Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.18

Záró gondolatok az FOMC értekezletről Amint korábban elhangzott, az FOMC várhatóan nem fogja említeni a „türelmes” szót a nyilatkozatában; nem feltétlen azért, mert azonnal akarják emelni a kamatlábakat, hanem inkább azért, mert lehetőséget akarnak teremteni arra. A kifejezés elhagyása által megkezdhetik a kamatlábemelést, amikor az adatok azt lehetővé teszik. Eddig az adatok azt nem feltétlenül tették lehetővé.

Záró gondolatok az FOMC értekezletről Amint korábban elhangzott, az FOMC várhatóan nem fogja említeni a „türelmes” szót a nyilatkozatában; nem feltétlen azért, mert azonnal akarják emelni a kamatlábakat, hanem inkább azért, mert lehetőséget akarnak teremteni arra. A kifejezés elhagyása által megkezdhetik a kamatlábemelést, amikor az adatok azt lehetővé teszik. Eddig az adatok azt nem feltétlenül tették lehetővé. A foglalkoztatási helyzet szépen javul, de a bérek emelkedése lanyha marad. Az olajárak közelmúltbeli csökkenése arra utal, hogy az infláció ismét csökkenhet, és az inflációs várakozások kezdtek megint csökkenni. Az atlantai Fed 1. negyedéves GDP adattal kapcsolatos „GDPNow” előrejelzése negyedéves szinten csupán +0,3% (szezonálisan korrigált), bár továbbra is kérdéses, hogy ez mennyiben tudható be a kedvezőtlen időjárásnak és az USA-beli kikötősztrájknak, valamint a háttérgazdaság gyengeségének. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások az USA-beli foglalkoztatási adatok legutóbbi közzététele óta 17 bázisponttal csökkentek. Ezért egyértelműen nem sietik el a kamatlábemelést. Úgy tűnik, hogy Yellen elnök és munkatársai azt szeretnék, ha a döntést az adatok, nem pedig a nézetek vezérelnék, ezért szeretnének megszabadulni az „előremutató útmutatástól”, amelyet ők vezettek be a piac meggyőzése érdekében, hogy komolyan gondolják a kamatlábak alacsony szinten tartását. Ezen a nézeten eddig valószínűleg sokan osztoztak, ezért ha nem hagyják el a kifejezést, akkor az USD valószínűleg jelentősen gyengülni fog.

A nyilatkozatban említést fognak tenni a dollárról? A dollár nem volt fő téma a januári értekezleten. Nem szerepelt az értekezletet követő nyilatkozatban; csupán bizonytalan említést tettek a „nemzetközi fejleményekről”, ami a görög választásokra és a dollárra is vonatkozhatott. A jegyzőkönyvre tekintve a résztvevők szerint az erősebb dollár „az USA nettó exportjának állandó kerékkötője lehet, miközben néhányan rámutattak a dollár további erősödésével kapcsolatos kockázatra”. Az USA exportja azonban csupán a GDP 13%-át, a nettó export pedig 2,8%-át teszi ki, ami elég jelentős lehet ahhoz, hogy tárgyalásokra kerüljön sor, azonban nem játszik döntő szerepet a politika megalkotásában. Miközben az S & P 500 hatalmas cégei sokat hangoztatják a dollárt, egy átlagos pizzériának vagy egy borbélyüzletnek nem okoz nagy fejtörést. Néhány résztvevő azt is megjegyezte, hogy az erősebb dollár bizonyos mértékig ellensúlyozná az alacsonyabb reál kamatlábak hatását. Ez a jelenség lassíthatja a megszorítás növelését, de valószínűleg nem vétózza meg azt teljes mértékben.

