Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.05

Az EKB vár a korábbi intézkedések értékelésével Az EKB nem vezetett be új intézkedéseket a 2014-es utolsó értekezletén, annak ellenére, hogy az eurozóna gazdasága veszít lendületéből. A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 2015 elején értékeli újra a meglévő ösztönző intézkedési programok sikerét, a csökkenő olajáraknak az eurozóna gazdaságára gyakorolt hatásával egyetemben.

 

 • Az EKB vár a korábbi intézkedések értékelésével Az EKB nem vezetett be új intézkedéseket a 2014-es utolsó értekezletén, annak ellenére, hogy az eurozóna gazdasága veszít lendületéből. A Kormányzótanács úgy döntött, hogy 2015 elején értékeli újra a meglévő ösztönző intézkedési programok sikerét, a csökkenő olajáraknak az eurozóna gazdaságára gyakorolt hatásával egyetemben. Az EKB hivatalnokai ismét csökkentették a növekedéssel és az inflációval kapcsolatos előrejelzéseket. Az új előrejelzések azonban nem tartalmazzák a jelenlegi olajárakkal összefüggő hatásokat, ami azt jelenti, hogy az adatokat még lefelé korrigálhatják. Jelenlegi várakozásaik szerint az infláció 2016-ban mindössze 1,3% lesz, ami nyomást gyakorolhat az euróra. Később, a kérdezz-felelek részben Draghi elnök elmondta, hogy nincs szükség egyhangú nyilatkozatokra a szuverén mennyiségi könnyítés bevezetéséhez. Másrészt nem taglalta, hogy mekkora többség szükséges a mennyiségi könnyítés bevezetéséhez, mivel szerinte lényegtelen azon spekulálni, hogy ténylegesen milyen többség áll majd fenn a döntés idején. A további könnyítési intézkedések tárgyalásakor Draghi elmondta, hogy a Tanács az arany kivételével az eszközök széles körét számításba vette. Arra a kérdésre, hogy az EKB miért nem intézkedik, Draghi elmondta, hogy a Banknak időre van szüksége a jelenlegi alacsony olajárak hatásának értékeléséhez, valamint a közelmúltbeli hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatása még sem teljesen mutatkozott meg.
 • Ezért a Tanács időt hagy magának, mielőtt új intézkedéseket venne fontolóra. Az EUR/USD pár emelkedett azon csalódás hatására, hogy nem hoztak döntést a mennyiségi könnyítéssel kapcsolatban, valamint az EKB elnöke, Draghi kevésbé volt enyhítés-párti az Európai Banki Kongresszusban tartott beszédéhez képest, ahol az inflációt a „rendkívül alacsony” jelzővel illette. Az emelkedés ellenére fenntartjuk hosszú távú medve jellegű nézetünket az euróval kapcsolatban, és a jelenlegi visszapattanásra megújult eladási lehetőségként tekinthetünk.
 • A mai események: A középpontban a novemberi USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány áll. A piaci várakozások szerint a foglalkoztatásban 230 ezres emelkedés következett be (októberben váratlanul alacsony, 214 ezres volt az emelkedés). Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 5,8% maradt, miközben az átlagos órabérek várhatóan emelkedése gyorsult éves szinten. A 200 ezret meghaladó adat már a 10. egymást követő olyan emelkedés lesz, amely 200 ezer feletti. Ezen adatok konzisztensek lehetnek az FOMC fokozatosan javuló munkaerő-piacról alkotott képével, és fellendíthetik a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozásokat, ami támogatja a dollárt. Az ország kereskedelmi mérlege és gyári rendelésállománya (mindkettő októberre vonatkozóan) is napvilágot lát.
 • Az eurozóna végleges 3. negyedéves GDP-je az előrejelzés szerint egyezik az előzetes adattal, és negyedéves szinten 0,2%-os emelkedést jelez. Ez hozzájárul az eurozóna helyreállásának lassulására utaló közelmúltbeli bizonyítékok egyre népesebb táborához.
 • Svédország októberi ipari termelése várhatóan emelkedést mutat, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest.
 • Norvégia októberi ipari termelése is napvilágot lát, de nincs előrejelzés.
 • Kanada közzéteszi a novemberi foglalkoztatási jelentést. Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta kissé emelkedett, miközben a foglalkoztatás nettó változása várhatóan az előző havi 43 ezerről 0 ezerre csökken. A foglalkoztatás októberi és szeptemberi emelkedése 2013. november óta először jelezte, hogy a hullámvasútszerűen mozgó foglalkoztatási jelentés két egymást követő hónapban a foglalkoztatás növekedését jelezte. Ezért az ingadozó mozgás már nem marad fenn.
 • Ma beszédet tartanak: a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester és a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer szólalnak fel.

