Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.28

Amint tegnap elmondtam, az olajárak várhatóan csökkenni fognak, mivel Szaúd-Arábia stratégiájával ki akarja szorítani az USA-beli termelőket a piacról, és büntetni kívánja Oroszországot a szíriai Asszád elnök támogatásáért.

A semmittevéssel minden elintézve Az OPEC egyszerűen változatlanul hagyta a termelési plafont a tegnapi értekezleten (a várakozásoknak megfelelően), ami további csökkenéseket idéz elő az olajárakban. Amint tegnap elmondtam, az olajárak várhatóan csökkenni fognak, mivel Szaúd-Arábia stratégiájával ki akarja szorítani az USA-beli termelőket a piacról, és büntetni kívánja Oroszországot a szíriai Asszád elnök támogatásáért.

Mely devizákat érintenek valószínűleg az alacsonyabb olajárak? A táblázatban néhány főbb devizapár olajárakkal való korrelációja látható. A devizapárok, amelyeket a legnagyobb valószínűség szerint érintenek a csökkenő olajárak: USD/CAD, AUD/USD, AUD/JPY, USD/NOK és USD/RUB. Figyelemre méltó, hogy bár az AUD/JPY az elsők között van a rangsorban, az USD/JPY gyakorlatilag nem korrelál.

 

  • Az alacsonyabb olajárak alacsonyabb inflációt jelentenek világszerte; a kötvényhozamok tegnap tovább csökkentek Európában: a német és a francia 10 éves hozamok rekord alacsony szintre kerültek (az előbbi 0,70%, az utóbbi 0,99%). Az EKB elnöke, Draghi tegnap elismételte, hogy készen áll az eszközvásárlások kiterjesztésére a defláció megelőzése céljából, amely most csak két eurozónabeli országban van jelen, de mindenesetre közelebb kerültünk hozzá – a német teljes infláció novemberben éves szinten 0,5%-ra lassult (lásd a tegnapi adatokat). Miközben az alacsony infláció késedelmet okozhat a Fed és a Bank of England kamatláb-normalizálási folyamatának megkezdésében, az EKB egyértelműen tart a deflációba süllyedéstől. Bár az euró gyengült, az olajárak még ennél is gyorsabban csökkentek, és emiatt az energiaárak jelentős negatív tényezőt képviselnek az európai inflációt illetően. Az alacsonyabb olajárak kedvezőek ugyan az eurozóna gazdasága számára, bár valószínűleg nem annyira, mint az USA-ban, ahol az energiaipari termékek adója alacsonyabb. Ez azonban megnehezíti majd a monetáris politika irányítását.
  • Japán inflációja ismét lassult októberben (egymást követő harmadik hónapban), miközben a viszonteladói értékesítés csökkent az előző hónaphoz képest; ez jelzi, hogy a kormány nehezen hozza létre azt a gazdasági körforgást, amelyben a magasabb infláció nagyobb fogyasztást és élénkebb gazdaságot eredményez Japánban. Az ipari termelés azonban váratlanul emelkedett az előző hónaphoz képest, ami talán arra utal, hogy a jen gyengítésének stratégiája végül elkezdett hatást gyakorolni az exportra. Ez esetben a kormány várhatóan továbbra is ki fogja hangsúlyozni, mi az ami működik. Miközben a Japán Nemzeti Bank látszólag nem tesz további lépéseket a közeljövőben, látható, hogy a kormány a háttérben gyengíti a jent. Fenntartom medve jellegű nézetemet a japán jennel kapcsolatban.
  • Az alacsonyabb infláció egyúttal azt jelenti, hogy kevésbé van szükség az aranyra mint infláció elleni fedezetre, továbbá az arany ára tegnap csökkent. A hétvégén Svájcban népszavazást tartanak az aranyról, és a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint nem fogják azt megszavazni. A közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint 47% volt a „nem”, 38% volt az „igen” szavazatok aránya, 15% pedig nem válaszolt vagy még nem döntött. Ez alapján eléggé valószínűtlen, hogy az intézkedést megszavazzák. Mivel nincs ígéret Svájc részéről a nagy mennyiségű vásárlásra, az arany befektetők vajmi keveset várhatnak a közeljövőtől. Az ár várhatóan tovább csökken a csalódottságnak köszönhetően, amennyiben az intézkedés kudarcot vall.
  • A mai adatok: Az európai nap során a fő esemény az eurozóna előzetes novemberi fogyasztói árindex becslésének közzététele lesz. Mivel már csak egy hét van hátra az EKB decemberi kulcsfontosságú értekezletéig, az alacsony infláció fokozza Draghi elnök azon aggályait, hogy a jelentősebb helyreállás lehetetlen a következő hónapokban, és megerősíti azon véleményemet, hogy az euró további csökkenések elébe néz.
  • Kanada szeptemberi GDP-jének növekedési üteme várhatóan gyorsult az előző hónaphoz képest. Mindazonáltal a szeptemberi előrejelzés nem elég ahhoz, hogy a 3. negyedéves GDP adatának egészében gyorsulást idézzen elő. Emiatt a kanadai dollár elveszítheti közelmúltbeli erősödésének egy részét. A CAD november eleje óta erősödik az amerikai dollárhoz képest, és a GDP adat előrejelzése negatívnak bizonyulhat a kanadai dollárra nézve. Emellett az OPEC azon döntése, hogy változatlanul hagyják a termelési plafont, valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartja a kanadai dollárt.
  • Ma beszédet tartanak: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa és Jens Weidmann szólalnak fel. A Bundesbank elnöke csütörtökön beszédet tartott, amelyben elhangzott, hogy jelentős állami finanszírozás szükséges ahhoz, hogy a Bankot támogassák az árstabilitással kapcsolatos feladatra való összpontosításban.

