Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.04

Az EKB a középpontban A nap fénypontja az Európai Központi Bank politikai értekezlete, a 2014-es év utolsó döntése a kamatlábakról. Több kormányzótanácsbeli tag szólalt fel a közelmúltban, jelezvén, hogy a Bank valószínűleg időt szakít az utóbbi hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatásának értékelésére, mielőtt új politikákat vennének fontolóra.

 • Az EKB a középpontban A nap fénypontja az Európai Központi Bank politikai értekezlete, a 2014-es év utolsó döntése a kamatlábakról. Több kormányzótanácsbeli tag szólalt fel a közelmúltban, jelezvén, hogy a Bank valószínűleg időt szakít az utóbbi hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatásának értékelésére, mielőtt új politikákat vennének fontolóra. A döntést követő sajtókonferencia keretében az EKB elnöke, Draghi valószínűleg fenntartja enyhítés-párti álláspontját, hogy biztosítsa a piacokat afelől, hogy az EKB minél hamarabb mindent megtesz az infláció és az inflációs várakozások emelése érdekében. A két eshetőség, amelynek vonatkozásában az EKB cselekedni fog, az az inflációs kilátás romlása és az, ha képtelenek a mérleget a 2012-es szint irányába bővíteni (a jelenlegi intézkedéseket feltételezve). Az értekezlet másik érdekes pontja az EKB személyzetének előrejelzése, amelyek kiterjednek a 2017-es évre vonatkozó első inflációs becslésekre. Ha azok továbbra is a célkitűzés alatt vannak, az EKB nehezen fogja elkerülni a további lépéseket (bár akkor sem azonnal cselekedtek, amikor az első 2016-os előrejelzés 1,5% lett). E tekintetben nem várható új intézkedés a mai értekezleten, és szerintünk a Tanács várni fog, amíg a második TLTRO eredményei elérhetővé válnak december 11-én, mielőtt új politikát venne fontolóra.
 • Az éjszaka folyamán bejelentették, hogy Ausztrália kereskedelmimérleg-deficitje októberben csökkent, miközben a viszonteladói értékesítés azonos hónapra vonatkozóan lassult. Bár az adatok felülmúlták a várakozásokat, nem voltak elegendőek ahhoz, hogy fordulatot hozzanak az ausztrál dollárral szembeni negatív hozzáállásban. Az AUD/USD pár jelentősen emelkedett a gazdasági adatok közzétételekor, de a medvék megújult értékesítési lehetőséget találtak, és az árfolyamot a 0,8400-as szint alá nyomták. A kedvezőtlenebbé váló fundamentális tényezők a szerdai kedvezőtlen GDP adatokat követően várhatóan nyomást gyakorolnak a devizára; ha a medvék eléggé erősnek bizonyulnak, a pár a közeljövőben tesztelheti a 0,8300-as szintet.
 • Szerdán ismét arra utalt az USA-beli ADP jelentés, hogy több mint 200 ezer munkahely létesült; az USA-beli ISM nem gyártási index továbbra is a növekvő tartományban haladt, és marginálisan a júniusi, 9 évet tekintve legmagasabb szintje alatt maradt. Az ADP jelentés arra utal, hogy a pénteki nem mezőgazdasági munkaerő-állomány növekedése már az egymást követő 10. hónapban haladja meg a 200 ezret, bár nagy az ingadozás az ADP és az NFP jelentések között. A kedvező adatok arra utalnak, hogy az USA helyreállása stabil útvonalon halad.
 • A Kanadai Nemzeti Bank változatlan szinten tartotta jegybanki alapkamatlábát a 2014. év utolsó döntése keretében. A politikai nyilatkozat hangvétele kissé optimistább volt az ország helyreállásával kapcsolatban, utalván arra, hogy a termelési rés, a gazdaság tartalék kapacitásának kulcsfontosságú mutatószáma, kisebb a két hónappal ezelőtti becsléseknél. Ez megnövelte a jövő évi kamatlábemelés valószínűségét. Másrészt a csökkenő olajárak további negatív kockázatot jelentenek a gazdasági növekedés és az infláció hosszabb távú kilátásaira, és emiatt a CAD érzékeny maradhat.
 • A mai események: Az EKB mellett a Bank of England is ülést tart a jegybanki alapkamatlábról szóló döntés kapcsán. Valószínűtlen, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor december 17-én közzéteszik.
 • Az USA-ban közzéteszik a november 29-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát.
 • Kanada novemberi Ivey PMI-indexe az előrejelzés szerint emelkedett az előző havihoz képest, bővítve az ország pozitív adatainak körét. A kanadai pozitív adatsorozat ellenére megismétlem, hogy a kanadai dollár érzékeny marad, különösen a csökkenő olajárakra.
 • Ma beszédet tartanak: Az EKB elnöke, Draghi mellett hárman szerepelnek a csütörtöki napirenden. A Riksbank kormányzója, Stefan Ingves, a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester és a Fed kormányzója, Lael Brainard szólalnak fel.

