Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.21

Mit tennénk, ha Görögországban élnénk? A görög kormány hétfőn felszólította az állami intézményeket (a nyugdíjalapok kivételével), hogy utalják át tartalékaikat a Görög Nemzeti Banknak állami felhasználásra. Az „állami intézmények” kifejezésbe a kórházaktól az önkormányzatokig minden beleértendő.

Mit tennénk, ha Görögországban élnénk? A görög kormány hétfőn felszólította az állami intézményeket (a nyugdíjalapok kivételével), hogy utalják át tartalékaikat a Görög Nemzeti Banknak állami felhasználásra. Az „állami intézmények” kifejezésbe a kórházaktól az önkormányzatokig minden beleértendő. A becslések szerint ez az intézkedés 1,2-2 milliárd eurót biztosít, amelyből a kormány kifizetheti a közalkalmazottakat és a nyugdíjakat ebben a hónapban. A kormány ezután reménykedik abban, hogy a május 11-én tartandó Eurogroup csúcstalálkozó 1,9 milliárd euró nyereséget hoz az eurórendszerben lévő görög kötvényekből. Ezzel a kormány kifizetheti az IMF-nek a másnap esedékes 747 millió eurós tartozást. Mindazonáltal, mivel a hónap során 2,8 milliárd eurónyi államkötvény jár le, a helyzet májusban feszes lesz. A júniusi adósság-visszafizetési ütemterv pedig még szorosabb.

A probléma szerintem az, ahogyan az emberek reagálnak az intézkedésre. Egyrészt a regionális hatóságok állítólag jogi eljárást akarnak indítani a rendelet ellen. Ugyanakkor a polgárok ezt a tőkekontroll és bankbetétjeik lefoglalása felé vezető első lépésnek tekintik, ahogyan az Cipruson történt. Mit tennénk pénzünkkel, ha Görögországban élnénk? Szerintem várhatóan ez egyszerűen felgyorsítja a pénz kiáramlását a görög bankoktól és a bankrendszer összeomlásához vezet. Az EKB elnökhelyettese, Constancio tegnap megjegyezte, hogy a tőkekontroll bevezetése egy országban nem jelenti azt, hogy az országnak ki kell lépnie az euróövezetből, amint azt Ciprus példája is mutatja – ez azonban alig jelent biztosítékot egy átlagos görög betétes számára. A helyzetet súlyosbítja, hogy Constancio nem ígért különösebb támogatást a görög bankrendszernek. „Nem ígérhetem, hogy a helyzettől függetlenül mindenképp finanszírozzuk Görögországot” – mondta. Rávilágított arra, hogy az EKB szabályai szerint csak fizetőképes és megfelelő fedezettel rendelkező bankokat finanszírozhatnak. Tájékoztatásképpen itt van néhány nagyobb görög bank részvényének árfolyama – közel a Lehman Bros. csődjéhez –, valamint a 2009-es év ezen időszakában érvényes árfolyama zárójelben. Saját magunk megítélhetjük, hogy a piac szerint ezek a bankok fizetőképesek-e: o Görög Nemzeti Bank 1,00 € (54,59 €) o Alpha Bank 0,21 € (2,15 €) o Piraeus Bank 0,23 € (27,85 €)

Úgy tűnik, hogy a görög helyzet a lezárás felé közeledik. A piacnak legalább a válság lehetőségével kell számolnia akkor is, ha sikeres kimenetelre számít. Ez a lehetőség várhatóan fokozódó nyomást gyakorol az euróra, amíg a bizonytalanság véget nem ér.

AUD-fordulat Az AUD-nak tegnap délelőtt jó napja volt, miután Kína csökkentette a tartalékarány-követelményt, de ez a maximum szintnek bizonyult, és a deviza a legnagyobb vesztes lett a G10 devizák között az utóbbi 24 órában. Az RBA kormányzója, Stevens arra emlékeztetett, hogy további politikai könnyítés „van kilátásban”, és elmondta, hogy szerinte az AUD „nagy valószínűséggel idővel tovább gyengül.” Bizonyos mértékben csak elismételte azt, amit az RBA már közölt; a legutóbbi értekezlet utáni nyilatkozatban kifejtette, hogy „további politikai könnyítésre lehet szükség az előttünk álló időszakban”. A piac már kb. 75%-os esélyt ad annak, hogy az RBA a májusi értekezleten csökkenti a kamatlábat. Mindazonáltal az erre a tényre való emlékeztetés segített a deviza gyengítésében. Később közzétették az RBA legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét. Nem utaltak arra, hogy a deviza túl erős, de elismételték a szokásos frázist, miszerint további gyengülés valószínű, mivel az árucikkek árai csökkennek. Egyetértek, különösen azért, mert a kínai növekedés lassul, és az AUD várhatóan tovább gyengül. Megjegyzendő, hogy a Kaisa Group Holdings Ltd., egy kínai ingatlanpiaci fejlesztő cég, 52 millió $-t veszített tegnap a kamatfizetéseken. Ki a következő?

