Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.17

További gondolatok az FOMC értekezletről Tegnap elhangzottak a szerdai FOMC értekezlet nyilatkozatával kapcsolatos főbb kérdések, nevezetesen az, hogy elhagyják-e a „türelmes” kifejezést a kamatlábemeléssel kapcsolatban. A Financial Times alapján a véleményem eddig a konszenzus – a legtöbben most úgy vélik, hogy valóban ki fogják hagyni a szót. A Fed a politikát az adatoktól akarja függővé tenni, nem pedig az FOMC kijelentéseitől, ezért az előremutató útmutatás elhagyása a szükséges első lépés.

További gondolatok az FOMC értekezletről Tegnap elhangzottak a szerdai FOMC értekezlet nyilatkozatával kapcsolatos főbb kérdések, nevezetesen az, hogy elhagyják-e a „türelmes” kifejezést a kamatlábemeléssel kapcsolatban. A Financial Times alapján a véleményem eddig a konszenzus – a legtöbben most úgy vélik, hogy valóban ki fogják hagyni a szót. A Fed a politikát az adatoktól akarja függővé tenni, nem pedig az FOMC kijelentéseitől, ezért az előremutató útmutatás elhagyása a szükséges első lépés.

A további megvitatandó témák között szerepelnek az új gazdasági előrejelzések, többek között a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos előrejelzések híres „pontozott területe”. Valószínű, hogy a tagok felfelé korrigálják a munkaerő-piaccal kapcsolatos kilátást, amely javult az utóbbi értekezlet óta, de inflációs előrejelzésüket is csökkenthetik, legalábbis az idei évre vonatkozóan. Ez valószínűleg alacsonyabb szintű előrejelzéseket eredményez a Fed Alapokkal kapcsolatban. A „pontozott terület” súlyozott átlagú útvonala azonban továbbra is sokkal magasabb a kamatlábak valószínű útvonalával kapcsolatos becsléseknél, így szerintem nem fog változást okozni a devizapiacon. Ha a kamatlábemelés tényleges üteme eljut az FOMC előrejelzéseinek közelébe, a piac eléggé meglepett lesz, és a dollár valószínűleg jelentősen erősödni fog.

Feltételezve, hogy kihagyják a „türelmes” szót, a sajtókonferencia valószínűleg annak magyarázatával telik majd, hogy az FOMC miért akarja megkezdeni a kamatlábak normalizálásának folyamatát. Várhatóan elhangzik, hogy nincs kijelölve az első kamatlábemelés dátuma, amely továbbra is a beérkező adatokon múlik. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az FOMC-nek vajon pontosan milyen adatokra van szüksége ahhoz, hogy „meghúzza a ravaszt”. Különösen az USA-beli rendkívül kedvezőtlen időjárás és a hajókikötői sztrájk nehezítette meg a termelés alapvető trendjének megállapítását. Hogyan fognak elszámolni ezzel?

A DXY vételi és az AUD eladási pozíciók rekordot döntöttek, mivel a spekulánsok majdnem mindent „shortolnak” Múlt hét pénteken a „Commitment of Traders” jelentésből kiderült, hogy két spekulatív pozíció rekordot döntött: a DXY vételi és az AUD eladási. Ilyen meghosszabbított pozíciók néha fordulatot jeleznek a piacon. Miközben bizonyára egyetértek a fundamentális helyzettel – egyúttal bika jellegű nézetet vallok a dollárral, valamint medve jellegű nézetet vallok az ausztrál dollárral szemben – a rekordnagyságú pozíciók arra utalnak, hogy bizonyos időben short-zárásra kerülhet sor, ami a dollárt illetően (ideiglenes) fordulatot eredményezhet. Nagyobb összefüggésben nézve aggasztó, hogy a spekulánsok a rubel kivételével nettó eladási pozícióval rendelkeznek a COT jelentésben szereplő összes deviza tekintetében.

