Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.27

25 banknál 25 milliárd € tőke hiányzik, miközben tizenkettő már fedezte tőkeigényét Az EKB vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy az eurozóna 130 legnagyobb bankjából 13-nak további tőkére van szüksége ahhoz, hogy elviseljen egy újabb pénzügyi válságot.

 

25 banknál 25 milliárd € tőke hiányzik, miközben tizenkettő már fedezte tőkeigényét Az EKB vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy az eurozóna 130 legnagyobb bankjából 13-nak további tőkére van szüksége ahhoz, hogy elviseljen egy újabb pénzügyi válságot. Az eredményeket alig két héttel azelőtt tették közzé, mielőtt az EKB november 4-én átveszi a felügyeletet az eurozóna főbb bankjai felett. Összesen 25 bank nem felelt meg az átfogó értékelésen – amely a a bankok aktívájának minőségi felülvizsgálatából (AQR) és a bankok előremutató stressz-tesztjéből állt –, de a legtöbbjük már lépéseket tett tőkehiányuk megoldása érdekében. A tesztek azon erőfeszítések részét képezik, hogy helyreállítsák a bizalmat Európa pénzügyi rendszere iránt, és biztosítsák a befektetőket és az embereket arról, hogy a régió kölcsönzői szilárd talajon állnak. Egyúttal egy másik jelentésben az állt, hogy az Európai Bankhatóság a 2014-es stressz-teszt eredményeit azért tette közzé, hogy értékelje az EU bankjainak a kedvezőtlen gazdasági eseményekkel szembeni rugalmasságát, ahol 123 bankból 14 tőkéje a meghatározott küszöbérték alatt van.

Mindazonáltal az eredmények után sok kérdés marad megválaszolatlanul. Az EKB AQR-jelentéséből fény derült a bankok áthozott eszközállományának (2013. december 31.) értékére. Azóta változtak az értékek? A stressz-tesztek nem terjedtek ki az eurozóna deflációs kockázatára, ezért a helyzetet alábecsülhetik, és több banknak lehet szüksége tőkére. Most, hogy a bankok többsége átment a teszten, lesz nagyobb kereslet a decemberi, második LTRO (hosszú távú refinanszírozási műveleteken) keretén belül? A bankok elkezdenek majd kölcsönt folyósítani a régió gazdasági növekedésének fellendítésére? Az egyik legfontosabb, eddig megválaszolatlan kérdés az ezen kölcsönök iránti lehetséges igény nagysága. A bankok nincsenek ösztönözve az EKB-kölcsönök felvételére, kivéve ha fel tudják használni azokat nyereségszerzésre.

Azon fennmaradó kérdések ellenére, amelyeket a jövő heti EKB értekezlet után lehet megválaszolni, az euró a hetet nagyon kicsi hézaggal indította a dollárhoz képest, mivel az eredmények felébresztették az aggályokat a régió bankjainak egészségességével kapcsolatban. Szerintem abban az esetben, ha a bizonytalanság csökken, a kedvezőtlenebbé váló fundamentális tényezők várhatóan nyomást gyakorolnak a devizára.