Yellen valószínűleg nem fog említést tenni a dollár értékéről vagy a „devizaháborúkról” A dollár miatt a pénzügyminisztérium, nem pedig a Fed aggódik, és a Fed hivatalnokok pedig ritkán tesznek említést róla. Ha kérdést tennének fel Yellennek a „devizaháborúról”, valószínűleg elhessegetné a gondolatot, mondván, hogy a gyengébb külföldi devizák egyszerűen más országok belföldi keresletének támogatására megalkotott, érvényben lévő monetáris politikák hatásai. Amíg ezen politikák segítik a globális növekedés fellendítését, az USA számára is kedvezőek. Máshogy nemigen nyilatkozhat, mivel a Fed olyan hosszú ideig jelentős mennyiségi könnyítési programot tartott fenn.

Fokozott volatilitásra számítsunk Az FOMC napok általában volatilisebbek az átlagos napoknál, és a sajtókonferenciát is tartalmazó FOMC napok volatilisebbek, mint a konferencia nélküliek. Készüljünk fel néhány jelentős mozgásra!

Nagy mozgás az aranyban Az arany ára jelentősen csökkent a késői európai délután során, annak ellenére, hogy a dollár gyengült – rossz jel a nemesfém számára –, amikor hirtelen jelentősen emelkedett egy nagy vételi megbízás hatására. Ez kapcsolódhat az Eurogroup elnökével, Jeroen Dijsselbloemmel kapcsolatos cikkhez, amelynek címe „A tőkekontroll megelőzheti a görögök euróövezetből való kilépését”. A történetben mintaként szerepelt a ciprusi bankszünnap és tőkekontroll, amely megfelelő lehet egy ország euróövezetben való tartására. A görög kormánynak nem tetszett; az egyik szóvivő ezt „fantázia forgatókönyvnek” nevezte, és „megrótta” őt az intézményi szerepkör túllépése miatt. Figyelemre méltó volt, hogy az arany gyorsan elveszítette erősödésének nagy részét, ami arra utal, hogy az arany mint biztonsági befektetési eszköz iránti igény már nem él.

Az NZD nagy vesztes a tejipari termékek árának csökkenése miatt Az NZD volt a legnagyobb vesztes a dollárhoz képest a G10 devizák közül az utóbbi 24 órában, miután a tegnapi aukción a tej ára 3374,00 USD-ról 3136,10 USD-ra csökkent. A tejáraknál még mindig jobb a helyzet, mint a vasércnél – idén eddig 20%-kal emelkedtek, miközben Ausztrália Kínába irányuló vasérc-exportja 9,1%-kal csökkent. Az ausztrál kormány az éjszaka folyamán csökkentette a vasérc árával kapcsolatos kilátásait a decemberi előrejelzéshez képest, mivel a kedvezőtlen kínai kereslet a megemelkedett kínálattal találkozik. Emiatt megnyirbálják a költségvetéssel kapcsolatos előrejelzésüket, ami szigorúbb fiskális politikát jelent. Továbbra is az új-zélandi dollárt részesítem előnyben az ausztrál dollárral szemben. Ez jó lehetőség lehet az AUD/NZD pár shortolására.

A mai események: Az európai nap során közzéteszik az euróövezet januári kereskedelmi mérlegének egyenlegét.

A szerdai nap nagy nap az Egyesült Királyság számára. Közzéteszik a januári munkanélküliségi rátát és a Bank of England márciusi értekezletének jegyzőkönyvét. A munkanélküliség várhatóan csökkent. A heti átlagkeresetek valamelyest emelkedtek, ami elméletben felfelé ható nyomást gyakorol az angol fontra, de úgy tűnik, hogy a devizát jobban uralják a politikai aggályok és a hivatalnokok megjegyzései. E tekintetben a jegyzőkönyv fontosabb lehet. Nem várunk sokkal többet a annál, mint amit a BoE kormányzója, Mark Carney a közelmúltban elmondott arról, hogy hogyan fog az infláció visszatérni a 2%-os célkitűzéshez a következő két évben, és azt, hogy az angol font erőssége kockázatot jelent a gazdaságra nézve. Az is kiderülhet, hogy a BoE következő monetáris politikai intézkedése kamatlábemelés lesz, de akár a rekord alacsony szint alá is csökkenthetik azokat, ha a nagyon alacsony infláció önerősítő hatással jár. Ezenkívül a kormány bejelenti a végleges költségvetést a májusi általános választások előtt. Mivel a szavazás túl közel van, Osborne pénzügyminiszter új fiskális és költségvetési intézkedéseket vezethet be, hogy meggyőzze a szavazókat arról, hogy az ötéves megszorítás megérte, mivel javult a gazdasági kilátás.

