Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.03

Az amerikai dollár már fellendült az USA gazdaságának viszonylagos erőssége miatt, és az ázsiai kereskedés során megőrizte erejét a főbb devizapárjaival szemben. A dollár iránti általános kereslet és a kedvező fundamentális tényezők alapján fenntartom az amerikai dollárral kapcsolatos, hosszabb távú, bika jellegű nézetemet.

 

 • Az ausztrál dollár és az új-zélandi dollár gyengült. Az ausztrál dollár és az új-zélandi dollár az ázsiai kereskedést kb. 0,50%-os (az előbbi) és 0,20%-os (az utóbbi) gyengüléssel nyitotta. A gyengülés azután következett be, miután a hétvégén közzétett adatokból kiderült, hogy Kína gyártási tevékenysége május óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Az ország hivatalos gyártási BMI-indexe októberben 50,8-ra csökkent (szeptemberben 51,1 volt), és alulmaradt a változatlan értékre számító várakozásokon. Bár az index az 50-es szint felett maradt (ami növekedést jelez), az adatban októberben bekövetkezett csökkenés jelzi, hogy további intézkedésekre van szükség Kína gazdasági növekedésének fellendítésére.
 • Az amerikai dollár már fellendült az USA gazdaságának viszonylagos erőssége miatt, és az ázsiai kereskedés során megőrizte erejét a főbb devizapárjaival szemben. A dollár iránti általános kereslet és a kedvező fundamentális tényezők alapján fenntartom az amerikai dollárral kapcsolatos, hosszabb távú, bika jellegű nézetemet.
 • A mai gazdasági mutatószámokat tekintve: Hétfőn Európában a (végleges) BMI-indexek napja van. A nap több európai ország, többek között az Egyesült Királyság októberi gyártási BMI-indexeivel kezdődik. Az eurozóna végleges összesített adatát is közzéteszik. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az Egyesült Királyság gyártási BMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökkent (51,6-ról 51,4-re).
 • Kanada várhatóan közzéteszi az októberi RBC gyártási BMI-indexet, amellyel kapcsolatban nincs előrejelzés.
 • Az USA-ban a végleges Markit gyártási BMI-index és az ISM gyártási index (mindkettő októberre vonatkozóan) is napvilágot lát.
 • Hétfőn két EKB és két Fed hivatalnok tart beszédet: Az EKB kormányzó tanácsának tagja, Carlos Costa, az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny; a chicagói Fed elnök, Charles Evans és a dallasi Fed elnök, Richard Fisher.
 • A hét hátralévő részében több központi bank tart értekezletet. Csütörtökön az EKB politikai értekezlete lesz a középpontban. A Bank jelezte, hogy valószínűleg időt fordít az elmúlt hónapokban bevezetett ösztönző intézkedések hatásának értékelésére, különösen azután, miután a régió fogyasztói árindexének első becslése emelkedést jelzett az inflációs rátában.
 • Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank várhatóan változatlanul hagyja a kamatlábakat. Legutoljára úgy tűnt, hogy a Bank a korábbinál kevésbé aggódik a deviza szintje miatt, és azóta a deviza árfolyama 0,8800 körül mozog a dollárhoz képest. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy fenntartják-e álláspontjukat, továbbá arra, hogy elhangzik-e valami a devizával kapcsolatban azon szokásos megjegyzésen kívül, hogy „a deviza fundamentális értékének legtöbb becslése felett marad”. Új-Zélandon a 3. negyedéves munkanélküliségi ráta várhatóan kissé csökkent, miközben a részvétei arány várhatóan nőtt, és az átlagos órabérek terén az előrejelzés szerint gyorsulás következett be. A pozitív munkaerő-piaci adatok támogathatják az új-zélandi dollárt.
 • Szerdán közzéteszik a végleges gyártási BMI-indexeket azon országokban, ahol hétfőn publikálják az előzetes adatokat. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy az októberben létesült munkahelyek száma felülmúlja a szeptemberi adatot.
 • Csütörtökön a Japán Nemzeti Bank közzéteszi az október 6-án és 7-én tartott értekezletéről készült jegyzőkönyvet. Ez azonban nem a legutóbbi értekezletről készült jegyzőkönyv, és a további ösztönzések pénteki bejelentését követően valószínűleg kevésbé játszik fontos szerepet. Az EKB mellett a Bank of England is ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor november 12-én közzéteszik.
 • Végezetül pénteken a fő esemény az USA októberi nem mezőgazdasági munkaerő-állományának közzététele lesz. A piaci várakozások szerint 235 ezres növekedés következett be, amely kevesebb, mint a váratlan, 248 ezres emelkedést jelző szeptemberi adat. Az USA-beli munkanélküliségi ráta októberben az előrejelzés szerint változatlanul 5,9% marad, miközben az azonos hónapra vonatkozó átlagos órabérekben várhatóan éves szinten gyorsulás következett be. A kedvező foglalkoztatási adatok konzisztensek az FOMC jelentésével, amely szerint a munkaerő-piac alulkihasználtsága „fokozatosan csökken”. Kanada októberi munkanélküliségi rátája is napvilágot lát, és a foglalkoztatásban bekövetkezett nettó változás várhatóan ismét negatívra változik.

