Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.15

A kedvezőtlen USA-beli adatok megkérdőjelezik az USA helyreállásának elméletét Az USA viszonteladói értékesítése egymás után három hónapban csökkent; mivel a piac mostanában úgy véli, hogy az USA gazdasága fokozatosan helyreáll, a várakozások szerint javulás történt volna a viszonteladói értékesítésben.

 

 • A kedvezőtlen USA-beli adatok megkérdőjelezik az USA helyreállásának elméletét Az USA viszonteladói értékesítése egymás után három hónapban csökkent; mivel a piac mostanában úgy véli, hogy az USA gazdasága fokozatosan helyreáll, a várakozások szerint javulás történt volna a viszonteladói értékesítésben. Bár az adatok emelkedtek, alulmaradtak a várakozásokon, és az előző két hónap adatait lefelé korrigálták. A kisvállalkozások bizalmi indexe is csökkent. Mindemellett az IMF lefelé korrigálta az USA növekedésével kapcsolatos becsléseit az idei évre vonatkozóan, valamint felfelé korrigálta az euró övezetre vonatkozó becsléseket. Ennek eredményeképpen a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások csökkentek, és az USD-bikák „bedobták a törölközőt”, legalábbis ideiglenesen. Az amerikai dollárral szemben csak az AUD gyengült a G10 devizák közül, ami a kedvezőtlen kínai adatoknak tudható be (lásd alább). Az olajjal kapcsolatos devizák (NOK, CAD, RUB és BRL) voltak a legerősebbek, mivel a WTI több mint 2%-kal emelkedett. Technikai elemzésünk jelzi, hogy az olaj valószínűleg tovább emelkedik (lásd alább), ezért ezen, devizák még igencsak erősödhetnek.
 • A kínai adatok a GDP kivételével alulmaradtak a várakozásokon A ma reggel közzétett kínai adatokban beállt fordulat folytatódó növekedést jelzett, jóllehet, hogy azok a vártnál kedvezőtlenebbek lettek. Különösen az ipari termelés maradt alul a várakozásokon, és valójában kedvezőtlenebb lett, mint a Bloomberg felmérésben szereplő 40 becslés, miközben a viszonteladói értékesítés és a tartós befektetések kissé maradtak el attól. A GDP azonban megfelelt a piaci várakozásoknak (éves szinten 7,0%), amely pontosan a kormány célkitűzése. Ha azonban a GDP az 1. negyedévben 7,0%, akkor minden negyedévben legalább 7,0%-nak kell lennie az éves célkitűzés eléréséhez. Mivel a termelés, a fogyasztás és az export gyengélkedik, ez valószínűleg bekövetkezik? A kínai részvények árfolyama jelentősen csökkent a hírek hatására, ellentétben hétfőn közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb export adatokra adott kedvező válasszal. A kedvezőtlen export adatokkal a háttérben a kormány ösztönzésével kapcsolatos remények „a rossz hír jó hír” reakciót váltottak ki, de a reakció ma eltérő volt – talán elismerik, hogy a lassulás több, mint ami orvosolható fiskális ösztönző intézkedések újabb körével? Miközben a kormány várhatóan bizonyos mértékben beavatkozik, a hivatalnok elkötelezettek a gazdaság átstrukturálása és a környezetszennyezés csökkentése iránt, és ez a növekedési modell módosítását igényli. Úgy tűnik, hogy bizonyos mértékű lassulás elengedhetetlen. Ez valószínűleg gyengíti az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt (az utóbbit kevésbé).
 • Hamada: Nem én mondtam, amit mondtam Koichi Hamada, a japán Abe miniszterelnök egyik tanácsadója hétfőn elmondta, hogy a JPY túl gyenge és az USD/JPY pár esetében a 105-ös szint lenne „elfogadható”. Tényleg ezt mondta? Kedden „tisztázta”, hogy a 120-as szint „elfogadható”, és nincs ellenére a BoJ további könnyítése. Mintha valaki odament volna a telefonhoz és megmondta volna neki a „frankót”! Amint tegnap említettem, szerintem a japán hivatalnokok a jen további gyengítését szorgalmazzák. Hamada gyors visszakozása jól jelzi azt, hogy valójában mit gondolnak. Többet fogunk megtudni, amikor Abe miniszterelnök április 29-én tárgyal az USA Kongresszusával.
 • Mai események: Az európai nap során a fő esemény az EKB és a Kanadai Nemzeti Bank politikai értekezlete lesz.
 • Az EKB értekezletei tavaly fontos napok voltak az EUR/USD pár számára. Az EUR/USD pár rendszerint átlagosan sokkal volatilisebb az EKB értekezletének napjain. A grafikonon látható, milyen volatilis volt a piac januárban, amikor bejelentették a mennyiségi könnyítési program részleteit, de szokásos üzlet volt a devizapiac számára a márciusi értekezlet során. Mivel egyelőre valószínűleg nem lesz változás a Bank politikájában, a devizapiac teljesítménye várhatóan inkább a márciusira, mintsem a januárira fog hasonlítani.
