Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.13

A dollár „szünetet tartott”, miután a DXY elérte a 100-as szintet A lélegzetelállító mozgásokkal teli néhány pörgős nap után a dollár tegnap szünetet tartott.

 

A dollár „szünetet tartott”, miután a DXY elérte a 100-as szintet A lélegzetelállító mozgásokkal teli néhány pörgős nap után a dollár tegnap szünetet tartott. Gyengült az összes többi G10 devizával szemben (kivétel az angol font) és az általunk követett legtöbb feltörekvő piacokbeli devizához képest. A DXY index éppen csak egy pillanatra emelkedett a 100-as szint fölé, és ennyi volt (most, a ma reggeli íráskor 99,42). Azonban kétlem, hogy a rallynak vége. Egy ilyen gyors mozgás utáni profit-kivétel sorozat természetes volt. Ám nem volt olyan fundamentális hír, amely fordulatot okozhatott volna a trendben, és a technikai mutatók sem jeleznek fordulatot (lásd alább), ezért szerintem ennek a mozgásnak egyáltalán nincs vége. A piac ehelyett lehet, hogy konszolidál a jövő hét szerdai FOMC értekezletig, amely valószínűleg meghatározza a dollár jövőbeli mozgásának irányát. Megjegyzendő azonban, hogy a közelmúltban minden konszolidáció rövid ideig tartott, és a végén az EUR/USD pár lefelé kitört. Eddig a német hétéves futamidejű kötvények hozama továbbra is negatív; a portugál hozamok az USA-beli hozamoknál alacsonyabbak, és szerintem valószínűleg folytatódik a pénz kiáramlása Európából.

Az USA-beli viszonteladói értékesítés kedvezőtlen, de ennek oka az időjárás lehet A tegnap közzétett USA-beli februári viszonteladói értékesítés kedvezőtlen lett, de ez valószínűleg a rossz időjárásnak tudható be. Ezenkívül a viszonteladói értékesítést nominális, nem pedig reál feltételekkel mérték fel, ezért az alacsony infláció természetesen nyomást gyakorol az értékesítés emelkedésére.

A GBP új minimum szintre került az amerikai dollárral szemben Az angol font volt az egyetlen deviza, amely új (közelmúltbeli) minimum szintre került a dollárhoz képest. A Bank of England kormányzója, Mark Carney tegnap aggályát fejezte ki az angol font erőssége miatt, mondván, hogy erőssége az egyik tényező, amely befolyásolja a kamatláb emeléseinek ütemét és mértékét. Az angol font kamatlába emiatt csökkent, és az angol font gyengült. Mindazonáltal eléggé optimista vagyok az angol fonttal kapcsolatban (az euróval, ha nem is az amerikai dollárral szemben), mivel csak korlátozott számú deviza van, amelybe a magasabb hozamokat „kereső” pénz kiáramolhat Európából.

Az olaj ára tovább csökkent; figyeljünk a norvég koronára és a kanadai dollárra Az olajárak tovább csökkentek; a Brent kb. 1%-kal, a WTI 2,1%-kal csökkent, mivel az USA-beli készletek a heti adatok 1982-ben indult közzététele óta a legmagasabb szintre emelkedtek. A Genscape, az USA-beli olajkészleteket figyelő vállalat elmondásai szerint a fő amerikai olajtároló központban (Cushing, Oklahoma) a készletek a legutóbbi héten 2,2 millió hordóval nőttek. A houstoni Ship Channelt – amely kulcsfontosságú vezeték az USA nyersolaj-importjához – csütörtök reggel teljesen újra megnyitották. A NOK volt a legjobban teljesítő G10 deviza az utóbbi 24 órában, de az alacsonyabb olajárak ma nyomást gyakorolhatnak rá. A CAD is erősödött a nap során, de nem annyira; az alacsonyabb USA-beli olajárak ma valószínűleg a kedvezőtlen heti foglalkoztatási jelentéssel együtt (lásd alább) nyomást gyakorolnak rá.

Mai események: Ma viszonylag eseményszegény a naptárunk. Az európai nap során az egyetlen említésre méltó mutatószám a német februári nagykereskedelmi árindex. Bár ez nem idéz elő nagyobb mozgást a piacon, bővítheti a közelmúltbeli bíztató német adatok körét.

Főbb európai mutatószámok hiányában a görögökkel kapcsolatos aggályok ma ismét előtérbe kerülhetnek. Görögország nemzetközi hitelezőit képviselő technikai csapatok ma üléseznek a kormány hivatalnokaival, hogy megvitassák a költségvetést, mielőtt a bajba jutott ország fiskális célkitűzéseiről a jövő héten tárgyalásokat tartanak. Tsziprasz miniszterelnök csütörtökön megállapodást írt alá az OECD-vel, amelyben ígéretet tett a reformoknak az ország előző elkötelezettségei szerinti végrehajtására, de továbbra is úgy tűnik, hogy bizonyos mértékben nincs egyetértés Görögország és az IMF között az adó- és költségvetési reformokat illetően. Tsziprasz ma tárgyalásokat tart az Európai Bizottság elnökével, Junckerrel és az Európai Parlament elnökével, Schulz-cal.

Kanada fő eseménye a februári foglalkoztatási jelentés közzététele. Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta emelkedett, miközben a foglalkoztatás nettó változása várhatóan 5 ezres csökkenést mutat, miután az előző hónapban 35,4 ezerrel emelkedett. Mivel a kanadai dollárral szemben negatív hozzáállás uralkodik, emiatt az USD/CAD pár tovább emelkedhet.

