Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.10

A német Bund kötvény hozama arra utal, hogy az EUR tovább gyengülhet. A görög helyzet továbbra is kritikus. További két Fed hivatalnok támogatja az év közepi kamatlábemelést.

 • A német Bund kötvény hozama arra utal, hogy az EUR tovább gyengülhet Tegnap volt az EKB mennyiségi könnyítési programjának első napja. Miközben esetleg azt gondoltuk, hogy erre mostanáig már teljes mértékben számítottak, valójában a német 10 éves futamidejű kötvények hozama 8 bázisponttal jelentősen csökkent (0,31%-ra), ami hatalmas mozgás annak tükrében, hogy már amúgy is alacsony szinten voltak (a rekord alacsony szint 0,30% volt február 26-án). Összehasonlításképpen a 10 éves futamidejű olasz kötvények hozama csupán 4 bázisponttal csökkent, a 10 éves futamidejű portugál kötvények hozama pedig gyakorlatilag változatlan volt. A német Bund kötvények jelentős mozgása arra utal, hogy a mozgásra a kötvénypiacok nem teljesen számítottak, aminek értelmében a devizapiac sem teljesen számított arra. Ez jelzi, hogy az euró tovább gyengülhet.
 • A görög helyzet továbbra is kritikus Görögország problémáira a legutóbbi „megoldás” látszólag az, hogy nincs megoldás. Még a tárgyalások sem kezdődtek meg. „Keveset tettünk” – mondta az Eurogroup elnöke, Dijsselbloem. A „technikai szintű” tárgyalások Athén és a hitelezők között szerdán kezdődnek Brüsszelben. „Tudomásom szerint csak akkor adhatunk további kölcsönöket az európai pénzekből, ha teljes megállapodás születik a teljes csomagra vonatkozóan, és ha elkezdik a program megvalósítását. Eddig két hét telt el, és a kettő egyike sem történt meg” – nyilatkozott Dijsselbloem. A hitelezők csoportjára látszólag nem tettek benyomást Görögország reformjavaslatai; a csoport két képviselője „amatőrnek” nevezte azokat, és elhangzott, hogy szerintük nem jeleznek jelentős előrelépést az ország kötelezettségeinek teljesítésében. Görögországnak látszólag még kb. 1 milliárd euróra van szüksége márciusban, amikor kb. 2 milliárd EUR értékű adósságszolgálati fizetés esedékessé válik. Megjegyzendő, hogy miközben az euró zóna más részeinek hozamai változatlanok voltak vagy csökkentek a mennyiségi könnyítésnek köszönhetően, a görög hároméves futamidejű kötvények hozama tegnap majdnem 200 bázisponttal emelkedett! Az amerikai Treasuries és a német Bund kötvények hozama közötti különbség rekordnagyságú szintre került. Ezért az euróval kapcsolatos kockázat akut marad, miközben a mennyiségi könnyítés tovább csökkenti az európai kötvényhozamokkal kapcsolatos többletkockázatot; nem jó kombináció a devizát illetően!
 • További két Fed hivatalnok támogatja az év közepi kamatlábemelést A clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester szerint az USA gazdasága „jelentős lendületre” tett szert, és elismételte, hogy számára „megfelelő” a kamatlábnak az év első felében való emelése. Ez nem meglepő, mivel korábban elmondta, hogy „az irányadó kamatlábat emelni szeretnénk”. Mester idén nem szavaz. Richard Fisher, a dallasi Fed hamarosan leköszönő elnöke arra figyelmeztetett, hogy ne várjanak túl sokat a kamatlábemeléssel, és hogy a politikai döntéshozóknak még azelőtt emelniük kellene a kamatlábakat, mielőtt a gazdaság eléri a teljes foglalkoztatást. Fisher közismerten szélsőségesen megszorítás-párti, de már nem FOMC tag, így nincs beleszólása a politikai döntéshozatalba. Másrészt fogunk még hallani olyan véleményeket, amelyek várakozásra intik a Fed-et. (Megjegyzendő: a tegnapi menetrend téves volt. A minneapolisi Fed elnöke, Kocherlakota tegnap nem szólalt fel.) Mindazonáltal a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 4 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén, mivel a piac részben felhagyott a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele utáni mozgással.