 • A múlt hónap nagy kérdése az volt, hogy az EKB vajon talál-e 60 milliárd euró értékű megvásárolható kötvényt minden hónapban, de a mennyiségi könnyítési program első hónapja sikeres volt. Az új intézkedésekkel kapcsolatos várakozások korlátozottak. Szó volt arról, hogy az EKB esetleg tovább csökkenti a betéti kamatlábat, mivel nem fog olyan kötvényeket vásárolni, amelyeknek hozama a betéti kamatlábnál kevesebb. Szerintem egy ehhez hasonló esemény valószínűtlen, legalábbis ebben a korai fázisban. Egy újabb csökkentés ahhoz vezetne, hogy a kötvényhozamok az új ráta irányába csökkennének, ami azt jelenti, hogy az EKB-nak magasabb árakon kellene kötvényeket vásárolnia anélkül, hogy többet kellene vásárolnia.
 • Kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy az EKB a tervezettnél esetleg korábban kezdi meg a mennyiségi könnyítési program fokozatos csökkentését, ha – a mostani előrejelzések szerint – az infláció visszakerül 1,0% fölé 2016 elején, mivel az alacsony energiaárak kiesnek a változás éves rátájából. Draghi várhatóan hangsúlyozza, hogy az EKB a tervezettnek megfelelően folytatja a könnyítési programokat. Azzal érvelt, hogy „a Kormányzótanács holisztikus nézőpontból tekintve becsli meg az infláció alakulását. Értékeli annak valószínűségét, hogy az infláció nem csak a 2%-hoz, közelebbi szintekhez konvergál, hanem ezen, szintek körül stabilizálódik, és azután elegendő magabiztosság lesz”. A „fokozatos csökkentés” az USA-ban megmutatta, hogy már az is emelheti az árfolyamokat, ha csak beszélnek a fokozatos csökkentésről, ami megállíthatja a helyreállást, amint az elkezdődik.
 • Valószínűleg ismét kérdések hangzanak el Görögországról. Görögország az utóbbi alkalommal nem részesült nagy figyelemben, mivel a fókuszban a mennyiségi könnyítés részletei álltak. Ezúttal várhatóan kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy melyek a megfelelő feltételek ahhoz, hogy az EKB ismét megkezdje a görög gazdaság finanszírozását és melyek az ELA (sürgősségi likviditási támogatás) korlátai. Végezetül pedig kérdések merülhetnek fel az euró jelentős gyengüléséről, de az EKB meglátása szerint nem az eurót célozzák, ezért nem tárgyalási téma.
 • A Kanadai Nemzeti Bank márciusban meglepte a piacot azáltal, hogy változatlanul hagyta a kamatlábakat, mondván, hogy „az inflációs profil körüli kockázatok most kiegyensúlyozottabbak”. A piac ennek megfelelően nem számít változásra a mai értekezleten. A kanadai dollár és az olajárak az utóbbi értekezlet óta eléggé stabilak. A Kanadai Nemzeti Bank várakozásai szerint „az alacsony olajárak miatti negatív hatások nagy része 2015 első félévében jelentkezik”, de több közelmúltbeli statisztika (foglalkoztatás, új lakásépítés, kereskedelem) pozitív meglepetést okozott. Szerintem változatlanul hagyják a kamatlábakat. Mivel nincs változás a kamatlábakban, a piaci hatás a nyilatkozat hangvételétől és a Bank inflációs és növekedési előrejelzéseitől függ. Optimista nyilatkozatra számítok. Ezenkívül néhányan csökkentésre számíthatnak. Ezért az USD/CAD pár további csökkenése várható (azaz a CAD erősödni fog). A CAD ma volatilisebb lehet, mint az EUR.
 • A mai gazdasági mutatószámokat tekintve Németország márciusi végleges fogyasztói árindexét teszik közzé, amely várhatóan azonos az előzetes adattal. A francia fogyasztói árindex várhatóan kilép a deflációs környezetből és nem jelez változást a fogyasztói árakban. Az euró zóna kereskedelmi mérlege is napvilágot át.
 • Az USA-beli Empire State gyártási index várhatóan jelzi, hogy a NY-i gyártók üzleti feltételei áprilisban javultak, miközben USA márciusi ipari termelése várhatóan csökkent a februári emelkedést követően. Ez további nyomást gyakorolhat az amerikai dollárra a tegnap közzétett, csalódást keltő viszonteladói értékesítés után. Az áprilisi NAHB lakáspiaci index is napvilágot lát, miközben a Federal Reserve közzéteszi a Bézs Könyvet.
 • Draghi és Poloz mellet a BoJ kormányzója, Haruhiko Kuroda és a St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard szólal fel.