A BoJ bevallotta, hogy ideiglenesen „sikertelen” A Bank of Japan (BoJ), amely elkötelezte magát amellett, hogy az inflációt mostanra 2%-ra emeli, úgy fejezte be ma a Monetáris Politikai Bizottság értekezletét, hogy bevallotta: az infláció „valószínűleg egyelőre 0 százalék a csökkenő energiaárak hatásai miatt”. Mindazonáltal kevés egyéb változás volt a nyilatkozatban, és összegzésképpen a Tanács egyszerűen elismételte, hogy „folytatja a mennyiségi könnyítési programot, megcélozva a 2 százalékos árstabilitás elérését…”, amíg szükséges. Ismét csak egy tanácstag ellenkezett, ami azt jelenti, hogy nem tiltakoznak a jelenlegi program ellen. Mindazonáltal az inflációs előrejelzések piaci becslései szerint senki sem hiszi, hogy elérik a célkitűzést. Emiatt (a legtöbb gazdasági szakemberrel együtt) úgy vélem, hogy a BoJ-nak az év későbbi részében fokoznia kell az ösztönző intézkedést, vagy a kormánynak ismét gyengítenie kell a jent, vagy mindkettő. Fenntartom bika jellegű nézetemet az USD/JPY párral kapcsolatban.

Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) közzétette a márciusi értekezlet jegyzőkönyvét, ahol meglepte a piacokat, és változatlanul 2,25%-os szinten hagyta a kamatlábakat, pedig a várakozásoknak megfelelően további, 25 bázispontos csökkentésre számítottak. Mindazonáltal a jegyzőkönyvből kiderült, hogy a „tagok szerint fokozódhat annak valószínűsége, hogy a monetáris politika könnyítésére kerül sor”. Más szóval a piaci várakozások nem voltak tévesek, csupán koraiak voltak, mivel az RBA-nak időre van szüksége a korábbi csökkentés hatásának értékelésére, mielőtt új intézkedést foganatosít. Mivel a kínai gazdaság tovább lassul, szerintem az RBA-nak tovább kell enyhítenie a politikán, ezért továbbra is medve jellegű nézetet vallok az ausztrál dollárral kapcsolatban.

Mai események: Az európai nap során a márciusi német ZEW felmérés várhatóan emelkedést mutat mindkét indexben. Ez már az 5. egymást követő hónap lenne, amelyben az indexek emelkednek, bővítve az ország bíztató közelmúltbeli adatainak körét. Az EUR közzétételt követő bármilyen ingadozása azonban várhatóan rövid ideig tart, és a közös deviza valószínűleg folytatja a hosszabb távú csökkenő trendet. Az eurózóna februári végleges fogyasztói árindexe és a 4. negyedéves munkanélküliségi rátája is napvilágot lát.

Az USA-ban közzéteszik az új lakásépítések és építési engedélyek számát, mindkettőt februárra vonatkozóan. A új lakásépítések száma várhatóan csökkent, miközben az építési engedélyek száma az előrejelzés szerint kissé emelkedett. Bár az adatok valószínűleg vegyes körülményekre utalnak, az általános trend konzisztens a javuló lakáspiaccal. Ez arra utalhat, hogy a lakáspiac alátámasztja azt, ami a szélesebb értelemben vett gazdaság egyre fokozódó erősségének tűnik, és az amerikai dollár valamelyest támogatott marad.

Szerda reggel (új-zélandi idő szerint) közzéteszik Új-Zéland folyó fizetési mérlegének deficitjét, amely várhatóan csökkent. Ez pozitív hatást gyakorolhat az új-zélandi dollárra.

Ma beszédet tartanak: a német kancellár, Angela Merkel és az EKB elnöke, Mario Draghi üléseznek, de a tervek szerint nem tesznek közzé nyilatkozatot. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Peter Praet is beszédet tart.

A Piac

 

Az EUR/USD pár emelkedett

Az EUR/USD pár hétfőn jelentősen emelkedett, megerősítve a pozitív divergenciát a rövid távú mutatószámok és az árfolyam mozgása között. Figyelembe véve, hogy mindkét márciusi német ZEW index várhatóan emelkedett, fennáll a valószínűsége, hogy a visszapattanás egy ideig folytatódik, és talán ismét tesztel az 1,0665-ös (R1) ellenállásszint közelében. Azonban továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kép negatív. A mozgás várhatóan rövid ideig tart, és az 1,0460-as (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz az 1,0360-as (S2) korlát felé, amelyet a 2003. január 8-ai minimum szint határoz meg. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0460 (S1), 1,0360 (S2), 1,0185 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0665 (R1), 1,0800 (R2), 1,0900 (R3).