  • A korai európai reggel során az amerikai dollár majdnem az összes általunk követett devizához képest gyengült (a RUB kivételével), valószínűleg azon tény hatására, hogy látszólag a nyugatpárti pártok uralták a vasárnapi parlamenti választásokat.
  • Mai mutatószámok: A mai fő esemény az októberi német Ifo felmérés közzététele lesz. Mindhárom index várhatóan csökkent, a hónap korábbi részében közzétett ZEW felméréssel együtt. Ez bővítheti azon bizonyítékok körét, miszerint a német helyreállás lendülete alábbhagyóban van, és lefelé ható nyomást gyakorolhat a közös devizára. Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint szeptemberben éves szinten 2,2%-kal emelkedett (augusztusban éves szinten 2,0% volt). Emiatt a 3 havi mozgóátlag gyorsulni fog, ha megfelel az előrejelzésnek. Az Európai Központi Bank várhatóan feltárja, mennyit költött a fedezettel ellátott kötvényekre a program október 20-ai kezdetét követően.
  • Később az USA-ban: az előzetes Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-index októberben várhatóan kissé csökkent, de viszonylag magas szinten marad. Közzéteszik az előzetes kompozit adatot is. A szeptemberi függőben lévő lakásértékesítések adatában várhatóan gyorsulás következett be, ami fordulatot jelent az augusztusi adathoz képest, és megfelel az éves szintű rátának, amelyben várhatóan szintén fordulat állt be. A dallasi Fed gyártási index is napvilágot lát.
  • A hét hátralévő részében fő eseményként az FOMC szerdán tart értekezletet a kamatlábról szóló döntés végett, és várhatóan bejelentik az eszközvásárlási program befejezését. A St. Louis-i Fed elnök, James Bullard azon megjegyzését követően, miszerint a Fed-nek fontolóra kellene vennie a kötvényvásárlási program folytatását, kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Fed befejezi-e mennyiségi könnyítési programját.
  • Kedden Svédország központi bankja ülésezik és döntést hoz a jegybanki alapkamatlábról. A Riksbank váratlan, július eleji 50 bázispontos kamatlábcsökkentését követően és mivel az ország gazdasági helyzete nem javult, a Bank várhatóan további 15 bázisponttal csökkenti alapkamatlábát a gazdaság fellendítésére és a defláció leküzdésére. A nap folyamán az USA-ban a szeptemberi tartós cikkek rendelésállománya központi szerepet fog betölteni, és várhatóan helyreáll a legnagyobb csökkenés után.
  • Szerdán az FOMC kamatlábról szóló döntése mellett az Új-Zélandi Nemzeti Bank hoz döntést a jegybanki alapkamatlábról. A Bank várhatóan változatlanul 3,5%-os szinten hagyja a kamatlábat, és Graeme Wheeler kormányzó elismétli nézetét, miszerint az árfolyamnak még jelentősen alkalmazkodnia kell az árucikkek alacsonyabb árához, valamint a jelenlegi szint „indokolatlan és fenntarthatatlan”.
  • Csütörtökön közzéteszik az előzetes német fogyasztói árindexet októberre vonatkozóan, amely az előrejelzés szerint emelkedett az előző hónaphoz képest. A szokásos dráma néhány órával később veszi kezdetét, amikor Szászország fogyasztói árindexét teszik közzé az ország teljes fogyasztói árindexének publikálása előtt. Az USA-ban a 3. negyedéves GDP 1. becslése negyedéves szinten várhatóan +3,0%-kal (szezonálisan korrigált) emelkedett a 2. negyedéves, negyedéves szinten +4,6%-os adatról (szezonálisan korrigált). A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 1. becslése az előrejelzés szerint csökkent a Fed 2%-os célkitűzéséhez képest.
  • Végezetül pedig pénteken a Japán Nemzeti Bank befejezi kétnapos értekezletét. Csütörtökön a Pénzügyminisztérium 3 hónapos futamidejű kincstárjegyeket értékesített -0,0037%-os átlagos hozam mellett, ami az első alkalom, hogy a kormány aukciója Japánban negatív hozamot eredményezett. Ez a BoJ jelentős könnyítési programjának eredménye, amely hiányt idézett elő a kötvénypiacon. Ezért további lépésekre számíthatunk a BoJ részéről. A mutatószámokat tekintve: Japán szeptemberi fogyasztói árindexe napvilágot lát; bár rendszerint nem befolyásolja a piacot, ha az adat kedvezőtlen, akkor plusz okot szolgáltathat a Japán Nemzeti Bank további ösztönző intézkedéseihez. Németországban a szeptemberi viszonteladói értékesítést teszik közzé. Az USA-ban a személyi jövedelmek és kiadások szeptemberi adatait, valamint a PCE-deflátort és a mag PCE indexet publikálják azonos hónapra vonatkozóan.

image001 (2)

Az EUR/USD pár tovább emelkedett

Az EUR/USD pár pénteken és ma a korai európai délelőtt során továbbra is emelkedett, és az 50 periódusú mozgóátlag közelében van. Rövid távú technikai mutatószámainkra pillantva látható, hogy az RSI felfelé áttörte az 50-es szintet, miközben az MACD – amely már negatív – indító vonala felett van és felfelé mutat. Ezen jelzéseket figyelembe véve további növekvő mozgás várható, talán tesztelni fog a fekete tartomány alsó határa vagy az 1,2840-es (R2) korlát közelében, amely marginálisan a május 8. és október 3. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje alatt van. Mivel azonban továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, fenntartom nézetemet, miszerint az EUR/USD pár folytatja az előző csökkenő trendet, és az 1,2500-as (S2) szintről való helyreállás valószínűleg befejeződött a 200 periódusú mozgóátlag közelében. Egyelőre várakozó álláspontra helyezkedem, és várom, hogy bekövetkezzen az 1,2600-as (S1) akadály lefelé történő áttörése, ami megerősíti a valószínűséget. Egy ilyen áttörés utat nyithat az 1,2500-as (S2) pszichológiai korlát újabb teszteléséhez, amely egyúttal a 2012. július és 2014. május közötti fő előremenetel 76,4%-os visszatérési szintje.

• Támaszszint: 1,2600 (S1), 1,2500 (S2), 1,2465 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2710 (R1), 1,2840 (R2), 1,2900 (R3).