Poloz magabiztosabb az USA-val kapcsolatban, mint Dudley A New York-i Fed elnöke, William Dudley tegnap viszonylag óvatos volt. Elmondta, hogy „most nem meglehetősen magabiztos”, de az adatok „remélhetőleg” támogatják a kamatlábemelést az idei év későbbi részében. Azonban hozzátette, hogy szerinte „meglehetősen magabiztos lesz a jövőben”! A Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz másrészt optimistább volt az USA gazdaságával kapcsolatban; rámutatott arra, hogy az USA erős gazdasága előrejelzéseinek legnagyobb kockázata. „Az USA gazdasága nagyszabású fundamentális tényezőkön alapul” – mondta. Mindenesetre az USA politikája továbbra is eltérő és a jövőben is támogatja a dollárt.

Mai események: A mai naptár viszonylag eseményekben szegény. Az európai nap során a fő esemény az áprilisi ZEW felmérés közzététele lesz. A jelenlegi helyzettel és a várakozásokkal kapcsolatos index várhatóan tovább emelkedett november óta. Ez már a 6. egymást követő hónap lehet, amikor emelkedést mutat, ami megerősítené az Európa növekedési motorjának tartott Németország gazdasági helyreállásának fokozódó ütemét. Ebben az esetben az EUR/USD pár kissé visszapattanhat, de minden visszapattanás valószínűleg rövid ideig tart és megújult eladási lehetőségeket tartogat. Az eurózóna adósság-GDP arányát is közzéteszik a 2014. évre vonatkozóan.

Svédország márciusi hivatalos munkanélküliségi rátája is napvilágot lát. A márciusi PES munkanélküliségi ráta a múlt héten csökkent, de ez a kettő az esetek csupán 57%-ában mozog azonos irányba, ezért ez nem utal annyira a hivatalos rátára. Mindazonáltal, bár a Riksbank nem tűzött ki konkrét SEK-rátát, az ország gazdasági helyreállásának támogatásához gyenge deviza szükséges. Ezért továbbra is medve jellegű hozzáállást tanúsítok a svéd koronával szemben.

Ma beszédet tartanak: a Riksbank helyettes kormányzója, Henry Ohlsson és az EKB hivatalnoka, Nouy szólal fel; Kanada pénzügyminisztere közzéteszi a kormány megkésett választás előtti költségvetését.

A Piac

Az EUR/USD pár csökkent

Az EUR/USD pár hétfőn csökkent, de a rövid távú növekvő tartományban maradt. Emiatt a rövid távú kilátás valamelyest pozitív, de figyelembe véve a momentum mutatószámokat, egyelőre inkább a partvonalra helyezkedem. Az RSI csökkent és most úgy tűnik, hogy készen áll lefelé áttérni az 50-es szinten, miközben az MACD – bár pozitív – csökkent és jelző vonala alá került. Ezen jelzések arra utalnak, hogy a tegnapi csökkenés esetleg még nem ért véget. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Azonban az 1,0460-as szint alatti egyértelmű zárás szükséges a következő alacsonyabb minimum szint megerősítéséhez és a hosszabb távú csökkenő trend folytatódásának kiváltásához. Másrészt az 1,1045-ös (R3) szint feletti zárás kettős csúcs alakzat befejeződését jelezheti, és talán előkészíti a terepet a hosszabb távú bika jellegű hosszabbításokhoz.

• Támaszszint: 1,0700 (S1), 1,0625 (S2), 1,0575 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0860 (R1), 1,0965 (R2), 1,1045 (R3).

