Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.16

Fontos hét a központi bankok számára A mostani hét fontos a G10 központi bankok számára. Négy központi bank tart politikai értekezletet (a Fed, a Japán Nemzeti Bank, a Svájci Nemzeti Bank és a Norges Bank), továbbá három központi bank közzéteszi az előző értekezletéről készült jegyzőkönyvet (Ausztrál Nemzeti Bank, Bank of England és Japán Nemzeti Bank).

Fontos hét a központi bankok számára A mostani hét fontos a G10 központi bankok számára. Négy központi bank tart politikai értekezletet (a Fed, a Japán Nemzeti Bank, a Svájci Nemzeti Bank és a Norges Bank), továbbá három központi bank közzéteszi az előző értekezletéről készült jegyzőkönyvet (Ausztrál Nemzeti Bank, Bank of England és Japán Nemzeti Bank).

Türelmes vagy sem? Természetesen ezen nagy események között megtalálható a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) szerdán véget érő értekezlete. A fókuszban az áll, hogy a nyilatkozatban elismétlik-e azt a frázist, miszerint „türelmesek lehetnek a monetáris politikai álláspont normalizálásának megkezdésekor”. A Fed elnöke, Janet Yellen a Kongresszusnak tartott, közelmúltbeli féléves beszámolójában elmondta, hogy ezt a frázist „egy pár” FOMC értekezlettel korábban módosítani fogja, mielőtt elkezdik emelni a kamatlábakat. A „pár” kettőt jelent. Ha tehát ebben a hónapban elhagyják ezt a frázist, akkor a júniusi értekezleten megkezdődhet a kamatlábemelés, ami megfelelő lenne, mivel utána tartanak sajtókonferenciát. (A következő a júliusi értekezlet, amikor nem lesz sajtókonferencia, valamint a szeptemberi értekezlet, amikor tartanak sajtókonferenciát.) Úgy tűnt, hogy a közelmúltban több beszédet tartó Fed hivatalnok „megfelelőnek találta” az év első felében való kamatlábemelést, ezért fokozódtak azon várakozások, hogy a Fed ezen az értekezleten el fogja hagyni a „türelmes” szót.

Az FOMC mércéje szerint a feltételek a legutóbbi (január 28.) értekezlethez képest javultak. A munkanélküliségi ráta csökkent, miközben a részvételi arány emelkedett (5,6%  5,5%; 62,7%  62,8%). Az átlagos órabérek kissé gyorsabban emelkedtek (éves szinten 2,0%; korábban 1,7%). Az inflációs ráta kissé csökkent; a mag PCE deflátor (kedvenc inflációs mutatószámuk) most éves szinten 1,3%; korábban éves szinten 1,4% volt. Az inflációs várakozások mutatószámai azonban – a Michigani Egyetem felmérésének egyensúlyi inflációs rátái – jelzik, hogy a befektetők szerint az infláció jobban fog emelkedni a jövőben, mint azt januárban gondolták.

Másrészt vannak arra utaló jelek, hogy a növekedés lassul. Az atlantai Fed becslései szerint a GDP negyedéves szinten (szezonálisan korrigáltan) 0,6%-kal emelkedett az 1. negyedévben, ami meredek csökkenést jelent a tavalyi 4. negyedéves 2,2%-hoz képest. A Fed képes emelni a kamatlábakat egy lassuló gazdaságban? Nem könnyű döntés. Mindazonáltal várhatóan el fogják hagyni a „türelmes” frázist, hogy megadják maguknak a lehetőséget a kamatlábemelésre, amikor szerintük elérkezik az ideje. E döntés hatására a dollár várhatóan erősödik.

Az Egyesült Királyság lakásárindexében további lassulás mutatkozott Az ázsiai kereskedés során közzétették az Egyesült Királyság márciusi Rightmove lakásárindexét, amely szerint a lakásárak éves szinten 5,4%-kal emelkedtek, ami csökkenést jelent a februári 6,6%-hoz képest. Az Egyesült Királyság lakásárainak inflációját érintő folyamatos lassulás nyomást gyakorolhat az angol fontra.

Mai események: Az európai nap során az EKB bejelenti a mennyiségi könnyítéssel kapcsolatos vásárlásokat. Ebből kiderül, mennyit és milyen piacokon vásárolt a március 13-i nappal végződött héten. Fontos lesz a hatás megítélése szempontjából. Ha sikeresen elérik ezt a nagy eredményt a havi tervezett 60 milliárd eurós vásárlásaik töredékével, akkor az euró tovább gyengülhet. Másrészt, ha már elérték célkitűzéseik nagy részét a hónapra vonatkozóan, akkor bizonyos stabilizációra kerülhet sor. Ezenkívül az EKB elnöke, Mario Draghi szólal fel.