Csütörtök reggel (új-zélandi idő szerint) közzéteszik Új-Zéland 4. negyedéves GDP-jét, amely várhatóan lassúbb ütemben növekedett, mint a 3. negyedévben. Ez negatív hatással járhat az új-zélandi dollárra nézve.

Ma beszédet tartanak: A Fed elnöke, Janet Yellen FOMC értekezlet utáni sajtókonferenciája mellett az EKB elnöke, Mario Draghi, az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure, a Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzója, Jon Cunliffe szólal fel.

A Piac

Az EUR/USD pár valamelyest emelkedett az FOMC döntése előtt

Az EUR/USD pár kedden emelkedett, de az emelkedés ellenállásszintre talált az 1,0650-es (R1) szinten. Az árfolyam most valamelyest ezen korlát és a február 26-i csúcstól induló, rövid távú csökkenő trendvonal közötti kereszteződés alatt van. A medvék esetleg átveszik az irányítást ezen a ponton, és az árfolyamot ismét lefelé viszik az 1,0460-as (S1) tesztelésére, amely a március 13-i minimum szint. Ma a Fed befejezi a kétnapos politikai értekezletét. A piac figyelme arra irányul, hogy a hivatalnokok vajon elhagyják-e a „türelmes” szót a nyilatkozatból, ami rugalmasságot biztosítana számukra az akár júniusban kezdődő kamatlábemeléshez. Ez kiválthatja a korábban említett csökkenést, valamint az 1,0460-as (S1) akadály tesztelését vagy akár áttörését. Egy lehetséges lefelé történő áttörés utat nyitna az 1,0360-as (S2) korláthoz, amelyet a 2003. január 8-i minimum szint határoz meg. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0460 (S1), 1,0360 (S2), 1,0185 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0650 (R1), 1,0800 (R2), 1,0900 (R3).

Az NZD/USD pár lefelé áttörte a 0,7320-as szintet

Az NZD/USD pár kedden csökkent, és lefelé áttörte a 0,7320-as (R1) most ellenállásszintté vált támaszszintet. Az áttörés megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet a 4 órás grafikonon, és szerintem előkészítheti az utat a 0,7215-ös (S1) akadály közelében való tesztre. A rövid távú mutatószámok negatív momentumot jeleznek, és fokozzák a további csökkenő hosszabbítások valószínűségét. Az RSI csökkent, miután lefelé áttörte 50-es szintjét, miközben az MACD valamelyest zérus felett a csúcsra került, negatívvá vált és lefelé áttért indító vonalán. Hosszabb távon a 0,7625-ös szint közelében való csökkenés megerősítette azon nézetemet, hogy a 0,7175-ös (S2) szintről való helyreállás csupán a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós fázisa volt. Mindazonáltal, mielőtt ismét biztos leszek a hosszú távú útvonalat illetően, szeretném látni a 0,7000-es (S3) szint lefelé történő áttörését. Ennek oka az, hogy a február 3-ai és a március 11-ei minimum szintek körülbelül azonosak, amely kettős alj alakzattá is formálódhat. Ezenkívül pozitív divergencia található a napi momentum mutatószámok és az ár mozgása között.

• Támaszszint: 0,7215 (S1), 0,7175 (S2), 0,7000 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7320 (R1), 0,7405 (R2), 0,7450 (R3).

