Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.01

A svájci „nem”-mel szavazók győzelme. Az arany várva várt eseménye elérkezett, és az eredmény szerint a svájci szavazók elsöprő többséggel elutasították a „Save our Swiss gold” (Svájc tartalékoljon aranyat) kezdeményezést. A népszavazáson a szavazók 77%-a elutasította azt, hogy a Svájci Nemzeti Bank tartalékainak kb. 20%-át aranyban tartsa. A nemesfém ára 3,3%-kal csökkent a piacok nyitását követően.

 

A svájci „nem”-mel szavazók győzelme. Az arany várva várt eseménye elérkezett, és az eredmény szerint a svájci szavazók elsöprő többséggel elutasították a „Save our Swiss gold” (Svájc tartalékoljon aranyat) kezdeményezést. A népszavazáson a szavazók 77%-a elutasította azt, hogy a Svájci Nemzeti Bank tartalékainak kb. 20%-át aranyban tartsa. A nemesfém ára 3,3%-kal csökkent a piacok nyitását követően. Bár a piac felkészült a „nem” szavazatok dominanciájára – amint azt a népszavazás előtti közvélemény-kutatások is jelezték -, ami még inkább a meglepetés erejével hatott, az a két oldal közötti nagy szakadék volt. Ezzel kipipálták Svájcban az aranyügyet, és jelezték, hogy az emberek nem igen vágynak az aranyra mint tartalék eszközre. Most, hogy a svájci szavazás lezajlott, az arany ára tovább csökkenhet (lást az alábbi technikai elemzést).

Az éjszaka folyamán Kína gyártási BMI-indexét tették közzé, amely novemberben csökkent, ami jelzi, hogy a gazdaság lendülete még mindig lassul. Bár a november végi váratlan kamatlábcsökkentés hatása csak később látszik majd az adatokon, a kínai hatóságoknak, esetleg további ösztönző intézkedéseket kell bevezetniük a gazdaság fellendítésére, hogy fenntarthassák a kb. 7,5%-os éves növekedést.

Mai események: Európában közzéteszik több ország, többek között az Egyesült Királyság novemberi gyártási BMI-indexeit. Az eurozóna végleges összesített adatát is közzéteszik. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az Egyesült Királyság gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökkent (53,2-ről 53,0-ra). Az Egyesült Királyság októberi jelzálogkölcsön-jóváhagyásainak számát is publikálják.

Kanada várhatóan közzéteszi a novemberi RBC gyártási PMI-indexet. Ezt csupán három éve teszik közzé, ezért a piac nem fordít rá különösebb figyelmet. Nem áll rendelkezésre előrejelzés.

Az USA-ban a végleges Markit gyártási PMI-index és az ISM gyártási index (mindkettő novemberre vonatkozóan) is napvilágot lát.

Hétfőn egy EKB és két Fed hivatalnok tart beszédet: Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa, a New York-i Fed elnöke, William Dudley és a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer szólalnak fel.

A hét hátralévő részében fő eseményként az EKB csütörtökön tart politikai értekezletet, az USA-ban pedig pénteken teszik közzé a foglalkoztatási jelentést. Ezenkívül több központi bank is ülésezik, és a közzétett adatokat alaposan megvizsgálják.

Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank az általános várakozások szerint változatlanul hagyja a kamatlábakat. A Bank legutóbb már nem említette, hogy az árfolyam „historikus standardok szerint magas marad”. Csupán azt mondták, hogy „a fundamentális értékével kapcsolatos becslések legtöbbje felett marad”. A kérdés az, hogy a legutóbbi értekezlet óta bekövetkezett 2%-os gyengülés hatására tovább enyhítik-e megjegyzéseiket.

Szerdán közzéteszik a végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol hétfőn publikálják a gyártási adatokat. Ausztrália 3. negyedéves GDP-jét publikálja. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, szokás szerint két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a novemberben létesült munkahelyek száma kissé alulmarad az októberi adaton. A Kanadai Nemzeti Bank várhatóan változatlan szinten tartja jegybanki alapkamatlábát. Bár a kanadai infláció emelkedik, és a legutóbbi adatok szerint a gazdaság fellendült, a csökkenő olajárak miatt a BoC valószínűleg a korábban tervezettnél hosszabb ideig nem módosít politikáján, ami miatt a CAD érzékeny marad.

Csütörtökön a várva várt EKB értekezletre kerül sor. A múlt héten az EKB elnöke, Draghi hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az inflációt késlekedés nélkül a célkitűzésnek megfelelő értékre emeljék. Miután azonban az infláció novemberben csökkent, az EKB új nyomással szembesül a defláció leküzdése végett.

Az EKB mellett a Bank of England is ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor december 17-én közzéteszik.

Végezetül pénteken a fő esemény az USA novemberi nem mezőgazdasági munkaerő-állományának közzététele lesz. A piaci várakozások szerint a foglalkoztatásban 225 ezres emelkedés következett be (októberben váratlanul alacsony, 214 ezer volt az emelkedés). Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 5,8% marad, miközben az átlagos órabérek várhatóan gyorsultak éves szinten. Ezen adatok konzisztensek lehetnek az FOMC fokozatosan javuló munkaerő-piacról alkotott képével, és fellendíthetik a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozásokat, ami támogatja a dollárt.