Az USD/JPY pár visszapattant a 118,70-es szintről

Az USD/JPY pár emelkedett, miután vevőkre talált valamelyest a 118,70-es (S2) támaszszint alatt. Az árfolyam felfelé áttörte a 119,25-ös (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet, ami hosszabbításokat indíthat el a 119,70-es (R1) szintig. Ezen ellenállásszint felfelé való áttörése előkészítheti az utat a 120,15-ös akadály felé. A rövid távú mutatószámok gyorsuló bika jellegű momentumot jeleznek, és fokozzák a korábban említett forgatókönyv bekövetkezésének valószínűségét. Az RSI jelentősen emelkedett és felfelé áttért az 50-es szinten, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán, felfelé mutat és a zérus vonal felé tart. A napi grafikonon az árfolyam az 50 napos mozgóátlag alatt, jóval a 200 napos felett és azon háromszög alakzat felső határa felett van, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt a fő növekvő trend érvényben marad, de mivel továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, egyelőre inkább a partvonalon maradok az általános képet illetően.

• Támaszszint: 119,25 (S1), 118,70 (S2), 118,35 (S3).

• Ellenállásszint: 119,70 (R1), 120,15 (R2), 120,80 (R3).

A GBP/USD pár nem tudott az 1,5000-es szint felett maradni

A GBP/USD pár ellenállásszintre talált az 1,5050-es (R2) szint közelében pénteken, de képtelen volt megőrizni növekedési erejét, és visszatért az 1,5000-es (R1) pszichológiai korlát alá. Ezután szerintem az árfolyam valószínűleg csökkenni fog. A keddi korai európai délelőtt során a GBP/USD pár úgy tűnik, hogy készen áll az 1,4875-ös (S1) támaszszint tesztelésére, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés előkészítheti a terepet a csökkenő hosszabbításokhoz az 1,4800-as (S2) szint felé. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 70-es szinten, miközben az MACD a csúcsra került és az indító vonal alá csökkent. A napi grafikonra tekintve látható, hogy a GBP/USD pár továbbra is a 80 hetes exponenciális mozgóátlag alatt van, ami miatt a hosszú távú csökkenő trend érvényben marad. Azonban pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között. Mielőtt ismét magabiztos lennék a hosszú távú csökkenő útvonalat illetően, szeretném látni a momentum és az árfolyam igazodását.

• Támaszszint: 1,4875 (S1), 1,4800 (S2), 1,4700 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5000 (R1), 1,5050 (R2), 1,5165 (R3).

Az arany még mindig trend nélküli

Az arany hétfőn csökkent, és támaszszintre talált marginálisan az 1190-es (S1) korlát felett. A nemesfém továbbra is ezen támaszszint és az 1210-es (R1) ellenállásszint között mozog. Ezért a rövid távú képet egyelőre semlegesnek tartanám. Az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag is keletre mutat, ami támogatja az elképzelést. A napi mutatószámokkal is ez a helyzet. Mindkettő az egyensúlyi szint körül ingadozik. Az 1190-es (S1) szint lefelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy az irány csökkenőre váltson, és hosszabbításokat indíthat a következő támaszszint felé (1180 – S2). Kitekintve, az ár továbbra is a január 22. és a március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje alatt van. Emiatt továbbra is úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt. Mielőtt azonban ismét biztos lennék a csökkenést illetően, inkább várnék, amíg egyértelmű zárás nem történik az 1180-as (S2) szint alatt.

• Támaszszint: 1190 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3).

A WTI visszapattant a 55,00-s szintről

A WTI tegnap csökkent, de miután vevőkre talált az 55,00-s (S2) pszichológiai szint közelében, visszapattant, majd ellenállásszintre talált valamelyest az 57,35-ös (R2) akadály alatt. A WTI április 15. óta ezen korlátok között mozog. Ezért a rövid távú helyzetet illetően semleges álláspontra helyezkedem. Mindazonáltal a hosszabb távú trendet illetően az 55,00-s (S2) szint felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte a napi grafikonon, és nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. A rövid távú tartomány felső határának felfelé való áttörése az 57,35-ös (R2) szinten megcélozhatja a következő, 58,50-es (R3) ellenállásszintet, amelyet a december 22-i maximum szint határoz meg.

• Támaszszint: 55,70 (S1), 55,00 (S2), 54,00 (S3).

• Ellenállásszint: 56,65 (R1), 57,35 (R2), 58,50 (R3).

Scroll To Top