 • Az új-zélandi dollár „a romlott tej felett kesereg”? Az NZD jelentősen gyengült, mivel a tejipari határidős futures opciók és a tejipari vállalatok részvényei megrekedtek. A rendőrség nyomozást tart egy bűnügyi fenyegetést illetően, miszerint megmérgezik a csecsemőtápszert, hacsaknem az ország felhagy egy bizonyos rovarölő szer használatával. Ez hatalmas kárt okozna a világ legnagyobb tejipari exportőrének. Új-Zéland tavaly 1,2 milliárd NZD értékben exportált tejipari termékeket, amely teljes exportjának 29%-át teszi ki. Nem találtak mérgezésre utaló nyomokat. Mindazonáltal a fenyegetés nyomást gyakorolhat az új-zélandi dollárra, amíg meg nem oldódik. Eközben az AUD az új-zélandi dollárnál sokkal inkább gyengült a tegnapi európai nyitáshoz képest, miután a februári „National Australia Bank Business” bizalmi index csökkent.
 • Kína inflációja emelkedett, mivel az élelmiszerek ára jelentősen nőtt Kína fogyasztói árindexe a vártnál gyorsabban, éves szinten 1,4%-kal emelkedett (várt érték: +1,0%, előző adat: 0,8%), de a termelői árindex a várakozásokat felülmúlóan csökkent (éves szinten -4,8% lett; a várt és a korábbi érték: -4,3%). Az infláció az élelmiszerekre összpontosul, amelynek valamennyire köze van a Kínai Újév idejéhez: az élelmiszerek inflációja éves szinten +2,4%-kal emelkedett (+1,1%-ról), miközben az élelmiszereken kívüli cikkek inflációja csupán +0,6%-ról +0,9%-ra emelkedett. A világ többi része számára Kína élelmiszereken kívüli termékeinek inflációja, mintsem az élelmiszerek inflációja a fontos. Mindenesetre az általános infláció nagyon alacsony marad, és mivel a pénzkínálattal kapcsolatos célkitűzés erre az évre alacsonyabb, mint a tavalyi év tényleges eredménye, szerintem az infláció várhatóan nem különösebben fog emelkedni. Mivel Kína kereskedő nemzetként vezető szerepet tölt be, ez a deflációs impulzus valószínűleg globálisan fenntartja az árakra lefelé ható nyomást, és a „devizaháború” folytatódik, amelybe a pénzügyi világ a központi bankok deflációellenes álláspontja következtében került.
 • Mai események: Ma a mutatószámokat tekintve viszonylag eseményszegény a naptárunk. Az európai kereskedés során a francia januári ipari termelés várhatóan csökkenést mutat, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest.
 • Norvégia fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint gyorsult februárban, ami valószínűleg azon ténynek tudható be, hogy az alacsonyabb olajárak hatása kezd elhalványulni. Ez ideiglenesen támogathatja a koronát, mivel a piac próbálja előre jelezni a Norges Bank március 19-én tartandó értekezletének eredményét.
 • Az USA-ban csak másodlagos fontosságú adatokat tesznek közzé. Az NFIB kisvállalkozások optimizmusa mutatószámot teszik közzé februárra vonatkozóan, amely várhatóan kissé emelkedett, és frakcionálisan a decemberi 7 éves maximum szintje alatt maradt. Miközben ez a mutatószám nem különösen befolyásolja a piacot, igencsak érdemes figyelemmel kísérnünk, mivel a Fed a foglalkoztatásra összpontosít. Az USA-ban a kisvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb személyt. A januári JOLTS (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos) felmérés szerint az újonnan létesült állások száma marginálisan nőtt. A piac „a munkaerő-piacról kilépők” rátáját is figyeli, amelyet a Fed elnöke, Janet Yellen a közelmúltban a „dolgozók munkaerő-piaci lehetőségekbe vetett bizalmának jelzőjeként” hangoztatott. A múlt heti kedvező foglalkoztatási adatokat követően ez valószínűleg továbbra is támogatja az amerikai dollárt. A nagykereskedelmi készletállomány januári adatát is közzéteszik.
 • Ma beszédet tartanak: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny, a BoE kormányzója, Mark Carney és a BoE Monetáris Politikai Bizottságának tagja, Ian McCafferty.