 

Az EUR/JPY pár felfelé áttörte a 137,00-s szintet

Az EUR/JPY pár csütörtökön jelentősen emelkedett, miután bizonyos mennyiségű vételi megbízást kapott a 135,20-as (S3) szint közelében. A pár pénteken konszolidációs mozgást folytatott, és a 137,00-es korlát alatt maradt; ma az ázsiai délelőtt során sikeresen áttörte ezt az akadályt. Ez a mozgás megerősíti a következő magasabb maximum szintet a 4 órás grafikonon, és előkészítheti a hosszabbításokat a 137,85-ös (R1) ellenállásszinti tartomány felé. Az RSI az 50-es szint felett marad, miközben az MACD zérus és jelző vonala felett van, ami bika jellegű momentumot tükröz. Napi mutatószámaink is alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI éppen csak az 50-es korlát fölé emelkedett, miközben a napi MACD – bár negatív – a legalsó szintre ért és indító vonala fölé került. Ezen momentum jelzések kedveznek a további növekvő mozgásnak, legalábbis a 137,85-ös (R1) ellenállásszinti akadály felé.

• Támaszszint: 137,00 (S1), 136,20 (S2), 135,20 (S3).

• Ellenállásszint: 137,85 (R1), 138,80 (R2), 139,20 (R3).

 

A GBP/USD pár fej-váll alj alakzatot formál?

A GBP/USD pár valószínűleg fordított fej-váll alakzatot formál a 4 órás grafikonon, de megerősítés szükséges. Az 1,6200-as (R1) szint egyértelmű és határozott, felfelé való áttörése valószínűleg megerősíti az alakzat nyakvonalának (kék vonal) áttörését, és hosszabbításokat indíthat el az 1,6340-es (R2) ellenállásszint felé. Ezenkívül a pozitív divergencia a rövid távú momentum mutatószámaink és az ár mozgása között még érvényben van, miközben mindkét mutatószám visszatért bika jellegű tartományába. A napi grafikonon az árfolyam kilépett a csökkenő ék alakzatából október 20-án, majd csütörtökön támaszszintként tesztelte az alakzat felső határát. Ez egy másik technikai jelzés arról, hogy valószínűleg további növekvő mozgásoknak lehetünk tanúi a közeljövőben. Ezenkívül pozitív divergencia található a napi momentum mutatószámok és az ár mozgása között. Azonban továbbra is fenntartom ezen nézetemet, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, az általános trend csökkenő marad. A lehetséges rövid távú növekedéseket a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciójának tartanám.

• Támaszszint: 1,6000 (S1), 1,5950 (S2), 1,5870 (S3).

• Ellenállásszint: 1,6200 (R1), 1,6340 (R2), 1,6415 (R3).

 

Az arany csendesen mozgott

Az arany konszolidációs módban mozgott pénteken, az 1235-ös (R1) ellenállásszint, az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag között. Fenntartom nézetemet, miszerint a szint csütörtöki, lefelé történő áttörése a rövid távú irányt csökkenőre változtatta, és az eladók várhatóan tesztelik az 1222-es (S1) támaszszinti akadályt a közeljövőben. Az 1222-es (S1) szint lefelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat vált ki az 1205-ös (S2) szint felé, amely az október 8-ai minimum szint. A napi grafikonon a 14 napos RSI az 50-es szint alá került, miközben a napi MACD marginálisan a zérus vonal felett tetőzött, és úgy tűnik, hogy készen áll negatívvá válni és lefelé áttérni jelző vonalán. Ezen momentum jelek fokozzák a további csökkenés valószínűségét.

• Támaszszint: 1222 (S1), 1205 (S2), 1183 (S3).

• Ellenállásszint: 1235 (R1), 1255 (R2), 1260 (R3).

 

A WTI csökkent, de a 80,00-s szint felett maradt

A WTI pénteken csökkent, de a 80,00-s (S1) pszichológiai korlát felett maradt. Fenntartom azon nézetemet, hogy az ár struktúrája a napi grafikonon még mindig csökkenő trendre utal. Mindazonáltal, a csütörtöki jelentős, 80,00-s szintről történt visszapattanást tekintve egyelőre fenntartanám semleges nézetemet. Ezenkívül a 14 napos RSI emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben a napi MACD a legalsó szintre ért, és úgy tűnik, hogy hamarosan bármikor hajlandó felfelé áttérni indító vonalán. Ezen momentum jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy a partvonalon maradjak (legalábbis egyelőre). Szerintem a 79,40-es (S2) szint lefelé történő áttörése megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet és csökkenőre változtatja az irányt.

• Támaszszint: 80,00 (S1), 79,40 (S2), 79,00 (S3).

• Ellenállásszint: 82,40 (R1), 83,50 (R2), 85,00 (R3).

Scroll To Top