Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.27

Az USA-beli mutatószámok ismét csalódást keltettek Amint azt pénteken említettem, a befektetők aggódnak amiatt, hogy a globális növekedés – az Amerikai Egyesült Államoké is – lassul. A dollár-bikák reménykedtek abban, hogy az USA-beli márciusi tartós árucikkek rendelésállománya megcáfolja ezt az elméletet, de ez esetben az adat éppoly csalódást keltő volt, mint a többi közelmúltbeli USA-beli adat.

 

Az USA-beli mutatószámok ismét csalódást keltettek Amint azt pénteken említettem, a befektetők aggódnak amiatt, hogy a globális növekedés – az Amerikai Egyesült Államoké is – lassul. A dollár-bikák reménykedtek abban, hogy az USA-beli márciusi tartós árucikkek rendelésállománya megcáfolja ezt az elméletet, de ez esetben az adat éppoly csalódást keltő volt, mint a többi közelmúltbeli USA-beli adat. A teljes adat szépen emelkedett a repülőgépekkel és az autókkal kapcsolatos rendelések révén, de a mag adat (nem hadiipari célú tőkejavak a szállítás kivételével) ismét csökkent. Több Wall Street-i gazdasági szakember csökkentette az 1. negyedéves GDP-vel kapcsolatos előrejelzését ezen adat miatt. Az atlantai Fed GDPNow előrejelzési modelljét például 10 bázisponttal lefelé, +0,1%-ra korrigálták. A kedvezőtlenebb GDP-előrejelzés valószínűleg nyomást gyakorol a dollárra ezen a héten, különösen akkor, ha a mai dallasi Fed index csalódást kelt (lásd alább). Úgy tűnik, hogy Európa az egyedüli bíztató pont a gazdasági térképen, ahol az Ifo üzleti hangulatindex áprilisban emelkedett, jelezve, hogy a kedvezőtlen áprilisi PMI-indexe kivételt képezhetett.

Az Eurogroup értekezletén nem történt előrelépés Görögországgal kapcsolatban Az eurózóna pénzügyminiszterei pénteken Görögországgal üléseztek és tárgyaltak. Hogyan zajlott az értekezlet? Kérdezzük meg Málta pénzügyminiszterét, Edward Sciclunát. A következőképpen nyilatkozott a Bloombergnek: „A mai értekezletet a Görögországgal való kommunikáció teljes megszűnéseként jellemezném”. A jövőre nézve az Eurogroup elnöke, Dijsselbloem megjegyezte: „Nem merem állítani, hogy lesz eredmény” Görögországgal kapcsolatban az Eurogroup következő, május 11-én tartandó értekezletén. „Úgy tűnik, hogy túl korai a jelenlegi helyzet alapján. Nem valósítható meg, de elméletben kezd testet ölteni.” Arra a kérdésre, hogy van-e „B-terv” Görögországgal kapcsolatban arra az esetre, ha nem tudnák teljesíteni a hitelezők elvárásait, a német pénzügyminiszter, Schäuble egyszerűen így válaszolt: „Nem a felelős politikusokat kell megkérdezni az alternatívákkal kapcsolatban”, mivel azokat természetesen soha nem tudják megerősíteni.

Az EKB elnöke, Draghi elmondása szerint az EKB továbbra is folyósít sürgősségi likviditási segélyt a görög bankoknak, amíg azok fizetőképesek, de a Kormányzótanács következő, május 6-án tartandó értekezletén megbeszélik a görög biztosíték „csökkentésének” mértékét. Úgy tűnik, hogy az EKB ismét akcióba lép, ha a megválasztott politikusok erre nem képesek. Egyszerűen fizetésképtelennek minősíthetik a görög bankokat, és leállítanák a sürgősségi likviditási segély (ELA) folyósítását részükre, ami gyakorlatilag berekesztené a görög bankrendszert. Ez hasonló lenne a Cipruson történtekhez. Másik lehetőség – amely kezd valószínűbbnek tűnni – az, hogy kezdik fokozni a biztosíték csökkentését, ami korlátozná a Görögország által fogadható ELA összegét. Ez valószínűleg arra kényszerítené a görög kormányt, hogy többek között tőkekontrollt vezessen be, de megkönnyítené a pénzügyi rendszer újraindítását, ha a bankokat fizetésképtelennek minősíti.

Ne feledjük, hogy ezen tárgyalások mindössze arról szólnak, hogy megadják-e Athénnak a fennmaradó 7,2 milliárd € összegű segélyt, amellyel a korábbi megállapodások szerint tartoznak. Ez nem lenne elég ahhoz, hogy az országot fenntartható pályára állítsa, mivel Varoufakisz pénzügyminiszter gyakran emlékeztet arra, hogy az ország képtelen visszafizetni adósságát, miközben recesszióban van.

A vasérc ára helyreállóban van Az Ausztrália által Kínába exportált vasérc ára 17%-kal emelkedett az április 10-ei minimum szinthez képest. Ez valószínűleg az egyik oka annak, amiért az AUD kissé jobban teljesít mostanában, bár a deviza minden bizonnyal nem erősödött 17%-kal.