 

Az EUR/USD pár támaszszintre talált az 1,0800-as szint alatt

 • Az EUR/USD pár valamelyest emelkedett, és ellenállásszintre talált frakcionálisan az 1,0915-ös (R1) szint alatt, majd ismét csökkent, és támaszszintre talált az 1,0800-as szint alatt, az 1,0785-ös (S1) szinten. A rövid távú irány csökkenő marad, és az árfolyam várhatóan továbbra is csökken és teszteli a következő, 1,0700-as (S2) támaszszinti akadályt, amelyet a 2003. április 11-ei minimum szint határoz meg. A technikai mutatószámok gyorsuló csökkenő mozgást jeleznek, és fokozzák az EUR/USD pár csökkenésének valószínűségét. Az RSI már túlértékesített tartományában van és ellenállásszintre talált a 30-as szint közelében és ismét csökkent, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.
 • Támaszszint: 1,0785 (S1), 1,0700 (S2), 1,0565 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,0915 (R1), 1,1000 (R2), 1,1100 (R3)

Az USD/JPY pár rallyzott és ellenállásszintre talált a 122,00-s szint közelében

 

 • Az USD/JPY pár tegnap emelkedett, és sikeresen elérte a 122,00-s (R1) szintet, amely ellenállásszinti korlát azon háromszög legmagasabb pontja közelében van, amelyben az árfolyam november óta mozog (lásd a napi grafikonon). Amíg az árfolyam magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag felett, a rövid távú irány szerintem növekvő marad. Ezt a rövid távú mutatószámok is alátámasztják. Az RSI emelkedett és belépett a 70-es tartományba, miközben az MACD a zérus és jelző vonala felett van, és felfelé mutat. A 122,00-s (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg teszteli a 122,50-es (R2) szintet, amelyet a 2007. július 20-i maximum szint határoz meg. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és egyúttal a korábban említett háromszög alakzat felső határa felett zajlik a kereskedés. Emiatt az USD/JPY pár általános képe pozitív marad.
 • Támaszszint: 121,30 (S1), 120,55 (S2), 120,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 122,00 (R1), 122,50 (R2), 124,00 (R3)

 

Az EUR/GBP pár csökkenése folytatódik

 • Az EUR/GBP pár csökkenése folytatódott, és elérte a 7 éves minimum szintjét, miután lefelé áttörte a 0,7235-ös (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. Az árfolyam a február 3-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt, valamint az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag alatt van. Emiatt az irány negatív marad, és fokozza a hosszabbítás valószínűségét a 0,7100-as (S1) tartomány felé, amelyet a 2007. december 3-ai és 4-ei minimum szintek határoznak meg. A mutatószámokra tekintve látható, hogy az RSI visszatért a 30-as szint alá, miközben az MACD – amely már negatív – jelző vonala alatt van, és lefelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve a december 18-ai háromszög alakzatból való csökkenő kilépés szerintem a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását jelezte. Azóta az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért fenntartom medve jellegű nézetemet az árfolyam általános útvonalával kapcsolatban.
 • Támaszszint: 0,7100 (S1), 0,7025 (S2), 0,7000 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7235 (R1), 0,7300 (R2), 0,7350 (R3)

Az arany lefelé áttörte az 1165-ös szintet

 

 • Az arany csökkent, miután elérte az 1175-ös (R2) ellenállásszintet, majd az 1165-ös (R1) (most ellenállásszintté vált) támaszszint alá csökkent. Figyelembe véve, hogy a nemesfém az 50 és 200 periódusú mozgóátlaga és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a rövid távú kilátás szerintem továbbra is negatív. Az 1165-ös (R1) szint lefelé történő áttörése várhatóan nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és valószínűleg megcélozza a következő, 1150-es (S1) támaszszinti akadályt. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a nézetemet. Az RSI ellenállásszintre talált a 30-as szinten és csökkent, miközben az MACD zérus és indító vonala alatt van, ami erős csökkenő momentumot jelez. Hosszabb távon az 1190-es (R3) (ellenállásszintté vált támaszszint) tartomány lefelé történő áttörése az a mozgás, amely megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és jelezte az 1307-es szintről való csökkenés folytatódását.
 • Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3)
 • Ellenállásszint: 1165 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3)

A WTI jelentősen emelkedett, és ismét az 50-es szint körül zajlik a kereskedés

 • A WTI hétfőn jelentősen emelkedett, és ellenállásszintre talált valamelyest az 50,60-as (R1) szint felett, majd csökkent, és támaszszintre talált a 49,90-es (S1) szinten. Az 50 és a 200 órás mozgóátlag oldalirányba mutat, miközben rövid távú momentum mutatószámaink egyensúlyi szintjeik körül mozognak. Ezen technikai jelzéseket és azon tényt figyelembe véve, hogy nem látható egyértelmű trend struktúra az 1 órás grafikonon, egyelőre semleges állásponton maradnék. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Mindazonáltal február 26-án magasabb minimum szintet ért el. Egyelőre inkább a partvonalon maradok, ami az általános képet is illeti.
 • Támaszszint: 49,90 (S1), 49,30 (S2), 48,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 50,60 (R1), 51,15 (R2), 51,80 (R3)

Scroll To Top