 

 

 

Az EUR/USD pár jelentősen emelkedett Draghi megjegyzései hatására

 

 • Az EUR/USD pár csütörtökön jelentősen emelkedett, miután az EKB elnöke, Draghi elmondta, hogy várnak a következő negyedévig annak értékelésével, hogy szükség van-e további ösztönző intézkedésekre. A rally azonban megállt az 1,2455-ös (R2) szinten, majd a pár csökkent, és a kereskedés ismét az 1,2360-as (S1) akadály közelében zajlott. Amíg az árfolyam az október 15-i maximum szinttől eredő, fekete csökkenő trendvonal alatt marad, ragaszkodom azon nézetemhez, hogy a rövid távú kép negatív marad. Ma közzéteszik a novemberi USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állományt, amely várhatóan az előző havi adatnál nagyobb ütemben emelkedett. Ez további lefelé történő áttörést idézhet elő az 1,2360-as (S1) szint alá, és talán előkészíti az utat az 1,2300-as (S2) tartomány közelében való teszteléshez. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, ezért az EUR/USD pár általános útvonala csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2300 (S2), 1,2250 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2400 (R1), 1,2455 (R2), 1,2515 (R3)

 

Az USD/JPY pár felfelé áttörte a 120,00-s szintet

 • Az USD/JPY pár csütörtökön tovább emelkedett; felfelé áttörte a 120,00-s (S1) kulcsfontosságú korlátot, amely az 1998-2012-es fő csökkenő trend 61,8%-os visszatérési szintje. Az ezen akadály feletti zárás nagyobb bika jellegű következményekkel járhat, és talán megcélozza a 122,50-es (R1) ellenállásszintet, amelyet a 2007. július 20-ai maximum szint határoz meg. Momentum mutatószámaink is fenntartják a pozitív hangulatot. Az RSI ismét belépett a túlvásárolt tartományba, miközben az MACD a zérus és jelző vonala felett van. Az MACD azonban a gyengeség bizonyos jeleit mutatja. Lefelé mutat és hamarosan bármikor jelző vonala alá kerülhet. Ennek eredményeképpen lehetséges visszatérésre számítanék, mielőtt a bikák ismét átveszik az irányítást.
 • Támaszszint: 120,00 (S1), 119,00 (S2), 117,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 122,50 (R1), 124,00 (R2), 125,00 (R3)

 

A GBP/USD pár ismét ellenállásszintre talált az 1,5735-ös szint közelében

 • A GBP/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 1,5735-ös (R1) ellenállásszint alatt. Az árfolyam most várhatóan ismét teszteli az 1,5600-as (S1) jól tesztelt tartományt. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg megcélozza az 1,5500-as (S2) pszichológiai akadályt. Figyelmünket a rövid távú mutatószámokra irányítva látható, hogy az RSI csökkenése folytatódott, miután lefelé áttért 50-es szintjén, miközben az MACD – amely már negatív – éppen most tért át lefelé indító vonalán. Ez negatív momentumot jelez, és fokozza annak valószínűségét, hogy a GBP/USD pár a közeljövőben csökken. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, ezért a GBP/USD pár általános képe negatív marad.
 • Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5500 (S2), 1,5430 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,5735 (R1), 1,5800 (R2), 1,5950 (R3)

 

A WTI kissé csökkent

 • A WTI valamelyest csökkent tegnap, és jelenleg a 66,50 dollár/hordó érték közelében zajlik a kereskedés. Úgy tűnik, hogy a medvék ismét átvették az irányítást, ezért várhatóan újabb tesztre kerül sor a 64,00-s (S1) támaszszinti tartományban a közeljövőben. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 50-es szint alatt, miközben az MACD – amely már negatív – a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan bármikor indító vonala alá térhet. A napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt a WTI általános útvonala továbbra is csökkenő marad.
 • Támaszszint: 64,00 (S1), 62,70 (S2), 60,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 70,00 (R1), 73,20 (R2), 75,50 (R3)

 

Az arany ismét ellenállásszintre talált a trendvonal közelében

 • Az arany tegnap csökkent, miután ismét ellenállásszintre talált a fekete csökkenő trendvonal közelében, amely a július 10-ei maximum szinttől ered. A momentum mutatószámok arra utalnak, hogy ismét tesztre kerülhet sor az 1192-es (S1) szinten a közeljövőben. Az RSI csökkent és elérte az 50-es szintet, miközben az MACD – bár pozitív – a csúcsra került, majd jelző vonala alá csökkent. Mivel azonban nincs egyértelmű trend rövid távon, egyelőre fenntartom semleges álláspontomat. A napi grafikonon a nemesfém a korábban említett csökkenő trendvonal alatt van, és emiatt a hosszabb távú csökkenő trend érvényben van. Mindazonáltal a 14 napos RSI az 50-es szint felett van, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – éppen a zérus vonal fölé került. Ezen momentum jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy a partvonalon maradjak (legalábbis egyelőre).
 • Támaszszint: 1192 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3)
 • Ellenállásszint: 1222 (R1), 1235 (R2), 1255 (R3)

Scroll To Top