Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.22

Az EKB közeledik a mennyiségi könnyítéshez: Az EUR/USD pár zuhant a keddi európai kereskedés során, mivel a sajtóból olyan jelentés érkezett, miszerint az EKB decemberben vállalati kötvények vásárlásával bővítheti ösztönzési programját. Ez több mint kétszeresére növelné az EKB által megvásárolható eszközöket, mivel további kb. 1,5 billió EUR rejlik a kiváló minőségű vállalati kötvényekben, kivéve a pénzügyi intézmények által kibocsátottakat. Összehasonlításképpen kb. 1 billió EUR van rendelkezésre álló, eszközfedezetű értékpapírokban (ABS) és fedezettel ellátott kötvényekben.

 

Az EKB közeledik a mennyiségi könnyítéshez: Az EUR/USD pár zuhant a keddi európai kereskedés során, mivel a sajtóból olyan jelentés érkezett, miszerint az EKB decemberben vállalati kötvények vásárlásával bővítheti ösztönzési programját. Ez több mint kétszeresére növelné az EKB által megvásárolható eszközöket, mivel további kb. 1,5 billió EUR rejlik a kiváló minőségű vállalati kötvényekben, kivéve a pénzügyi intézmények által kibocsátottakat. Összehasonlításképpen kb. 1 billió EUR van rendelkezésre álló, eszközfedezetű értékpapírokban (ABS) és fedezettel ellátott kötvényekben. A vállalati kötvényekkel való bővítés által az EKB elnöke, Draghi elérheti azon célját, hogy az EKB mérlegét visszaállítsa a 2012. év eleji szintre (kb. 1 billió euróval több, mint most), megkerülvén az államkötvények vásárlására vonatkozó jogi tiltakozásokat. Ezért a hír jelentős negatív az euróra nézve, mivel az EKB növelni fogja az euró kínálatát, amint a Fed befejezi mennyiségi könnyítési programját és megkezdi a megszorítási ciklust. A monetáris politikabeli eltérés érvényben van.

Az USA-beli meglévő lakások értékesítése szeptemberben a legmagasabb szintre emelkedett egy évet tekintve, ami jelzi, hogy a lakáspiaci tevékenység kezd visszatérni a korábbi pályályára. Az adat emelkedése összhanban van a múlt héten közzétett adatoknak, amelyek emelkedést jeleztek a szeptemberi új lakásépítések és építési engedélyek számában. A kedvező adatok jelzik, hogy a lakáspiac erőre kapott a nyári stagnálást követően. Az USA-beli 10 éves futamidejű hozamok marginálisan emelkedtek (2 bázisponttal), és a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások változatlanok voltak, de a részvénypiac jelentősen visszaesett, és az S & P 500 2%-kal emelkedett.

Az EKB-ról szóló jelentések – egy további, kedvező USA-beli mutatószámmal ötvözve – erősítették a dollárt majdnem az összes G10 devizapárjával szemben. A SEK volt a leggyengébb, talán a jövő heti Riksbank értekezletével kapcsolatos várakozások miatt. Ha az EKB enyhít, akkor a Riksbank nehezen fogja fenntartani semleges álláspontját, mivel az ország már deflációban van.

Másrészt a CAD volt az egyetlen G10 deviza, amely erősödött az amerikai dollárhoz képest, mivel a kormány előrejelzése szerint 3,6 milliárd CAD költségvetési többlet lesz az aktuális pénzügyi évben, amely a 2019-es/2020-as pénzügyi évre 11,3 milliárd CAD-ra emelkedhet. Nehéz elgondolnunk, hogy több kormány költségvetési többlettel rendelkezik. A költségvetési felelős felfelé korrigálta a GDP-vel kapcsolatos előrejelzését (2,1%-ról 2,3%-ra), és elmondta, hogy a Kanadai Nemzeti Bank 2015 2. negyedévéig változatlanul hagyja a kamatlábat. Ha feltételezzük, hogy az első módosítás emelés – amit nem mondtak ki – akkor előrejelzése megszorítás-pártibb a piacénál, amely arra számít, hogy a kamatlábak változatlanok maradnak 2015-re (a kamatlábak jövő évben történő csökkentésének esélye eléggé megegyezik annak esélyével, hogy emelés következik be). Ez egy másik oka lehetett annak, hogy a CAD tegnap erős volt. További betekintést kaphatunk a Kanadai Nemzeti Bank mai értekezletét követően. Legutóbbi értekezletén a Bank meghosszabbította a kamatláb-szünetet és semleges maradt. Várhatóan ismétlődik a helyzet és nem módosítanak. Bár széles körben számítanak rá, ez az eredmény negatív lehet a kanadai dollárra nézve.