Az AUD/USD pár csökkent az RBA jegyzőkönyvének közzététele után

Az AUD/USD pár valamelyest csökkent, miután a legutóbbi RBA politikai értekezletről készült jegyzőkönyvből az derült ki, amit már tudtunk: lehet, hogy további könnyítésre kerül sor az előttünk álló időszakban. A kis csökkenés megállt a 0,7610-es (S1) szinten, ahol a csökkenés valószínűleg megcélozza a 0,7560-as (S2) korlát tesztelését, amelyet a március 11-i minimum szint határoz meg. Mindkét mutatószám – bár oldalirányba mutat – negatív tartományban marad, ami jelzi, hogy a momentum továbbra is negatív. A napi grafikonra váltva látható, hogy a pár általános trendje továbbra is csökkenő, és a közelmúltbeli, 0,7560-as (S2) minimum szint megerősítette azon nézetemet, hogy a február 3. és 26. közötti emelkedés csupán a hosszabb távú növekvő trend korrekciós mozgása volt. Továbbra is úgy vélem, hogy az AUD/USD pár tesztelni fogja a 0,7500-as (S3) tartományt a jövőben.

• Támaszszint: 0,7610 (S1), 0,7560 (S2), 0,7500 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7680 (R1), 0,7750 (R2), 0,7840 (R3).

Az USD/JPY pár a 121,00-s szint felett konszolidált

Az USD/JPY pár konszolidációs módon mozgott, és a 121,00-s (S1) támaszszint és a 121,60-as (R1) ellenállásszint között maradt. Az árfolyam eléggé közel van a fekete növekvő trendvonalhoz és az 50 periódusú mozgóátlaghoz. Ennek eredményeképpen a mozgás következő iránya várhatóan pozitív lesz, és talán ismét teszteli a 122,00-s (R2) tartományt, amely a március 10-ei maximum szint. A momentum mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI támaszszintre talált 50-es szintjén és valamelyest visszapattant, miközben az MACD – amely már pozitív – a legalsó szintre kerülés jeleit mutatja, és hamarosan jelző vonala fölé kerülhet. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és egyúttal azon háromszög felső határa felett zajlik a kereskedés, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt az USD/JPY pár általános képe pozitív marad.

• Támaszszint: 121,00 (S1), 120,55 (S2), 120,00 (S3).

• Ellenállásszint: 121,60 (R1), 122,00 (R2), 122,50 (R3).

Az arany továbbra is konszolidációs módban mozog

Az arany ellenállásszintre talált az 1165-ös (R1) korlát közelében, majd csökkent, és ismét elérte az 1150-es (S1) támaszszintet. A nemesfém továbbra is oldalirányban mozog ezen két akadály között, de figyelembe véve, hogy továbbra is az 50 és 200 periódusú mozgóátlaga és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a kilátás szerintem továbbra is negatív. Az 1150-es (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan nagyobb medve jellegű hosszabbításokat indít el, és talán megcélozza az 1140-es (S2) tartományt. Az RSI azonban továbbra is emelkedik, miközben az MACD indító vonala felett marad és felfelé mutat. Azonban számítanék arra, hogy újabb kis visszapattanás közeledhet, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3).

• Ellenállásszint: 1165 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3).

A WTI egy ideig a januári minimum szint alatt volt

A WTI csökkent, és sikeresen lefelé áttörte a 43,50-es (S1) kulcsfontosságú támaszszintet, amelyet a január 29-i minimum szint határoz meg. A medvék azonban az árat csak néhány órára tartották ezen korlát alatt, mivel bizonyos mennyiségű vételi megbízást váltott ki a 42,85-ös (S2) szinten, majd visszapattant és a 43,50-es (S1) szint felett zajlott a kereskedés. Mindenesetre mivel az ár a március 5-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a rövid távú kilátás szerintem továbbra is negatív. Várhatóan újabb tesztre kerül sor a 42,85-ös (S2) szint közelében, és végül a 42,00-s (S3) tartomány felé csökken, amelyet a 2009. március 11-i minimum szint határoz meg. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Eközben a 14 napos RSI elérte a 30-as szintet, és úgy tűnik, hogy készen áll azon lefelé áttörni, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt marad. Ezáltal a hosszabb távú irány szerintem csökkenő marad.

• Támaszszint: 43,50 (S1), 42,85 (S2), 42,00 (S3).

• Ellenállásszint: 45,00 (R1), 45,70 (R2), 46,65 (R3).

Scroll To Top