Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.06

Az EKB a középpontban Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank a mai értekezleten valószínűleg nem fog új politikai intézkedést bejelenteni. A Bank jelezte, hogy valószínűleg időbe telik az elmúlt hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatásának értékelése, különösen azután, miután a régió fogyasztói árindexének első becslése emelkedést jelzett az inflációs rátában.

 

Az EKB a középpontban Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank a mai értekezleten valószínűleg nem fog új politikai intézkedést bejelenteni. A Bank jelezte, hogy valószínűleg időbe telik az elmúlt hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatásának értékelése, különösen azután, miután a régió fogyasztói árindexének első becslése emelkedést jelzett az inflációs rátában. Az októberi fogyasztói árindex becslésében történt emelkedés annak jele lehet, hogy a júniusban és szeptemberben bevezetett ösztönző intézkedéseknek kezd bizonyos mértékű pozitív hatása lenni, bár nyilvánvalóan időbe telik, mire ezen intézkedéseket hatása teljes mértékben egyértelműen megmutatkozik. Mivel az EKB stressz-tesztje és az Asset Quality Review felülvizsgálat (AQR, azaz a bankok aktívájának minőségi felülvizsgálata) már nem jön szóba, a fő ok, ami miatt szerintünk nem kerül sor új bejelentésre, az, hogy most a kölcsönzési történet keresleti oldala kerül fókuszba a régióban. A decemberi TLTRO-allokációban bekövetkező bármilyen kis mértékű emelkedés rávilágítana erre a tényre, és további intézkedések szükségességét jelezné.

Eközben – bár várhatóan nem kerül sor újabb könnyítési intézkedésekre – két kulcsfontosságú pontot kell megfigyelnünk a kamatlábról szóló döntést követően tartandó sajtókonferencián. Az első érdekes pont az, hogy vajon hivatkoznak-e azon spekulációra, miszerint az EKB vállalati kötvények vásárlását fontolgatja. Ez gyengítheti az eurót, mivel valószínűleg növeli a Bank mérlegének nagyságát. A másik kulcsfontosságú pontot azon jelentéssel kapcsolatos megjegyzések képezik, amelyekkel az egyes országok központi bankjainak hivatalnokai kívánják kérdőre vonni az EKB elnökét vezetési stílusával kapcsolatban. Szerintem a befektetők aggályai nem a tagok közötti egyetértés hiányával kapcsolatosak (mivel ez teljesen megszokott), hanem azzal, hogy vajon képesek-e elérni a mérleg nagyságával kapcsolatos célkitűzést. A döntést követően az EKB elnöke sajtókonferenciát tart, amelynek során a fenti ügyben elhangzó összes hivatkozás jobb betekintést nyújt arról, hogy képesek-e elérni elsődleges céljukat: az árstabilitás fenntartását.

Máshol: Ausztrália munkanélküliségi rátája stabilan 6,2% maradt októberben, amely a legmagasabb szint majdnem 12 évet számba véve. Az adat a munkaerő-piac pangását tükrözi, és megerősíti az Ausztrál Nemzeti Bank azon aggályait, miszerint még várat magára az, hogy a munkanélküliség tartósan csökkenjen. A kedvezőtlenebbé váló fundamentális tényezők várhatóan nyomást gyakorolnak az ausztrál dollárra, és valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartják.

Szerdán az USA-beli ADP jelentés ismét arra utalt, hogy több mint 200 ezer munkahely létesült, de az USA-beli ISM nem gyártási index csalódást keltett és csökkent októberben. A mérsékelt csökkenés azonban nem volt elég az amerikai dollárral szembeni pozitív hozzáállás megfordításához, amely majdnem az összes devizapárjával szemben erősödött a korai európai reggel során. Szerintem a dollár valószínűleg még tovább erősödik, különösen akkor, ha a pénteken közzéteendő munkaerő-piaci adat kedvező lesz.

A mai események: Az EKB mellett a Bank of England is ülést tart a jegybanki alapkamatlábról szóló döntés végett. Nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor november 12-én közzéteszik.

A mutatószámokat illetően: Az Egyesült Királyság szeptemberi ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten emelkedett, de mivel csökkenés történt a szeptemberi gyártási PMI-indexben, az érték esetleg kedvezőtlenebb lesz.

Az USA-ban közzéteszik a november 1-én végződött hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát.

Kanada szeptemberi építési engedélyeinek számát is közzéteszik.

Az EKB elnöke, Draghi sajtókonferenciája mellett csütörtökön három személy tart beszédet: A Riksbank helyettes kormányzója, Martin Floden, a chicagói Fed elnöke, Charles Evans és a Fed kormányzója, Jerome Powell.

A Piac

Az EUR/USD pár visszatért az 1,2500-as szint közelébe

Az EUR/USD pár tegnap csökkent, majd támaszszintre talált valamelyest az 1,2435-ös (S1) szint felett, és visszapattant, hogy a kereskedés ismét az 1,2500-as szint közelében történjen. Momentum mutatószámainkra tekintve nem zárható ki a további visszapattanás. Az RSI felfelé mutat és ismét az 50-es szint felé tart, miközben az MACD indító vonala felett marad és valamelyest felfelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, és ezáltal az általános csökkenő útvonal érvényben marad. Mindazonáltal figyelembe véve azt, hogy pozitív divergencia van napi mutatószámaink és az ár mozgása között, egyelőre inkább semleges állásponton maradnék és várnék arra, hogy a momentum és az ár mozgása egymást megerősítsék.

