A BoJ eddig azonban nem látta az intézkedés szükségességét. Ma közzétettek egy kiadványt, amelynek címe: „Mennyiségi és minőségi monetáris könnyítés: a hatások értékelése a bevezetés óta eltelt két évben”. Következtetésük szerint a „minőségi és mennyiségi könnyítési program valamelyest 1 százalékpontnál kisebb mértékben csökkentette a reál kamatlábakat”, valamint „a gazdasági tevékenység és az árak tényleges javulása többnyire megfelelt a minőségi mennyiségi könnyítési program által várt fejleményeknek”. Más szóval: siker. Ez számomra azt jelenti, hogy ha az infláció nem tér vissza a 2%-os szintre a célkitűzés szerinti időszakban – Kuroda kormányzó tegnapi elmondása szerint a jövő év áprilisa és szeptembere között -, akkor megpróbálják bővíteni a minőségi és mennyiségi könnyítési programot. A piac az ösztönző intézkedések növelését október környékére teszi, ami eléggé lehetségesnek tűnik.

A kínai PMI-index változatlan Kína hivatalos PMI-indexe áprilisban változatlan volt (50,1). Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. A HSBC/Markit PMI-index 49,2. A hivatalos változat természetesen több nagy állami kézben lévő vállalat körében folytat felmérést, míg a HSBC/Markit a magánszektorra fekteti a hangsúlyt, ezért ez lehet az ok. Érdekes, hogy az adat egyáltalán nem gyakorolt hatást, a ausztrál dollárra, amely a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a G10 devizák között az utóbbi 24 órában. Az emberek esetlen nem kísérik figyelemmel ezt a mutatószámot, vagy nem számított, mivel a várakozások közelében volt. Vagy az ausztrál dollárt talán a hazai politikával kapcsolatos várakozások vezérlik az Ausztrál Nemzeti Bank jövő heti értekezlete előtt.

Mai események: Az európai nap során az Egyesült Királyság áprilisi gyártási PMI-indexét teszik közzé, amely várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest. A márciusi jelzálogkölcsön-jóváhagyásokat is közzéteszik.

Az USA-ban közzéteszik az áprilisi végleges Markit gyártási PMI-indexet és az áprilisi ISM gyártási indexet. A Michigani Egyetem márciusi végleges fogyasztói hangulatindexe, valamint az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos felmérés is napvilágot lát.

Kanada várhatóan közzéteszi a márciusi RBC gyártási PMI-indexet. A piac ennek nem szentel nagy figyelmet, hanem ehelyett az Ively gyártási PMI-indexet figyeli.

Pénteken ketten tartanak, beszédet a Fed részéről: a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester és a San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams. Williams köztudottan centrista és idén szavazó tag. Ezért véleménye fontos. Kíváncsiak vagyunk megjegyzéseire, amelyekből kiderülhet, hogy a Fed továbbra is az idei kamatlábemelés irányába tart-e, illetve a júniusi kamatlábemelés lehetősége továbbra is fennáll-e.

A Piac

Az EUR/USD pár elérte az 1,1260-as szintet

Az EUR/USD pár rallyja csütörtökön folytatódott, és elérte az 1,1260-as (R1) kulcsfontosságú ellenállásszintet. A rövid távú irány szerintem pozitív marad, de mielőtt biztos leszek a növekvő mozgást illetően, látnom kell az 1,1260-as (R1) tartomány feletti egyértelmű zárást. Egy ilyen áttörés valószínűleg hosszabbításokat indít el a következő ellenállásszint felé (1,1375 – R2), amelyet a február 26-i csúcs határoz meg. Mindazonáltal figyelembe véve momentum mutatószámainkat, számítanék arra, hogy visszatérés közeledhet, mielőtt a bikák ismét „meghúzzák a ravaszt”. Az RSI a csúcsra került túlvásárolt tartományán belül és úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy hamarosan lefelé áttérjen a 70-es szinten, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan indító vonala alá kerülhet. A napi grafikonon az 1,1045-ös (S2) szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 1,1115 (S1), 1,1045 (S2), 1,0990 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1260 (R1), 1,1375 (R2), 1,1445 (R3).