Ausztrália 3. negyedéves fogyasztói árindexének üteme mind a teljes, mind a csonkolt átlagot tekintve csökkent. Az AUD/USD pár azonnal zuhant, de majdnem ilyen gyorsan helyreállt és a növekvő trend folytatódott. A pár tegnap reggeli szintje alatt marad, azonban fenntartom vele szembeni medve jellegű nézetemet. Szerintem a lassuló kínai gazdaság mellett a lassuló infláció ténye is negatívan hathat az ausztrál dollárra.

Mai mutatószámok: Az európai nap során a Bank of England közzéteszi az októberi politikai értekezletéről szóló jegyzőkönyvét. Az Egyesült Királyság közelmúltbeli adatai arra utalnak, hogy az ország helyreállása alábbhagyóban van, és ez elodázta az első kamatlábemelés piac várakozásai szerinti idejét. A jegyzőkönyvből valószínűleg kiderül, hogy mi a Bank álláspontja a közelmúltbeli kedvezőtlen inflációs adatokkal kapcsolatban, valamint mi a tagok véleménye a munkaerő-piac tartalék kapacitásáról, tekintve, hogy a munkanélküliségi ráta csökkent. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy volt-e több eltérő véleményű szavazó, vagy a két ellentétes szavazatot leadó tag vajon módosított-e álláspontján a kedvezőtlen adatok miatt.

Az USA-ban a szeptemberi fogyasztói árindex üteme az előrejelzés szerint csökkent, ami fokozza azon aggályokat, hogy a Fed vajon képes lesz-e továbbhaladni az inflációs célkitűzés elérésének irányába.

Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Luis Maria Linde és a BoE Monetáris Politikai Bizottságának tagja, Martin Weale tartanak beszédet.

image001 (2)

 

A Piac

Az EUR/USD pár csökkent

Az EUR/USD pár kedden csökkent, miután a Reuters jelentést tett arról, hogy az EKB valószínűleg megkezdi a vállalati kötvények vásárlását, ami új ösztönzési intézkedés az övezet inflációjának fellendítésére. Azonban a csökkenést megállította a fekete rövid távú növekvő tartomány alsó határa, amely valamelyest az 1,2700-as (S1) támaszszint felett van. Ma közzéteszik az USA szeptemberi fogyasztói árindexét, és az előrejelzés szerint a ráta csökkent. Emiatt a vételi pozíciókkal rendelkezők előnyre tehetnek szert a tegnapi csökkenő mozgás révén, és felfelé nyomhatják a párt, hogy az ismét tesztelje az 1,2840-es (R1) tartományt, amely a 200 periódusú mozgóátlag és a május 8. és október 3. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje közelében van. Hosszabb távon az árfolyam struktúrája a napi grafikonon továbbra is csökkenő trendre utal, ezért fenntartom azon nézetemet, hogy az 1,2500-as (S3) szintről való helyreállás vagy bármely hosszabbítása a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós fázisa.

• Támaszszint: 1,2700 (S1), 1,2600 (S2), 1,2500 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2840 (R1), 1,2900 (R2), 1,3000 (R3).

 

Az USD/JPY pár visszapattant a 106,25-ös szintről

Az USD/JPY pár visszapattant a 106,25-ös (S1) szintről, de korlátozta az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag. A 106,25-ös (S1) szintről való visszapattanás magasabb minimum szintet ért el a 4 órás grafikonon, de csak a 107,40-es (R1) szint felfelé való áttörése jelezheti a következő magasabb maximum szintet és változtathatja pozitívra a rövid távú kilátást. Ennek eredményeképpen egyelőre várakozó álláspontra helyezkedem, és elemzésem átgondolása előtt várok arra, hogy egyértelműbb jelek érkezzenek. Mindkét rövid távú momentum mutatószám vegyes technikai képet támaszt alá. Az RSI – bár 50 felett van – csökkent, miközben az MACD pozitívvá vált és felfelé mutat.