 

 

Az EUR/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1,2530-as szinten

Az EUR/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1,2530-as (R1) szinten. A pénteki európai kora délelőtt során a pár az 1,2440-es (S1) támaszszint felé tart, ahol a lefelé történő áttörés valószínűleg ismét teszteli az 1,2400-as (S2) szintet. Mindkét rövid távú momentum mutatószám negatívvá vált, ami megerősíti a tegnap medve jellegű momentumot. Az RSI az 50-es szint alá csökkent és lefelé mutat, miközben az MACD lefelé áttért indító vonalán és úgy tűnik, hogy készen áll a negatív jelzés fogadására. A napi grafikonon az EUR/USD pár általános trendje továbbra is csökkenő, de mivel továbbra is pozitív divergencia van napi momentum mutatószámaink és az ár mozgása között, megvárnám az 1,2360-as (S3) szint egyértelmű, lefelé történő áttörését, mielőtt biztosabb leszek a hosszabb távú csökkenő trendet illetően. Egy ilyen áttörés valószínűleg előkészíti az utat az 1,2250-es tartomány felé, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 1,2440 (S1), 1,2400 (S2), 1,2360 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2530 (R1), 1,2575 (R2), 1,2620 (R3)

 

A GBP/JPY pár a 186,00-s szint közelében küzd

A GBP/JPY pár csütörtökön valamelyest emelkedett. A pénteki korai európai délelőtt során úgy tűnik, hogy hajlandó tesztelni a 186,00-s (R1) ellenállásszintet – nyolc nap alatt immár negyedszer. Ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt az ellenállásszinti tartományt, várhatóan megcélozzák a 189,00-s (R2) akadályt. Bár a pár általános trendje növekvő, napi momentum mutatószámaink még mindig a visszatérés valószínűségét jelzik, mielőtt a vételi pozíciókkal rendelkezők ismét átveszik az irányítást. Negatív divergencia van a 14 napos RSI és az ár mozgása között, miközben az MACD a csúcsra került és lefelé áttért jelző vonalán.

• Támaszszint: 184,00 (S1), 181,00 (S2), 180,00 (S3)

• Ellenállásszint: 186,00 (R1), 189,00 (R2), 190,00 (R3)

 

Az AUD/USD pár valamelyest a 0,8500-as szint alatt van

Az AUD/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 0,8600-as (R1) szint közelében. Most visszatért a 0,8500-as szint alá, és a 0,8480-as (S1) támaszszinti akadály felé tart, amelyet a szerdai minimum szint határoz meg. Azonban amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a rövid távú csökkenő tartományban, a rövid távú kilátást negatívnak tartanám. A 0,8480-as (S1) szint lefelé történő áttörése valószínűleg utat nyit a 0,8300-as (S2) tartomány felé, amelyet a 2010. júliusi minimum szintek határoznak meg. Mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Mindkét mutatószám negatív tartományban és a fekete csökkenő ellenállásszint alatt van. A napi grafikonon, mivel az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt marad, továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. Ezenkívül a 14 napos RSI és a napi MACD növekvő támaszszintjük alá csökkent, ami jelzi a csökkenő trend momentumának visszatérését.

• Támaszszint: 0,8480 (S1), 0,8300 (S2), 0,8100 (S3)

• Ellenállásszint: 0,8600 (R1), 0,8700 (R2), 0,8800 (R3)

 

Az arany készen áll az 1180-as szint ismételt tesztelésére

Az arany folytatta csütörtöki csökkenését, de a csökkenés megállt marginálisan az 1180-as (S1) támaszszinti tartomány felett. A fém várhatóan teszteli ezt a tartományt vagy a fekete növekvő tartomány alsó határát. Ha a nemesfém csökkenése folytatódik a tartomány alsó határa alá, ez az első jele lenne annak, hogy az 1132-es szintről való helyreállás a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós fázisa volt. Ez a mozgás várhatóan hosszabbításokat indít el a következő, 1160-as (S2) támaszszint felé. Mindkét mutatószám negatív tartományban és a fekete csökkenő ellenállásszint alatt van, ami medve jellegű momentumot jelez.

• Támaszszint: 1180 (S1), 1160 (S2), 1146 (S3)

• Ellenállásszint: 1205 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3)

 

A WTI a 70-es szint alá csökkent az OPEC döntése miatt

A WTI meghosszabbította csökkenését tegnap, miután az OPEC úgy döntött, hogy változatlanul napi 30 millió hordó mennyiségen tartja a hivatalos termelési plafont. A csökkenés figyelmen kívül hagyta a 71,00-s támaszszintet és a 70,00-s kerek számot, és megállt a 67,65-ös (S1) szinten. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg megcélozza a következő támaszszintet a 65,00-s (S2) szinten, amelyet a 2009. szeptemberi minimum szintek határoznak meg. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért a WTI általános útvonala csökkenő marad.

• Támaszszint: 67,65 (S1), 65,00 (S2), 62,70 (S3)

• Ellenállásszint: 70,00 (R1), 71,00 (R2), 73,20 (R3)

Scroll To Top