Mai események: Ma viszonylag eseményszegény a naptárunk. Nem tettek közzé főbb mutatószámokat az ázsiai kereskedés során, és Európa esetében sem várható fontosabb közzététel.

Az USA-ban említésre méltó adat csupán az áprilisi előzetes Markit szolgáltatási szektor PMI-index és a dallasi Fed áprilisi gyártási index. A dallasi Fed index várhatóan emelkedett. Mivel a régió függ az olajipartól, ez eléggé nagy eredmény lenne. Az index egymás után hat hónapon keresztül csökkent. Az olajárak közelmúltbeli visszapattanása azonban arra utal, hogy ez lehetséges.

Ma beszédet tartanak: az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio és az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure. Norvégia központi bankjának kormányzója, Oeystein Olsen is felszólal.

A hét hátralévő részében több központi bank tart politikai értekezletet. A fókuszban a szerdai nap áll, amikor a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (Federal Open Market Committee, azaz FOMC) ülésezik. Mivel nem lesz sajtókonferencia, illetve nincs előrejelzés a szerdai értekezlettel kapcsolatban, a fókuszban a kísérő nyilatkozat áll majd, amelyben esetleg utalnak az első kamatlábemelés idejére. Az előző nyilatkozatban már elhangzott, hogy a Fed Alapok kamatlába célkitűzés szerinti tartományának emelése továbbra is valószínűtlen az áprilisi FOMC értekezleten. Ezért nem várható jelentős változás a nyilatkozatban ezen az értekezleten. A Bizottság elismételheti, hogy a gazdasági növekedés valamelyest lassult, és azt, hogy továbbra is értékelik a maximális foglalkoztatás és az árstabilitás felé tett előrehaladásukat. Más központi bankok is értekezletet tartanak: Svédországban a Riksbank (szerda), a Japán Nemzeti Bank (BoJ) és az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) (csütörtök). Svédország elmondása szerint fenntartja a könnyítési politikát, és az elemzők többsége kamatlábcsökkentésre számít; a becslések tartománya -0,35% és -0,5% közötti (jelenlegi ráta: -0,25%). A BoJ valószínűleg nem változtat, de a héten tartandó értekezletén új, hosszú távú előrejelzéseket tesz közzé a kilátásokról szóló féléves jelentésében. Ha a jelentés előrejelzése szerint hosszabb ideig eltart a 2%-os infláció elérése, a Bizottság azt az ösztönző intézkedés növelésének ürügyeként használhatja fel, ami valószínűleg negatív lesz a japán jenre nézve. Az RBNZ esetében – bár a közelmúltban jelezték a könnyítés irányába való eltolódást – a piaci várakozások szerint és szerintünk ezen a héten nem lesz változás.

Egyéb főbb mutatószámok: Kedden az Egyesült Királyság 1. negyedéves GDP-jének 1. becslését publikálják. Az előrejelzés szerint a növekedési ráta kissé lassult, annak ellenére, hogy a januári és a februári ipari termelés kedvező lett. Szerda: a márciusi német fogyasztói árindexet publikálják. A mennyiségi könnyítési program EKB általi bevezetését követően az inflációs adatok piacra gyakorolt hatása azonban nem olyan nagy, mint lenni szokott. Az USA-ban az 1. negyedéves GDP 1. becslése várhatóan jelzi, hogy az USA gazdasága a 2014-es év 4. negyedévéhez képest (2,2%) lassúbb ütemben, (szezonálisan korrigált alapon) negyedéves szinten 1,0%-kal növekedett (a Bloomberg felmérése szerint). Amint azonban azt fent említettük, több gazdasági szakember csökkentette előrejelzését, a közzétett előrejelzési adatok esetleg nem a legfrissebb véleményeket tükrözik. A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 1. becslését is közzéteszik. A kedvezőtlen érték negatív lehet az amerikai dollárra nézve. Végezetül pedig a pénteki ázsiai délelőtt során közzéteszik a szokásos havi adatsorozatot Japánban, többek között a márciusi országos fogyasztói árindexet és az áprilisi tokiói fogyasztói árindexet. Ezért a piaci reakció szokás szerint minimális lehet a közzétételkor.

A Piac

Az EUR/USD pár valamelyest emelkedett

Az EUR/USD pár valamelyest emelkedett pénteken, de ellenállásszintre talált az 1,0890-es (R1) szint körül. Bár az áttörése továbbra is a rövid távú növekvő tartomány alsó határa alatt van, a pénteki mozgás megerősítette a következő magasabb maximum szintet, és ezért szerintem a rövid távú irány növekvő. Az 1,0890-es (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza a következő akadályt (1,0965 – R2). Mindazonáltal a rövid távú mutatószámok bizonyítékot szolgáltatnak a kisebb mértékű visszatérés valószínűségére a következő emelkedés előtt. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és csökkent, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan indító vonala alá térhet. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Azonban az 1,0460-as szint alatti egyértelmű zárás szükséges a következő alacsonyabb minimum szint megerősítéséhez és a hosszabb távú csökkenő trend folytatódásának kiváltásához. Másrészt az 1,1045-ös szint feletti zárás kettős csúcs alakzat befejeződését jelezheti, és talán előkészíti a terepet a hosszabb távú bika jellegű hosszabbításokhoz.