A GBP/JPY pár rövid távú csökkenő tartományban van

A GBP/JPY pár tegnap csökkent, miután ellenállásszintre talált a 180,25-ös (R1) szinten, és támaszszintre talált a 178,50-es (S1) szinten. Az árfolyam az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag alatt, egy csökkenő fekete tartományban van, ami miatt a rövid távú kilátás negatív marad. A 178,50-es (S1) szint lefelé történő áttörése megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet, és talán megcélozza a következő, 177,70-es (S2) szintet. Mindazonáltal ma több eseményre kerül sor az Egyesült Királyságban, amelyek torzíthatják a pár technikai képét. Az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatai várhatóan pozitívak lesznek, ami támogatja az angol fontot. Ám a legutóbbi BoE értekezlet jegyzőkönyve megerősítheti, amit kormányzó a közelmúltban mondott, miszerint az angol font erőssége kockázatot jelent a gazdaság számára (ez a megjegyzés negatív az angol fontra nézve). Ezenkívül az Egyesült Királyság költségvetéséről is döntenek. A napi grafikonon a GBP/JPY pár jóval az 50 napos mozgóátlag alá került, de közeledik a 200 naposhoz, amely megbízható támaszszintet biztosított az árfolyam mozgása részére januárban. Ez egy másik oka annak, hogy ma inkább a partvonalon helyezkedem el és várok az egyértelműbb irányjelzésekre.

• Támaszszint: 178,50 (S1), 177,70 (S2), 176,00 (S3).

• Ellenállásszint: 180,25 (R1), 181,60 (R2), 183,15 (R3).

Az arany támaszszintre talált marginálisan az 1140-es szint felett

Az arany kedden csökkent, de támaszszintre talált két dollárral az 1140-es (S2) akadály felett, majd visszapattant, és az 1150-es (S1) szint felett zajlott a kereskedés. Az FOMC mai nyilatkozata kiválthatja az 1140-es (S2) korlát közelében való ismételt tesztelést, és ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy áttörjék azt, várhatóan előkészítik a terepet a következő, 1130-as (S3) támaszszint felé történő hosszabbításokhoz. Figyelembe véve, hogy a nemesfém továbbra is az 50 és 200 periódusú mozgóátlag és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a kilátás szerintem továbbra is negatív. A mutatószámok fokozzák a további rövid távú csökkenések valószínűségét. Az RSI ellenállásszintre talált az 50-es szinten, csökkent, és most úgy tűnik, hogy készen áll a támaszszint felfelé való áttörésére, miközben az MACD – amely már negatív – lefelé áttért indító vonalán.

• Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3).

• Ellenállásszint: 1165 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3).

A WTI csökkenő trendje folytatódik

A WTI ellenállásszintre talált a 44,00-s (R2) korlát közelében, majd csökkent, és a 43,00-s (R1) szint alatt zajlott a kereskedés. Az ár támaszszintre talált a 42,40-es (S1) szinten, de továbbra is fennáll a 42,00-s (S2) szint tesztelésének valószínűsége, amelyet a 2009. március 11-i minimum szint határoz meg. A rövid távú útvonal negatív marad, és a 42,00-s (S2) szint lefelé való áttörése várhatóan előkészíti a terepet a nagyobb csökkenő hosszabbításokhoz, a 40,00-s (S3) pszichológiai tartomány felé. Jelenleg azonban számítanék arra, hogy növekvő korrekciós mozgás közeledik, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást. Ennek oka, hogy pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között. Ezenkívül úgy tűnik, hogy az MACD készen áll a jelző vonalán felfelé való áttérésre. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Eközben a 14 napos RSI épp most tért át lefelé 30-as szintjén, miközben az MACD mélyebbre süllyedt a negatív tartományban. Ezáltal a hosszabb távú irány szerintem csökkenő marad.

• Támaszszint: 42,40 (S1), 42,00 (S2), 40,00 (S3).

• Ellenállásszint: 43,00 (R1), 44,00 (R2), 45,00 (R3).

Scroll To Top