 

 

Az EUR/USD pár emelkedett és az 1,0715-ös szint közelében ellenállásszintre talált

 • Az EUR/USD pár jelentősen emelkedett tegnap, miután az USA viszonteladói értékesítése a vártnál kevésbé emelkedett márciusban, miközben az USA termelői árindexe éves szinten 0,8%-kal csökkent, miután az előző hónapban éves szinten 0,6%-os csökkenést könyvelhetett el. Mindazonáltal a jelentős emelkedés megállt frakcionálisan az 1,0715-ös (R1) ellenállásszinti akadály alatt, amely az április 6. és 13. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje. Szerintem a tegnapi mozgás csupán korrekciós volt a kettős csúcs alakzat nyakvonalán való teszteléshez, és a pár valószínűleg csökkenni fog a közeljövőben. Az 1,0600-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése előkészítheti a terepet az 1,0500-as (S2) pszichológiai tartomány felé való hosszabbításokhoz. A mai mozgás nagyrészt az EKB elnöke, Draghi által az EKB politikai döntését követő sajtókonferencián tett megjegyzésektől függ. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Az 1,0460-as (S3) szint alatti egyértelmű zárás megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet, és kiváltja a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.
 • Támaszszint: 1,0600 (S1), 1,0500 (S2), 1,0460 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,0715 (R1), 1,0800 (R2), 1,0890 (R3)

Az USD/JPY pár visszapattant a 119,00-s szintről

 • Az USD/JPY pár tegnap emelkedett, miután támaszszintre talált a 119,00-s (S1) szinten, azon növekvő tartomány alsó határának közelében, amelyben az árfolyam mozgása március 26. óta zajlik. Szerintem a rövid távú irány pozitív, és a bikák várhatóan hamarosan tesztelik a 120,00-s (R1) pszichológiai tartományt. Ezen kulcsfontosságú korlát felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a bika jellegű hullámot, talán a következő, 120,80-as (R2) ellenállásszint felé, amelyet az április 13-i maximum szint határoz meg. A napi grafikonon az árfolyam az 50 napos mozgóátlag közelében, jóval a 200 napos felett és azon háromszög alakzat felső határa felett van, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt az általános növekvő trend érvényben marad, de mivel továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, egyelőre inkább a partvonalon maradok az általános képet illetően.
 • Támaszszint: 119,00 (S1), 118,35 (S2), 118,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 120,00 (R1), 120,80 (R2), 121,20 (R3)

