Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.24

Alapvetően fontos, hogy az inflációt a célkitűzés szerinti értékre állítsuk vissza Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi pénteken hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az inflációt minél hamarabb, késlekedés nélkül visszaállítsák a célkitűzésnek megfelelő értékre.

• Alapvetően fontos, hogy az inflációt a célkitűzés szerinti értékre állítsuk vissza Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi pénteken hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az inflációt minél hamarabb, késlekedés nélkül visszaállítsák a célkitűzésnek megfelelő értékre. Az EKB vezetője nyomatékosan elmondta, hogy a Bank készen áll a beavatkozási csatornák körének bővítésére azáltal, hogy módosítják vásárlásaik méretét, ütemét és összetételét, ha a jelenlegi politikája nem hatékony, vagy további kockázatok öltenek testet az inflációs kilátást illetően. Bár beszédének nagy részében a legutóbbi EKB sajtókonferencia keretében elhangzottakat ismételte el, a pénteki beszéd legjelentősebb megjegyzése az volt, hogy az eurozóna inflációs helyzete „egyre nagyobb kihívásokat tartogat”. Az infláció emelésének sürgetése hatására fokozódtak az agresszív könnyítési intézkedésekkel kapcsolatos piaci várakozások, ami lefelé nyomta az EUR/USD párt, amely a hetet az 1,2400-as szint alatt zárta (lásd az alábbi technikai elemzést). Eközben az EKB pénteken bejelentette, hogy megkezdte az eszközfedezetű értékpapírok vásárlását, hogy fellendítse a kölcsönzést és újjáélessze a gazdaságot.
• Máshol: A Kínai Nemzeti Bank pénteken váratlanul, az utóbbi több mint két év során először csökkentette kölcsönzési kamatlábát, hogy megoldást találjon a hazai és globális gazdaság lassulására. Az AUD és az NZD – amelyek jelentősen függenek a Kínával folytatott kereskedelemtől – jelentősen erősödött a hír hatására és az ázsiai kereskedés során támogatott maradt. Ha Kína központi bankja véghezviszi a kötelező tartalék ráta követelmény csökkentését, azzal tovább lazítana a monetáris politikai feltételeken azáltal, hogy likviditást fecskendezne a piacra és tovább erősítené az árudevizákat.
• Mai események: A mai fő esemény a novemberi német Ifo felmérés közzététele lesz. Várhatóan mindhárom index változatlan maradt vagy csökkent. A hónap korábbi részében közzétett ZEW felmérés váratlan emelkedését követően úgy vélem, hogy az Ifo felmérés is felülmúlhatja az előrejelzést. Ez kissé erősítheti az eurót, mivel jelzi, hogy az övezet növekedésének motorja ismét lendületbe jön. Ezenkívül az EKB várhatóan bejelenti a fedezettel ellátott kötvények vásárlását.
• Az USA-ban közzéteszik az előzetes Markit szolgáltatási szektorbeli és kompozit PMI-indexet novemberre vonatkozóan, a chicagói Fed nemzeti aktivitási indexet októberre vonatkozóan, valamint a novemberi dallasi Fed gyártási aktivitási indexet.
• Ma beszédet tartanak: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny egy osztrák központi banki konferencia keretében szólal fel.
• A hét hátralévő részében: Kedden a Japán Nemzeti Bank közzéteszi az október 31-én tartott monetáris politikai értekezletének jegyzőkönyvét, ahol a tanács 5:4 arányban szavazott a monetáris politikai könnyítés kiterjesztése mellett. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a 4 tag kezdetben miért ellenezte a további ösztönző intézkedéseket. Új-Zéland 2 éves inflációs várakozása is napvilágot lát a 4. negyedévekre vonatkozóan. Miután a 3. negyedéves fogyasztói árindex Új-Zéland központi bankjának legalacsonyabb szintjére csökkent, nagy annak a valószínűsége, hogy a 4. negyedéves várakozások is csökkennek, ami nyomást gyakorolhat az új-zélandi dollárra. Németországban a végleges 3. negyedéves GDP várhatóan megfelel az előzetes növekedési adatnak. Az USA-ban a 3. negyedéves GDP-jének 2. becslése várhatóan jelzi, hogy az USA gazdasága a kezdeti becsléshez képest lassúbb ütemben növekedett.
• Szerdán az Egyesült Királyság előzetes 3. negyedéves GDP-jét publikálják, amely várhatóan negyedéves szinten 0,7%-kal emelkedett (a 2. negyedéves ütemhez képest változatlan). A közelmúltbeli kedvezőtlen adatok és a legutóbbi inflációs jelentésben a lefelé történő korrekció után a piac arra számít, hogy a BoE megszorításai elodázódnak és az első kamatlábemelés ideje a mostani várakozások szerint a májusi általános választások utánra fog esni. A kedvezőtlen növekedés még inkább elodázhatja a kamatlábemeléssel kapcsolatos várakozásokat. Az USA-ban az októberi tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát és az azonos hónapra vonatkozó személyi jövedelmek és kiadások adatait teszik közzé. A személyi kiadásokban az előrejelzés szerint visszapattanás következett be, amelyet valószínűleg a kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetben a jövedelmek emelkedése segített elő. Az októberi mag PCE index is napvilágot lát és várhatóan változatlan marad a szeptemberi ütemhez képest.
• Csütörtökön a fő esemény a novemberi német fogyasztói árindex közzététele lesz. A „dráma” szokás szerint néhány órával ezelőtt veszi kezdetét, amikor Szászország fogyasztói árindexe napvilágot lát az ország teljes fogyasztói árindexének közzététele előtt.
• Végezetül pedig pénteken közzéteszik a szokásos havi adatsorozatot Japánban. Az eurozóna októberi munkanélküliségi rátája és az övezet novemberi fogyasztói árindexének becslése is napvilágot lát. Mivel már kevesebb, mint egy hét van hátra az EKB értekezlet előtt, a fogyasztói árindex csökkenése várhatóan fokozza az EKB elnöke, Draghi aggályait azzal kapcsolatban, hogy a jelentősebb helyreállás valószínűtlen a következő néhány hónapban, és hogy a Banknak minél gyorsabban, késlekedés nélkül vissza kellene állítania az inflációt a célkitűzés szerinti értékre.