A GBP/JPY pár továbbra is emelkedett

A GBP/JPY pár továbbra is emelkedett, de ellenállásszintre talált a 184,10-es (R1) szinten. Szerintem a rövid távú irány pozitív marad, és a 184,10-es (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti az utat a 185,00-s (R2) pszichológiai kerek szinthez. Ez a kulcsfontosságú szint erős ellenállásszintként funkcionált február 26-án és 27-én. Mindazonáltal a mutatószámokra tekintve számítanék arra, hogy visszatérés lehetséges, mielőtt a vevők ismét próbálkoznak. Az RSI kilépett a túlvásárolt tartományból, miközben az MACD – amely már szélsőségesen pozitív szinteken van – a csúcsra került és indító vonala alá csökkent. A napi grafikonon az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami támogatja a rövid távú növekvő trend folytatódását. A napi mutatószámok is alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI továbbra is emelkedett, miután áttért az 50-es szinten. Most úgy tűnik, hogy készen áll a túlvásárolt tartományba való belépésre. Az MACD zérus és jelző vonala felett van, és egyúttal felfelé mutat.

• Támaszszint: 183,00 (S1), 182,30 (S2), 181,75 (S3).

• Ellenállásszint: 184,10 (R1), 185,00 (R2), 185,60 (R3).

Az NZD/USD pár jelentősen csökkent, miután ellenállásszintre talált a 0,7740-es szinten

Az NZD/USD pár jelentősen csökkent, miután ismét ellenállásszintre talált a kulcsfontosságú 0,7740-es (R3) korláton, és most valamelyest a 0,7575-ös (S1) szint és a 200 periódusú mozgóátlag felett zajlik a kereskedés. A 0,7575-ös (S1) szint lefelé való áttörése valószínűleg megcélozza a következő, 0,7535-ös (S2) támaszszintet, amelyet az április 23-i minimum szint határoz meg. Mivel azonban nincs egyértelmű trend struktúra a 4 órás grafikonon, egyelőre inkább a partvonalon maradnék. A 0,7535-ös (S2) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítheti a negatív divergenciát a mutatószámok és az árfolyam mozgása között, és jelezheti a lehetséges kettős csúcs alakzat befejeződését. A növekvő mozgást tekintve a 0,7740-es (R3) fontos szint feletti napi zárás szükséges a következő magasabb maximum szint megerősítéséhez a napi grafikonon, valamint a középtávú kép pozitív marad.

• Támaszszint: 0,7575 (S1), 0,7535 (S2), 0,7500 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7640 (R1), 0,7670 (R2), 0,7740 (R3).

Az arany visszaesett az 1200-as szint alá

Az arany csütörtökön csökkent, és visszatért az 1200-as (R2) szint alá. A nemesfém támaszszintre talált marginálisan az 1175-ös (S1) szint felett, majd visszapattant és ellenállásszintre talált valamelyest az 1186-os (R1) szint alatt. A tegnapi csökkenés miatt a pozitív kilátás valamelyest elhalványult, és szerintem a kép semlegessé változott. Ahhoz, hogy az irány negatívvá váljon, az 1175-ös (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése szükséges. Egy ilyen mozgás valószínűleg megcélozza a következő támaszszintet (1165 – S2). A napi grafikonon a rövid távú mutatószámok egyensúlyi szintjeik körül mozognak, ami megerősíti a rövid távú, trend nélküli képet. Az általános képet illetően az 1175-ös (S1) szint lefelé történő áttörése valószínűleg megerősíti, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje volt, és az előző csökkenő trend ismét érvényben van. Másrészt az 1224-es szint feletti egyértelmű zárás jelezheti a fordított fej-váll alakzat befejeződését, és talán nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 1175 (S1), 1165 (S2), 1158 (S3).

• Ellenállásszint: 1186 (R1), 1200 (R2), 1215 (R3).

A WTI ellenállásszintre talált valamelyest a 60,00-s szint alatt

A WTI továbbra is emelkedett, és felfelé áttörte az 59,30-as (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet. Mindazonáltal az emelkedés megállt 15 centtel a 60,00-s (R2) pszichológiai kerek érték alatt (59,85 – R1). A 60,00-s (R2) kerek szint egyértelmű, felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy előkészítse a terepet a hosszabb távú bika jellegű mozgás előtt. Az órás mutatószámokra tekintve jelzések láthatók, hogy csökkenő korrekciós mozgásra kerülhet sor a következő pozitív mozgás előtt, talán az 59,30-as (S1) korlát alá. A 14 órás RSI a 30-as szint alatt van és oldalirányba mutat, miközben az órás MACD a csúcsra került és lefelé áttörte jelző vonalát. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között. A napi grafikonon továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben.

• Támaszszint: 59,30 (S1), 58,40 (S2), 57,85 (S3).

• Ellenállásszint: 59,85 (R1), 60,00 (R2), 60,50 (R3).

Scroll To Top