• Támaszszint: 1,2435 (S1), 1,2400 (S2), 1,2300 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2580 (R1), 1,2635 (R2), 1,2765 (R3)

Az USD/JPY elérte a 115,00-s pszichológiai tartományt

Az USD/JPY emelkedése szerdán folytatódott, majd ellenállásszintre talált 50 pippel a 115,00-s (R1) pszichológiai szint felett. Fenntartom azon nézetemet, hogy a pár általános útvonala növekvő, de ekkor várhatóan csökkenő korrekciós mozgásra kerül sor, mielőtt a bikák ismét „meghúzzák a ravaszt”. Ez talán a 113,10-es (S2) szint felé történik, amely egybeesik az október 15. és a november 6. közötti emelkedés 23,6%-os visszatérési szintjével. A közelmúltbeli rally kimerülése látható momentum mutatószámainkon. Az RSI csökkent, és készen áll kilépni a túlvásárolt tartományból, miközben az MACD jelző vonala alatt marad. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között.

• Támaszszint: 114,00 (S1), 113,10 (S2), 112,30 (S3)

• Ellenállásszint: 115,00 (R1), 115,50 (R2), 118,00 (R3)

Az AUD/USD pár lefelé áttörte a 0,8640-es szintet

Az AUD/USD pár szerdán csökkent, és lefelé áttörte a 0,8640-es (R1) szintet, amely a közelmúltbeli oldalirányú tartomány alsó határa. Szerintem ez a mozgás csökkenőre változtatja az irányt. Az árfolyam elérte a következő támaszszintet (0,8565 – S1), ahol a lefelé történő áttörés tesztelheti a 0,8500-as (S2) pszichológiai szintet. Az utóbbi szint lefelé történő áttörése az a mozgás, amely kiválthatja a nagyobb csökkenést. Ez talán a 0,8300-as (S3) tartomány felé történik, amelyet a 2010. júliusi minimum szintek határoznak meg. Mindazonáltal rövid távú mutatószámaink arra utalnak, hogy kis mértékű növekvő korrekciós mozgásra kerülhet sor, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából és felfelé mutat, miközben az MACD a legalsó szintre kerülés jeleit mutatja. Kitekintve azonban napi mutatószámaink a negatív általános kilátást támasztják alá. A 14 napos RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált az 50-es szint közelében, miközben a napi MACD – amely már negatív – lefelé áttért indító vonalán.

• Támaszszint: 0,8565 (S1), 0,8500 (S2), 0,8300 (S3)

• Ellenállásszint: 0,8640 (R1), 0,8760 (R2), 0,8650 (R3)

Az arany lefelé áttörte az 1160-as szintet

Az arany tegnap csökkent, és lefelé áttörte az 1160-as (R1) támaszszintet (amely ellenállásszintté vált), amely a 2008. október és 2011. szeptember közötti fő előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje. A csökkenést megállította az 1137-es (S1) szint, de mivel az ár struktúrája továbbra is csökkenő trendre utal, várhatóan tovább csökken, és tesztre kerül sor a 2010. április 19-i minimum szinten (1125 – S2). Mindazonáltal a rövid távú mutatószámokra tekintve látható, hogy az RSI készen állni látszik a túlértékesített tartományból való kilépésre, miközben az MACD – bár negatív – úgy tűnik, hogy hajlandó jelző vonalán felfelé áttérni. Ezenkívül pozitív divergencia található mindkét mutatószám és az ár mozgása között. Emiatt lehetséges a növekvő korrekciós hullám, mielőtt bekövetkezne a következő csökkenés.

• Támaszszint: 1137 (S1), 1125 (S2), 1100 (S3)

• Ellenállásszint: 1160 (R1), 1180 (R2), 1205 (R3)

A WTI ellenállásszintként tesztelte a 79,40-es szintet

A WTI visszapattant, és tesztelte a 79,40-es (R1) szintet, ezúttal ellenállásszintként. Fenntartom azon nézetemet, miszerint amíg ez a szint ellenállásszintként kitart, az alacsonyabb maximum szint valószínűsége továbbra is fennáll, továbbá a rövid távú kilátás mérsékelten negatív. Ha az eladóknak sikerül átvenniük az irányítást a 79,40-es (R1) szint közelében, várhatóan ismét tesztelik a 76,00-s (S2) korlátot, ahol a lefelé történő áttörés tesztelheti a 75,00-s (S3) pszichológiai tartományt, amelyet a 2010. októberi minimum szintek határoznak meg. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt az általános trend csökkenő marad.

• Támaszszint: 77,50 (S1), 76,00 (S2), 75,00 (S3)

• Ellenállásszint: 79,40 (R1), 81,00 (R2), 83,50 (R3)

Scroll To Top