Kanada novemberi munkanélküliségi rátája is közzé lesz téve. A foglalkoztatás nettó változása már nem követi a közelmúltbeli hónapokban megszokott váltakozó mintát.

A Piac

Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott

Az EUR/USD pár pénteken konszolidációs módon mozgott, és az 1,2430-as (S1) támaszszint és az 1,2490-es (R1) ellenállásszint között maradt. Amíg az árfolyam a fekete csökkenő ellenállásszint – amely az október 15-i maximum szinttől ered – alatt van, a rövid távú irány várhatóan csökkenő lesz, és az árfolyam várhatóan ismét teszteli az 1,2400-as (S2) szintet a közeljövőben. A napi grafikonon az EUR/USD pár általános trendje továbbra is csökkenő, de mivel továbbra is pozitív divergencia van napi momentum mutatószámaink és az ár mozgása között, megvárnám az 1,2360-as (S3) szint egyértelmű, lefelé történő áttörését, mielőtt biztosabb leszek a hosszabb távú csökkenő trendet illetően. Egy ilyen áttörés valószínűleg előkészíti az utat az 1,2250-es tartomány felé, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 1,2430 (S1), 1,2400 (S2), 1,2360 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2490 (R1), 1,2530 (R2), 1,2575 (R3).

A GBP/USD pár ismét az 1,5600-as szint közelében van

A GBP/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1,5800-as (R2) szint közelében. Ma az ázsiai délelőtt során az árfolyam ismét támaszszintre talált az 1,5600-as (S1) szint közelében. Ezen támaszszinti akadály egyértelmű és határozott, lefelé történő áttörése várhatóan előkészíti az utat az 1,5500-as (S2) pszichológiai tartomány felé. Figyelmünket a rövid távú mutatószámokra irányítva látható, hogy mindkettő lefelé áttért fekete növekvő támaszszintjén. Ezenkívül az RSI csökkent és elérte 30-as szintjét, miközben az MACD zérus és jelző vonala alá csökkent. Ez negatív momentumot jelez, és fokozza annak valószínűségét, hogy a GBP/USD pár a közeljövőben csökken. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, ezért a GBP/USD pár általános képe negatív marad.

• Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5500 (S2), 1,5430 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5730 (R1), 1,5800 (R2), 1,5950 (R3).

Az arany csökkent, miután Svájcban a „nem” szavazatok győztek

Az arany hétfőn csökkent, miután a svájci szavazók egy népszavazáson elutasították azon intézkedést, miszerint a Svájci Nemzeti Banknak növelnie kellett volna aranyban tartott készleteit. A fém az 1160-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszinti akadály alá csökkent, és a csökkenés megállt néhány dollárral az 1146-os (S1) támaszszint alatt. Ez megerősíti azon nézetemet, hogy a november 7. és 21. közötti helyreállás a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós fázisa volt. Most várhatóan az 1146-os (S1) akadály alatti egyértelmű zárás megcélozhatja az 1132-es (S2) szintet, amelyet a november 7-ei minimum szint határoz meg. Napi momentum mutatószámainkat megfigyelve látható, hogy a 14 napos RSI 50-es szintje alá került és most lefelé mutat, miközben az MACD a csúcsra került a negatív tartományban és jelenleg úgy tűnik, hogy készen áll indító vonalán lefelé áttérni.

• Támaszszint: 1146 (S1), 1132 (S2), 1125 (S3).

• Ellenállásszint: 1160 (R1), 1180 (R2), 1205 (R3).

A WTI tovább csökken

A WTI pénteken továbbra is csökkent, és lefelé áttörte a 67,65-ös (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. A csökkenés megállt a 64,00-s (S1) szinten, ahol az egyértelmű, lefelé való áttörés valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő támaszszinti akadály, a 62,70-es (S2) szint felé, amelyet a 2009. július 29-i minimum szint határoz meg. Rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a WTI negatív kilátását. Az RSI – amely már túlértékesített tartományában van – ellenállásszintre talált a 30-as szinten és csökkent, miközben az MACD – amely zérus és jelző vonala alatt van – továbbra is csökkent. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért a WTI általános útvonala csökkenő marad.

• Támaszszint: 64,00 (S1), 62,70 (S2), 60,00 (S3).

• Ellenállásszint: 67,65 (R1), 70,00 (R2), 71,00 (R3).

Az EUR/JPY pár a 148,00-s szint közelében van

Az EUR/JPY pár pénteken emelkedett, és felfelé áttörte a 147,50-es (S1) ellenállásszintet (amely támaszszintté vált). A mai korai európai délelőtt során a pár a 148,00-s szint közelében van; a bikák várhatóan megcélozzák a 149,00-s (R1) ellenállásszintet, amelyet a november 20-ai maximum szint határoz meg. Momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált az 50-es szinten, miközben az MACD zérus vonala közelében a legalsó szintre ért, majd felfelé áttért indító vonalán. Amíg az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlagok felett, az irányt növekvőnek tartanám, és a 149,00-s (R1) szint felfelé való áttörése várhatóan előkészíti a hosszabbításokat a 150,00-s (R2) pszichológiai tartomány felé.

• Támaszszint: 147,50 (S1), 146,40 (S2), 145,60 (S3).

• Ellenállásszint: 149,00 (R1), 150,00 (R2), 151,00 (R3).

Scroll To Top