• Támaszszint: 1,0785 (S1), 1,0730 (S2), 1,0660 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0890 (R1), 1,0965 (R2), 1,1045 (R3).

Az AUD/USD pár elérte a 0,7840-es ellenállásszintet

Az AUD/USD pár továbbra is emelkedett és elérte a 0,7840-es (R1) ellenállásszintet, amelyet az április 17-i csúcs határoz meg. Ez a mozgás megerősíti azon nézetemet, miszerint a a kettős alj alakzat befejeződése után a pár rövid távú iránya növekvő lesz. A 0,7840-es (R1) szint lehetséges felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a bika jellegű hullámot, és talán megcélozza a következő akadályt (0,7880 – R2). Mindkét mutatószám továbbra is saját növekvő támaszszintje felett van, ami támogatja a rövid távú kilátást. Ezenkívül az MACD indító és zérus vonala felett van, ami bika jellegű momentumot jelez. Az RSI azonban csökkent, ami miatt számítanék a kisebb visszatérésre a következő pozitív mozgás előtt. Bár szerintem valószínűleg további növekvő hosszabbításokra kerülhet sor rövid távon, fenntartom semleges nézetemet az általános kilátást illetően. Az árfolyam továbbra is a 0,7550-es és a 0,7900-as szint közötti tartományban van január vége óta. Ezenkívül pozitív divergencia található a napi momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között.

• Támaszszint: 0,7800 (S1), 0,7765 (S2), 0,7725 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7840 (R1), 0,7880 (R2), 0,7900 (R3).

A GBP/JPY pár továbbra is pozitív tartományban van

A GBP/JPY pár pénteken jelentősen emelkedett, és elérte a 181,00-s (R1) ellenállásszintet, amelyet a március 18-i csúcs határoz meg. A pár továbbra is rövid távú növekvő tartományban van, és emiatt a rövid távú kép szerintem pozitív marad. A 181,00-s szint felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a 181,75-ös (R2) szinten történő tesztelésre. Mindazonáltal a mutatószámokra tekintve számítanék arra, hogy visszatérésre kerülhet sor, mielőtt a vevők ismét akcióba lendülnek. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 70-es szint felett, miközben az MACD a csúcsra került és jelző vonala alá csökkent. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között. A napi grafikonon az árfolyam visszatért az 50 és a 200 napos mozgóátlag fölé, ami támogatja a rövid távú növekvő trend folytatódását. A napi mutatószámok is alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI továbbra is emelkedett az 50-es szinten való áttérés után, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – éppen most tért át felfelé zérus vonalán.

• Támaszszint: 180,00 (S1), 179,30 (S2), 178,50 (S3).

• Ellenállásszint: 181,00 (R1), 181,75 (R2), 183,00 (R3).

Az arany támaszszintre talált az 1175-ös szinten

Az arany pénteken csökkent, elérte az 1175-ös (S1) támaszszintet, majd valamelyest visszapattant. Amíg a nemesfém a fekete csökkenő tartományban van, a rövid távú kép szerintem negatív marad. A rövid távú mutatószámok saját csökkenő ellenállásszintjük alatt vannak, támogatva az elgondolást. Az RSI azonban visszapattant a 30-as szintről és most felfelé mutat, ami miatt a jelenlegi korrekciós visszapattanás folytatódhat, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást, talán az 1186-os (R1) ellenállásszint fölé. Kitekintve, az ár csökkent, miután elérte a január 22. és a március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintjét. Emiatt továbbra is úgy vélem, hogy a március 17. és április 06. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, és az arany továbbra is csökkenni fog a közeljövőben.

• Támaszszint: 1175 (S1), 1165 (S2), 1150 (S3)

• Ellenállásszint: 1186 (R1), 1197 (R2), 1210 (R3).

A WTI csökkent és támaszszintre talált az 56,55-ös szinten

A WTI pénteken csökkent. Lefelé áttörte az 57,35-ös (R1) szintet, majd támaszszintre talált az 56,55-ös (S1) szinten. Ezután visszapattant, majd ellenállásszintként tesztelte az 57,35-ös (R1) tartományt. Mivel a korábban említett mozgás alacsonyabb maximum szintet ért el az 1 órás grafikonon, a következő hullám várhatóan negatív lesz. Az 56,55-ös (S1) akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg további medve jellegű hosszabbításokat válthat ki a következő támaszszinti korlát felé (55,75 – S2). A momentum mutatószámokra tekintve az RSI ellenállásszintre talált az 50-es szinten és csökkent, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – negatív jelzést kapott. Ezen jelzések alátámasztják nézetemet, miszerint a következő mozgás valószínűleg csökkenő lesz. A napi grafikonon azonban továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Ezért a további csökkenő hosszabbításokat (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásnak tartanám.

• Támaszszint: 56,55 (S1), 55,75 (S2), 55,00 (S3).

• Ellenállásszint: 57,35 (R1), 58,00 (R2), 58,80 (R3).

Scroll To Top