Az USD/CAD pár csökkent a Kanadai Nemzeti Bank politikai értekezlete előtt

 • Az USD/CAD pár tegnap jelentősen esett a csalódást keltő USA-beli adatok közzététele után, majd támaszszintre talált az 1,2440-es (S1) szinten, mielőtt valamelyest visszapattant. Ma a Kanadai Nemzeti Bank ülésezik az irányadó kamatlábbal kapcsolatban. Miközben nem várható változás a politikában, Kanada közelmúltbeli kedvező adatai optimistább nyilatkozatot eredményezhetnek. Ez arra ösztönözheti a medvéket, hogy egy újabb tesztet hajtsanak végre az 1,2440-es (S1) szinten. A lefelé történő áttörés valószínűleg meghosszabbítja a medve jellegű hullámot, talán az 1,2385-ös (S2) szint felé, amelyet a február 26-i és az április 8-i minimum szint határoz meg. A napi grafikonra tekintve látható, hogy az árfolyam az 1,2385-ös (S2) és az 1,2800-as korlátok között ingadozik január 26. óta. Ezenkívül negatív divergencia található mindkét napi mutatószám és az árfolyam mozgása között. Ezért inkább a partvonalra helyezkedem a pár általános képét illetően.
 • Támaszszint: 1,2440 (S1), 1,2385 (S2), 1,2300 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2520 (R1), 1,2565 (R2), 1,2650 (R3)

Az arany támaszszintre talált egy csökkenő tartomány alsó határa közelében

 • Az arany kedden csökken, de miután támaszszintre talált a rövid távú csökkenő tartomány alsó határának közelében, valamelyest visszapattant. Amíg a nemesfém továbbra is a korábban említett tartományban van, a rövid távú kép szerintem negatív marad. Szerintem valószínűleg ismét teszteli a tartomány alsó határát és az 1180-as (S1) támaszszinti tartományt. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI – amely már 50-es szintje alá került – és csökkent, miközben az MACD jelző és zérus vonala alatt van. A napi grafikonra váltva látható, hogy az arany április 6-án hullócsillag gyertya alakzatot formált, miután elérte a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintjét. Emiatt úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, és az irány ismét csökkenőre változott.
 • Támaszszint: 1180 (S1), 1165 (S2), 1150 (S3)
 • Ellenállásszint: 1200 (R1), 1210 (R2), 1220 (R3)

 

A WTI felfelé áttörte az 53,00-s szintet

 • A WTI kedden továbbra is emelkedett, és sikeresen felfelé áttörte az 53,00-s (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet. Figyelembe véve, hogy a WTI pénteken felfelé áttörte egy csökkenő ék alakzat felső határát, az ár várhatóan továbbra is emelkedik, legalábbis rövidtávon. Várhatóan sor kerül az 54,00-s (R1) tartomány tesztelésére, amely ellenállásszinti tartományt az április 7-i maximum szint határoz meg. Ezen ellenállásszint felfelé való áttörése megcélozhatja az 55,00-s (R2) pszichológiai tartományt. A napi mutatószámok bika jellegű momentumra utalnak és alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI az 50-es szint felett van, és felfelé mutat, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van, és szintén felfelé mutat. Bár a WTI várhatóan rövidtávon emelkedni fog, az általános képet illetően semleges állásponton maradnék. Ennek oka, hogy az ár a 44,00-s és az 55,00-s szint között ingadozik az év eleje óta, és nincs egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 53,00 (S1), 51,80 (S2), 51,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 54,00 (R1), 55,00 (R2), 55,70 (R3)

 

Scroll To Top