 

Az EUR/USD pár az 1,2360-as szint alá csökkent

 

 • Az EUR/USD pár csökkenése szerdán folytatódott, és lefelé áttörte az 1,2360-as (R1) kulcsfontosságú (ellenállásszintté vált) támaszszintet, amelyet a november 7-ei és 24-ei minimum szintek határoznak meg. Az áttörés megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon és jelzi a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását. Az árfolyam várhatóan megcélozza az 1,2250-es (S2) támaszszinti tartományt, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg. Napi momentum mutatószámaink igazolják az EUR/USD pár negatív képét. Mindkettő negatív tartományában van, lefelé áttörték saját növekvő támaszszintjüket és lefelé mutatnak. Ezen jelzések medve jellegű momentumot tárnak elénk, és fokozzák annak valószínűségét, hogy a pár a közeljövőben csökkenni fog.
 • Támaszszint: 1,2300 (S1), 1,2250 (S2), 1,2130 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2360 (R1), 1,2400 (R2), 1,2430 (R3)

 

Az NZD/USD pár lefelé áttörte a 0,7775-ös szintet

 • Az NZD/USD pár csökkenése tegnap folytatódott, és lefelé áttörte a 0,7775-ös (R1) kulcsfontosságú, ellenállásszintté vált támaszszintet. Az árfolyam most várhatóan teszteli a 0,7700-as (S1) kulcsfontosságú támaszszinti tartományt. Rövid távú momentum mutatószámaink is alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI csökkent és most valamelyest a 30-es szintje felett van, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van és lefelé mutat. Hosszabb távon az árfolyam a 0,7700-as (S1) támaszszinti tartomány és a 0,7980-as (R3) ellenállásszint között ingadozik, ezért hosszabb távon oldalirányú útvonalat látok.
 • Támaszszint: 0,7700 (S1), 0,7660 (S2), 0,7600 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7775 (R1), 0,7915 (R2), 0,7980 (R3)

 

A GBP/JPY pár emelkedett

 • A GBP/JPY pár szerdán emelkedett, és a csütörtöki európai reggel során a 188,00-s szint közelében zajlik a kereskedés. Az árfolyam várhatóan teszteli a 189,00-s (R1) ellenállásszinti akadályt, amely a 2008. október 3-i maximum szintek közelében van. Ezen ellenállásszint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza a 190,00-s (R2) pszichológiai számot. Rövid távú momentum mutatószámaink fenntartják a pozitív hangulatot. Az RSI továbbra is emelkedett és belépett a túlvásárolt tartományba, miközben az MACD tovább emelkedett a zérus és jelző vonala fölé. Amíg azonban a pár az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag felett van, a GBP/JPY pár általános trendje szerintem növekvő marad.
 • Támaszszint: 186,00 (S1), 184,00 (S2), 181,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 189,00 (R1), 190,00 (R2), 192,00 (R3)

A WTI valamelyest emelkedett

 • A WTI marginálisan emelkedett tegnap, és a 68,00 dollár/hordó szint közelében zajlik a kereskedés. A rövid távú mutatószámokra tekintve számítanék a visszapattanás folytatódására, és talán ismét tesztel a 70,00-s (R1) tartomány közelében, amely jelenleg egybeesik az 50 periódusú mozgóátlaggal. Az RSI felfelé mutat és úgy tűnik, hogy hamarosan bármikor hajlandó tesztelni az 50-es szintet, miközben az MACD – bár negatív – indító vonala felett van és felfelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt a WTI általános útvonala továbbra is csökkenő marad. Ezért a lehetséges növekvő hosszabbításokat korrekciós mozgásnak tartanám, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 64,00 (S1), 62,70 (S2), 60,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 70,00 (R1), 73,20 (R2), 75,50 (R3)

 

Az arany ismét a hosszabb távú csökkenő trendvonal közelében van

 • Az arany valamelyest emelkedett tegnap, de az emelkedés megállt valamelyest a csökkenő trendvonal alatt, amely a július 10-ei maximum szinttől ered. Mivel nincs egyértelmű trend rövid távon, egyelőre fenntartom semleges álláspontomat. A napi grafikonon a nemesfém a korábban említett csökkenő trendvonal alatt van, és emiatt a hosszabb távú csökkenő trend érvényben van. A 14 napos RSI azonban az 50-es szint felett van, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – éppen a zérus vonal fölé került. Ezen momentum jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy a partvonalon maradjak (legalábbis egyelőre).
 • Támaszszint: 1192 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3)
 • Ellenállásszint: 1222 (R1), 1235 (R2), 1255 (R3)

Scroll To Top