• Támaszszint: 106,25 (S1), 105,75 (S2), 105,20 (S3).

• Ellenállásszint: 107,40 (R1), 108,00 (R2), 108,75 (R3).

 

A GBP/USD pár támaszszintre talált az 1,6100-as szinten

A GBP/USD pár kedden csökkent, de támaszszintre talált az 1,6100-as (S1) szint és az 50 periódusú mozgóátlag közelében. Az innen történő jelentős visszapattanás megerősítené a magasabb minimum szintet, és megcélozhatja az 1,6230-as (R1) ellenállásszinti akadályt. Amíg az árfolyam a csökkenő ék alakzat felső határa felett marad, a rövid távú irány szerintem mérsékelten pozitív marad. Ezt napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. Ezenkívül még mindig pozitív divergencia található mindkét mutatószám és az ár mozgása között. Ezenkívül, miután visszapattant a 30-as szintről, a 14 napos RSI elérte az 50-es szintet, miközben a napi MACD – bár negatív – indító vonala felett van és felfelé mutat. A mai mozgás nagy része azonban a legutóbbi BoE értekezlet jegyzőkönyvének eredményétől függ. A hosszabb távú trendet tekintve fenntartom azon nézetemet, miszerint amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, az általános trend pedig csökkenő marad, és a lehetséges jövőbeli előremenetelt visszatérésnek tartanám.

• Támaszszint: 1,6100 (S1), 1,6025 (S2), 1,5950 (S3).

• Ellenállásszint: 1,6230 (R1), 1,6340 (R2), 1,6500 (R3).

 

Az arany ellenállásszintre talált az 1255-ös szinten

Az arany tegnap emelkedett, és felfelé áttörte az 1250-es szintet, de nem sikerül elérnie az 1260-as (R2) korlátot, és ellenállásszintre talált az 1255-ös (R1) szinten. Az ár struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket tartalmaz a kék növekvő trendvonal felett, és emiatt a rövid távú növekvő trend érvényben marad. Mindazonáltal negatív divergencia látható az MACD és az ár mozgása között, ami lassuló bika jellegű momentumot jelez. Ezenkívül úgy tűnik, hogy készen áll az indító vonalán lefelé való áttérésre, miközben az RSI elérte a 70-es szintet és csökkent. Ezen momentum jelzések elég okot adnak arra, hogy egyelőre a partvonalra menjek és várjak arra, hogy mindkét momentum mutatószám és az ár struktúrája megerősítsék egymást.

• Támaszszint: 1235 (S1), 1222 (S2), 1205 (S3).

• Ellenállásszint: 1255 (R1), 1260 (R2), 1273 (R3).

 

A WTI az 50 periódusú exponenciális mozgóátlag alatt marad

A WTI tegnap csendesen mozgott, továbbá az 50 periódusú mozgóátlag és a 83,50-es (R1) ellenállásszint alatt maradt. Ennek eredményeképpen inkább fenntartanám semleges álláspontomat. Ezen szint felfelé való áttörése megerősítené a következő magasabb maximum szintet a 4 órás grafikonon, és növekvőre változtatná a rövid távú irányt. Egy ilyen mozgás valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő, 86,30-as (R2) ellenállásszinti akadály felé. Másrészt, mielőtt biztosabb lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni a 79,40-es (S2) szint egyértelmű, lefelé történő áttörését. Kitekintve, az ár struktúrája azonban a napi grafikonon továbbra is csökkenő trendre utal, ezért a jövőbeli emelkedéseket (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 80,70 (S1), 79,40 (S2), 79,00 (S3).

• Ellenállásszint: 83,50 (R1), 86,30 (R2), 88,15 (R3).

(IronFX, StockPortal)

Scroll To Top