 
Az EUR/USD pár csökkent Draghi megjegyzéseinek hatására

• Az EUR/USD pénteken összeomlott, miután az EKB elnöke, Mario Draghi elmondta, hogy a hivatalnokok mindent megtesznek az infláció emelése érdekében, nyitva hagyva az ajtót a drasztikusabb intézkedések előtt. A pár egymás után két támaszszinti korlátot is áttört, majd támaszszintre talált az 1,2360-as (S1) akadályon, amelyet a november 6-ai és 7-ei minimum szintek határoznak meg, majd valamelyest visszapattant. Ezen akadály egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon és talán utat nyit az 1,2250-es (S2) tartomány felé, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg. Napi momentum mutatószámainkra tekintve továbbra is pozitív divergencia van közöttük és az ár mozgása között, ami további okot szolgáltat ahhoz, hogy megvárjam az 1,2360-as (S1) egyértelmű, lefelé történő áttörését, mielőtt biztosabb leszek a csökkenő mozgást illetően.
• Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2250 (S2), 1,2130 (S3)
• Ellenállásszint: 1,2400 (R1), 1,2440 (R2), 1,2500 (R3)

 

Az EUR/JPY pár lefelé korrigált

• Az EUR/JPY pár visszatérése folytatódott, miután hullócsillag gyertya alakzatot formált a napi grafikonon. Ma, az ázsiai délelőtt során a pár támaszszintre talált az 50 periódusú mozgóátlag és a 145,60-as (S1) szint közelében, amely az október 16. és november 20-ai növekedés 23,6%-os visszatérési szintje. Napi momentum mutatószámainkra tekintve számítanék a csökkenő visszatérés folytatódására. A 14 napos RSI csökkent és kilépett a túlvásárolt tartományából, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és a közeljövőben bármikor jelző vonala alá kerülhet. Azonban továbbra is úgy vélem, hogy az általános trend emelkedő marad; várhatóan teszteli a 150,00-s (R2) pszichológiai szintet, miután a korrekció véget ért, és a bikák ismét átveszik az irányítást.
• Támaszszint: 145,60 (S1), 144,70 (S2), 143,40 (S3)
• Ellenállásszint: 149,00 (R1), 150,00 (R2), 151,50 (R3)

 

A GBP/USD pár még mindig rövid távú tartományában van

• A GBP/USD pár folytatta oldalirányú mozgását az 1,5600-as (S1) támaszszint és az 1,5730-as (R1) ellenállásszint között. Az 1,5600-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg megnyitja az utat az 1,5500-as (S2) pszichológiai korlát felé. Másrészt az 1,5730-as (R1) szint felfelé való áttörése megcélozhatja az 1,5800-as (R2) korlátot. Mindkét rövid távú mutatószám egyensúlyi szintjeik közelében van, ami megerősíti az árfolyam trend nélküli rövid távú irányát. A hosszabb távú trendet illetően azonban fenntartom azon nézetemet, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános útvonal csökkenő marad.
• Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5500 (S2), 1,5430 (S3)
• Ellenállásszint: 1,5730 (R1), 1,5800 (R2), 1,5950 (R3)

 

Az arany ismét teszteli az 1205-ös tartományt

• Az arany valamelyest emelkedett, és ismét tesztelte az 1205-ös (R1) ellenállásszinti tartományt és a fekete növekvő tartomány felső határát. Amíg a fém a fekete növekvő tartományban van, a rövid távú irány szerintem pozitív marad. Napi momentum mutatószámaink is alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI továbbra is emelkedett és 50-es szintje fölé került, miközben a napi MACD indító vonala felett marad és felfelé mutat. Hosszabb távon azonban a pár még mindig hosszabb távú csökkenő trend elébe néz. Ezért az 1132-es szintről való helyreállást egyelőre korrekciós mozgásnak tekinteném. Főbb bika jellegű trendfordító jelzés hiányában a nemesfém általános kilátását illetően várakozó álláspontra helyezkednék.
• Támaszszint: 1180 (S1), 1160 (S2), 1146 (S3)
• Ellenállásszint: 1205 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3)

 

A WTI emelkedése folytatódik

• A WTI növekvő hulláma pénteken folytatódott, de ellenállásszintre talált a 77,80-as (R1) szinten. Az ezen szint felfelé való áttörése várhatóan megcélozza a 80-as pszichológiai értéket, amely most egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal. Rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a pénteki bika jellegű momentumot. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált valamelyest 50-es szintje felett, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott. A napi grafikonon az ár általános struktúrája azonban továbbra is csökkenő trendre utal, ezért a jelenlegi visszapattanást egyelőre korrekciós fázisnak tartanám.
• Támaszszint: 75,60 (S1), 73,20 (S2), 71,00 (S3)
• Ellenállásszint: 77,80 (R1), 80,00 (R2), 83,00 (R3)

Scroll To Top