Svájcban a Svájci Nemzeti Bank közzéteszi a látra szóló betétek heti adatát, amely fényt deríthet arra, hogy a Bank beavatkozott-e a devizapiac történéseibe a március 13-án véget ért héten. A betétállomány valamelyest csökkent az előző héten, mivel az EUR/CHF pár az 1,0670-es szint körül mozgott.

Az USA-ban a márciusi Empire State gyártási index index várhatóan valamelyest jobb üzleti feltételeket jelez a New York-i gyártók esetében, miközben a februári ipari termelés az előrejelzés szerint emelkedett a januárival azonos, havi szinten 0,2%-os ütemben. A márciusi NAHB lakáspiaci index várhatóan kis mértékű javulást mutat. Az ezen soroknak megfelelő mutatószámok folytatódó javulást jeleznek.

A hét hátralévő részében, kedden a Japán Nemzeti Bank befejezi kétnapos politikai értekezletét. Ettől az értekezlettől nem várunk új politikai intézkedést, de a piac mindig kíváncsi arra, mit mond Kuroda kormányzó az azt követő sajtókonferencián. A legutóbbi értekezlet után csak annyit említett, hogy a BoJ mennyiségi könnyítési politikája megfelelő hatású, és egyelőre nincs szükség további könnyítésre, de szükség esetén késedelem nélkül ismét intézkednek. Azóta az inflációban további lassulás állt be, és a BoJ néhány tanácstagja fenntartását fejezte ki az inflációs célkitűzés elérését illetően. A piac kíváncsi arra, hogy mit tervez ezzel kapcsolatban, ha egyáltalán van terv.

Ezenkívül az Ausztrál Nemzeti Bank közzéteszi a márciusi értekezlet jegyzőkönyvét, ahol meglepte a piacokat, és változatlanul hagyta a kamatlábakat, pedig a várakozásoknak megfelelően további csökkentésre számítottak. A jegyzőkönyvből valószínűleg kiderül, hogy a fő ok, ami miatt a Bank nem módosította a kamatlábakat, a lakáspiac „túlfűtése”. A márciusi német ZEW felmérést is közzéteszik. Mindkét index emelkedett az előrejelzés szerint. Ez már az 5. egymást követő hónap lehet, amelyben az indexek emelkednek, bővítve az ország bíztató közelmúltbeli adatainak körét.

Szerdán az Egyesült Királyságban közzéteszik a januári munkanélküliségi rátát és a Bank of England márciusi értekezletének jegyzőkönyvét. Nem várunk többet a jegyzőkönyvtől, mint amit a BoE kormányzója, Mark Carney a közelmúltban elmondott arról, hogy hogyan fog az infláció visszatérni a 2%-os célkitűzéshez a következő két évben, és azt, hogy az angol font erőssége kockázatot jelent a gazdaságra nézve. Ezenkívül a piacokat biztosíthatja afelől, hogy a Bank szükség esetén készen áll a kamatlábak csökkentésére.

Csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank (SNB) és Norvégia központi bankja tartja meg politikai értekezletét. Az előrejelzés szerint az SNB nem fog módosítani, miközben a Norges Bank várhatóan további 25 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatlábat. Egy ilyen kimenetel hatására a norvég koronára további értékesítési nyomás fog hárulni.

Végezetül pedig pénteken a Japán Nemzeti Bank közzéteszi a február 17-én és 18-án tartott politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet. Azonban ez a jegyzőkönyv szokás szerint nem a legutóbbi értekezletről készült, hanem az előzőről. Ezért nem olyan érdekes. Kanadában a februári fogyasztói árindex várhatóan lassult az előző hónaphoz képest, és a Bank 1%-3%-os célkitűzés szerinti tartományának alsó határa alá csökkent. Ez az alacsony olajárakkal együtt valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartja a kanadai dollárt.

A Piac

Az EUR/USD pár támaszszintre talált az 1,0500-as szint alatt

Az EUR/USD pár pénteken csökkent és támaszszintre talált az 1,0460-as (S1) szinten. A pár azonban visszapattant, és ismét az 1,0500-as szint felett zajlott a kereskedés. Továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kép negatív marad, és az 1,0460-as (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz az 1,0360-as (S2) korlát felé, amelyet a 2003. január 8-ai minimum szint határoz meg. Számítanék arra, hogy további kis visszapattanás lesz a következő csökkenés előtt. Aggályaim alapját a momentum mutatószámok képezik. Az RSI kilépett a túladott tartományából, miközben az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat. Ezenkívül pozitív divergencia található az RSI és az árfolyam mozgása között. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0460 (S1), 1,0360 (S2), 1,0185 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0665 (R1), 1,0800 (R2), 1,0900 (R3).