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,2500-as szintet

 • Az EUR/USD pár pénteken folytatta csökkenését, és elérte, majd lefelé áttörte az 1,2500-as pszichológiai szintet, amely a 2012. július és 2014. május közötti fő előremenetel 76,4%-os visszatérési szintje. Ma az ázsiai délelőtt során a pár támaszszintre talált az 1,2435-ös (S1) szinten. Ezen szint lefelé történő áttörése tesztelheti a következő támaszszintet (1,2400 – S2). Az utóbbi szint egyértelmű áttörése szerintem az a mozgás, amely további csökkenést válthat ki, talán az 1,2300-as (S3) tartomány felé, amelyet a 2012. augusztus 20-ai minimum szint határoz meg. Kitekintve, az 1,2500-as (R1) kritikus szint lefelé történő áttörése megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és jelezte a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.
 • Támaszszint: 1,2435 (S1), 1,2400 (S2), 1,2300 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2500 (R1), 1,2635 (R2), 1,2700 (R3)

 

Az USD/JPY pár felfelé áttörte a 110,00-s pszichológiai szintet

 • Az USD/JPY pár jelentősen emelkedett, miután a Japán Nemzeti Bank bővítette monetáris ösztönző intézkedéseinek körét, majd felfelé áttörte a 110,00-s pszichológiai tartományt. A pár ma emelkedett, ami megerősíti, hogy a rövid távú irány még mindig pozitív. Szerintem a bikák továbbra is felfelé nyomhatják a párt, valószínűleg a 2007. decemberi maximum szintekig, először pedig a 114,60-as (R1) szintig. A napi grafikonon a 110,00-s (S3) szint fölé történő rally megerősítette a következő magasabb csúcs kialakulását, ami által az USD/JPY pár általános útvonala továbbra is növekvő. Ezenkívül a napi MACD visszapattant a marginálisan nulla alatti szintről és pozitívvá vált és felfelé áttért jelző vonalán, miközben a 14 napos RSI felfelé áttért 70-es szintjén és továbbra is felfelé mutat. Ez szerintem gyorsuló bika jellegű momentumot jelez, és fokozza a további emelkedés valószínűségét.
 • Támaszszint: 112,25 (S1), 110,70 (S2), 110,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 114,60 (R1), 115,00 (R2), 116,00 (R3)


A GBP/USD pár oldalaz

 • A GBP/USD pár oldalaz, és az 1,5950-es (S1) támasz közelében maradt. Ezen szint lefelé történő áttörése megcélozhatja az október 15-i minimum szintet (1,5875 – S2). Momentum jelzéseinket figyelembe véve azonban a partvonalon helyezkednék el, ami a rövid távú képet illeti. Az RSI valamelyest emelkedett, miután támaszszintre talált a 30-as szinten, miközben az MACD – bár negatív – a legalsó szintre érés jeleit mutatja, és hamarosan bármikor felfelé áttérhet jelző vonalán. A hosszabb távú trendet illetően fenntartom azon nézetemet, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános trend csökkenő marad. Mielőtt ismét biztos lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni az 1,5875-ös szint lefelé történő áttörését. Egy ilyen lefelé történő áttörés jelezné a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és megnyitja az utat a következő támaszszint felé (1,5720 – S3), amelyet a 2013. augusztus 21-i maximum szint határoz meg. Ezenkívül továbbra is pozitív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ez megerősíti azon nézetemet, miszerint várni kell, amíg lefelé áttöri az 1,5875-ös (S2) szintet ahhoz, hogy a csökkenő útvonal folytatódását jelezze.
 • Támaszszint: 1,5950 (S1), 1,5875 (S2), 1,5720 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6000 (R1), 1,6200 (R2), 1,6340 (R3)

 

Az arany lefelé áttörte az 1180-as erős támaszát

 

 • Az arany pénteken továbbra is csökkent, és elérte, majd lefelé áttörte az 1180-as (R1) kulcsfontosságú tartományt. Érdemes megjegyezni, hogy a nemesfémet illetően utoljára 2010. júliusban zajlott a kereskedés ezen szint alatt. A csökkenés azonban megállt marginálisan az 1160-as (S1) szint felett, amely egybeesik a 2008. október és 2011. szeptember közötti előremenetel 61,8%-os Fibonacci szintjével. Szerintem az 1180-as (R1) szint lefelé történő áttörése fokozza annak valószínűségét, hogy az ár még csökkenhet. Az 1160-as (S1) támasz egyértelmű áttörése előkészítheti a terepet a 2010. április 19-i minimum szint felé (1125 – S2). Napi momentum mutatószámaink is alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI lefelé áttörte a 30-as szintet és lefelé mutat, miközben a napi MACD nullás és jelző vonala alatt van, ami megerősíti a közelmúltbeli negatív momentumot. A 4 órás grafikonra visszatérve azonban látható, hogy az RSI túlértékesített tartományában van és a közeljövőben a 30-as szint fölé kerülhet. Emiatt lehetséges növekvő korrekciós hullámra számítanék, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 1160 (S1), 1125 (S2), 1100 (S3)
 • Ellenállásszint: 1180 (R1), 1205 (R2), 1222 (R3)

 

A WTI továbbra is keresi a trendet

 • A WTI pénteken csökkent, de támaszszintre talált valamelyest a 79,40-es (S2) tartomány felett. Amíg a WTI is ezen támaszszinti akadály és a 83,50-es (R1) ellenállásszint között mozog, fenntartom semleges álláspontomat. Mielőtt ismét biztos lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni a 79,40-es (S2) szint lefelé történő áttörését. Másrészt szerintem a 83,50-es (R1) szint felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy a rövid távú kilátás pozitívvá váljon. Kitekintve, bár továbbra is csökkenő trend struktúrája látható, a 14 napos RSI 30-as szintje felett marad, miközben az MACD – amely már nullás és – jelző vonala felett van. Ezen momentum jelzések további okot szolgáltatnak ahhoz, hogy semleges maradjak (legalábbis egyelőre).
 • Támaszszint: 80,00 (S1), 79,40 (S2), 79,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 83,50 (R1), 85,00 (R2), 86,30 (R3)

Scroll To Top