Az USA-ban a Michigani Egyetem márciusi előzetes fogyasztói hangulatindexe várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest. Az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos kilátásról készült felmérés is napvilágot át.

Ma beszédet tartanak: a Bank of England piacokért és bankügyekért felelős helyettes kormányzója, Minouche Shafik szólal fel.

A Piac

 

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,0500-as szintről

Az EUR/USD pár tegnap jelentősen emelkedett, miután néhány vételi megbízást váltott ki az 1,0500-as (S1) pszichológiai korlát közelében. Mindazonáltal az emelkedés megállt valamelyest az 1,0665-ös (R1) ellenállásszint közelében. A rövid távú kilátás szerintem negatív, ezért a medvék várhatóan végezetül ismét átveszik az irányítást, és talán megcélozzák az 1,0500-as (S1) kulcsfontosságú tartomány ismételt tesztelését. Az 1,0500-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz az 1,0360-as (S2) szint felé, amelyet a 2003. január 8-ai minimum szint határoz meg. Számítanék arra, hogy a visszapattanás még egy kicsit folytatódik a következő csökkenés előtt. Aggályaim alapját a momentum mutatószámok képezik. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0500 (S1), 1,0360 (S2), 1,0185 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0665 (R1), 1,0800 (R2), 1,0900 (R3).

A GBP/JPY pár támaszszintre talált a 180,25-ös szinten

A GBP/JPY pár csütörtökön csökkent, miután ellenállásszintre talált a 181,60-as (R1) akadály közelében. A pár támaszszintre talált az 180,25-ös (S1) szinten. Ennek áttörése valószínűleg teszteli a 179,50-es (S2) kulcsfontosságú korlátot. Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a 4 órás grafikonon, a rövid távú csökkenő trend szerintem negatív marad. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a nézetemet. Az RSI csökkent és elérte a 30-as szintet, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van, továbbá lefelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam az 50 napos mozgóátlag alatt, de továbbra is a 200 napos felett van. Ezért az általános képet mérsékelten pozitívnak tartanám, és a rövid távú csökkenő trendet a nagyobb növekvő útvonal korrekciós mozgásának tekinteném.

• Támaszszint: 180,25 (S1), 179,50 (S2), 177,70 (S3).

• Ellenállásszint: 181,60 (R1), 183,15 (R2), 183,90 (R3).

Az USD/CAD pár Kanada foglalkoztatási adataira vár

Az USD/CAD pár elérte az 1,2800-as (R1) ellenállásszintet szerdán, majd visszatért, és támaszszintre talált az 1,2620-as (S1) szinten, marginálisan az 50 periódusú mozgóátlag felett. Ma Kanada publikálja a februári munkanélküliségi rátát, amely várhatóan emelkedést mutat. Ez arra ösztönözheti a bikákat, hogy az árfolyamot az 1,2800-as (R1) akadály fölé tereljék. Egy ilyen áttörés valószínűleg hosszabbításokat indít el a következő ellenállásszint felé (1,2900 – R2). A napi grafikonon az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van. Ezenkívül a trend folytatódását jelezte azon háromszög alakzatból felfelé történő kilépés, amelyben az árfolyam mozgása február eleje óta zajlott. Ezért a pár általános trendje növekvő marad.

• Támaszszint: 1,2620 (S1), 1,2535 (S2), 1,2370 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2800 (R1), 1,2900 (R2), 1,3000 (R3).

Az arany az 1150-es szint felett marad

Az arany visszapattant az 1150-es (S1) szintről csütörtökön, ellenállásszintre talált az 1165-ös (R1) ellenállásszint közelében, majd visszatért és ismét támaszszintre talált az előbbi szinten. A nemesfém továbbra is az 50 és 200 periódusú mozgóátlaga és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van. Ezért továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kilátás negatív, és az 1150-es (S1) szint lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű hosszabbításokat indíthat el talán az 1140-es (S2) tartomány felé. Azonban továbbra is pozitív divergencia van mindkét rövid távú mutatószám és az ár mozgása között, ezért számítanék arra, hogy további növekvő korrekciós mozgásra kerülhet sor, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3).

• Ellenállásszint: 1165 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3).

A WTI elérte a csökkenő trendvonalat és csökkent

A WTI valamelyest visszapattant a csütörtöki európai délelőtt során, de miután elérte a március 5-i csúcsról eredő csökkenő trendvonalat, csökkent, és lefelé áttörte a 47,30-as (R1) szintet, amely a szerdai minimum szintek által meghatározott, ellenállásszintté vált támaszszint. Mivel az ár a korábban említett trendvonal alatt van, továbbra is negatív rövid távú kilátás tárul elénk. Az eladók várhatóan továbbra is lefelé irányítják a küzdelmet, és tesztelhetik a 46,65-ös (S1) támaszszinti korlátot. Ezen szint lefelé történő áttörése valószínűleg megcélozza a következő, 45,70-es (S2) támaszszintet. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. A február 26-i minimum szintet is lefelé áttörte. Eközben a 14 napos RSI elhagyta az 50-es szintet és csökkent, miközben az MACD zérus és jelző vonala alá csökkent. Ezáltal a hosszabb távú irány szerintem ismét mérsékelten csökkenő lesz.

• Támaszszint: 46,65 (S1), 45,70 (S2), 45,00 (S3).

• Ellenállásszint: 47,30 (R1), 48,00 (R2), 48,40 (R3).

Scroll To Top