A GBP/USD pár csökkenése folytatódik

A GBP/USD pár tovább csökkent, és lefelé áttörte az 1,4820-as (R1) (most ellenállásszintté vált) támaszszintet, amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg. A csökkenés megállt az 1,4700-as (S1) szinten, ahol az egyértelmű áttörés valószínűleg megcélozza a 2010. június 17-i minimum szintet (1,4640 – S2). Az árfolyam struktúrája január 26. óta alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz, ezért a rövid távú irány negatív. Napi momentum mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI lefelé áttörte 30-as szintjét, miközben az MACD mélyebbre süllyedt a negatív tartományban, megerősítve a közelmúltbeli erős csökkenő momentumot. Hosszabb távon a januári minimum szint lefelé történő áttörése megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és a GBP/USD pár általános kilátását ismét csökkenőre változtatta.

• Támaszszint: 1,4700 (S1), 1,4640 (S2), 1,4550 (S3).

• Ellenállásszint: 1,4820 (R1), 1,4900 (R2), 1,5000 (R3).

Az EUR/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 129,00-s szinten

Az EUR/JPY pár ellenállásszintre talált a 129,00-s (R2) szinten, és csökkent, majd lefelé áttörte a 127,80-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. Az árfolyam most ezen akadály és a 126,60-as (S1) támaszszint között van, amely a 2013. június 26-i minimum szint. Az irány csökkenő marad, ezért a 126,60-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése várhatóan megcélozza a 125,00-s (S2) pszichológiai tartományt, amelyet a 2013. április 16-i és június 13-i minimum szint határoz meg. Mindazonáltal, mivel pozitív divergencia van az RSI és az árfolyam mozgása között, számítanék arra, hogy kis visszapattanásra kerülhet sor a 127,80-as (R1) szint fölé a következő csökkenés előtt. A napi grafikonon a 130,00-s (R3) kerek szint lefelé történő áttörése megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet, és jelezte a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 126,60 (S1), 125,00 (S2), 123,85 (S3).

• Ellenállásszint: 127,80 (R1), 129,00 (R2), 130,00 (R3).

Az arany konszolidációs módban mozog

Az arany pénteken konszolidációs módban mozgott, és az 1150-es (S1) támaszszint és az 1165-ös (R1) ellenállásszint között maradt. A nemesfém továbbra is az 50 és 200 periódusú mozgóátlaga és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van. Ezért továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kilátás negatív, és az 1150-es (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan nagyobb medve jellegű hosszabbításokat indít el, és talán megcélozza az 1140-es (S2) tartományt. Az RSI azonban emelkedett, és most az 50-es szint felé közeledik, miközben az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat.

• Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3).

• Ellenállásszint: 1165 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3).

A WTI elérte a januári minimum szintet

A WTI pénteken továbbra is jelentősen csökkent, miután a kormány adataiból kiderült, hogy az USA-beli termelés és készletek az utóbbi 30 év legmagasabb szintjére emelkedtek. A csökkenést megállította a 43,50-es (S1) kulcsfontosságú támaszszinti akadály, amelyet a január 29-i minimum szint határoz meg. A WTI ezután valamelyest visszapattant Mivel ez az ár a március 5-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a rövid távú kilátás szerintem továbbra is negatív. A 43,50-es (S1) szint egyértelmű és határozott, lefelé történő áttörése megcélozhatja a 42,00-s (S2) tartományt, amelyet a 2009. március 11-i minimum szint határoz meg. Mindazonáltal rövid távú mutatószámainkra tekintve számítanék arra, hogy a kis visszapattanás egy ideig folytatódhat. A 14 órás RSI emelkedett, és hamarosan felfelé áttörheti 30-as szintjét, miközben az órás MACD a legalsó szintre ért, és úgy tűnik, hogy készen áll a jelző vonalon felfelé való áttérésre. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Eközben a 14 napos RSI elhagyta az 50-es szintet és csökkent, miközben az MACD zérus és jelző vonala alá csökkent. Ezáltal a hosszabb távú irány szerintem csökkenő marad. Szerintem a 43,50-es (S1) szint alatti napi zárás a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását jelezné.

• Támaszszint: 43,50 (S1), 42,00 (S2), 40,00 (S3).

• Ellenállásszint: 45,00 (R1), 45,70 (R2), 46,65 (R3).

 

Scroll To Top