Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.21

Európában „áll a bál”, az USA-ban minden simán megy Az EKB megerősítette, hogy megkezdte a fedezettel ellátott kötvények vásárlását. Francia és spanyol kötvényeket vásárolt, de a periférikus országok államkötvényeinek hozama mindazonáltal emelkedett (Spanyolország esetében 9 bázisponttal, Olaszország esetében 10 bázisponttal, Portugália esetében pedig 18 bázisponttal), talán azért, mert a vásárlások túl kis mértékűek voltak (a becslés szerint kb. 800 millió EUR).

 

Európában „áll a bál”, az USA-ban minden simán megy Az EKB megerősítette, hogy megkezdte a fedezettel ellátott kötvények vásárlását. Francia és spanyol kötvényeket vásárolt, de a periférikus országok államkötvényeinek hozama mindazonáltal emelkedett (Spanyolország esetében 9 bázisponttal, Olaszország esetében 10 bázisponttal, Portugália esetében pedig 18 bázisponttal), talán azért, mert a vásárlások túl kis mértékűek voltak (a becslés szerint kb. 800 millió EUR). Ezzel ellentétben a Fed 1,1 milliárd USD kincstárjegyet vásárolt mindenféle hűhó nélkül. Az EKB vásárlásai nem ösztönözték az európai részvénypiacokat, amelyeken általánosságban csökkenés volt tapasztalható a kedvezőtlen hozamok miatt. Az USA-beli részvények sikeresen helyreálltak a nap során, a VIX index stabilan csökkent, és a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások kissé csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén.

Az USA-beli piacok jobb teljesítménye ellenére a dollár gyengült a legtöbb G10 devizapárjával szemben. Az USD/JPY pár esése volt a legnagyobb, ami részben a pénteki rallynak, részben pedig a tokiói részvényárfolyamokban bekövetkezett csökkenés követésének tudható be. Abe miniszterelnököt súlyosan érintette két hölgy kabineti tag lemondása, miután pénzügyi visszaélést feltételeztek róluk. Ezen botrányok árthatnak Abe köztámogatottságának, ami fontos, mivel közeleg a határideje azon döntéshozatalnak, hogy a fogyasztási adót a tervek szerint 8%-ról 10%-ra emeljék-e. Az emberek többsége ellenzi az adóemelést, ám a piacoknak tetszik az elgondolás. Ha fel kell hagynia az emeléssel kapcsolatos tervével azért, hogy megőrizhesse népszerűségét, a piac azt az ún. „Abenomics” (Abe miniszterelnök gazdaságpolitikája) végének tekintheti. Valójában ez erősítheti a jent, mivel a részvények árfolyama erre reagálva csökkenhet, de másrészt arra kényszerítheti a BoJ-t, hogy monetáris ösztönzésen keresztül megduplázza a gazdaság fellendítése érdekében tett erőfeszítéseit, ami gyengítené a devizát. Más szóval a hosszú távú hatás nem egyértelmű.

Az arany rallyzott azon remények hatására, hogy a kereslet emelkedni fog a szerdai hindu Diwali ünnepség és az indiai esküvői szezon előtt.

Szerintem a „remény” nem kereskedési terv.

Az AUD rallyzik Kína GDP-je hatására Bár a kínai adatok ausztrál dollárra gyakorolt hatása alábbhagyóban van, még mindig egyértelmű befolyással járhat, amint arra ma sor került. Kína 3. negyedéves GDP-je negyedéves szinten 1,9%-kal emelkedett (éves szinten 7,3%), amely a vártnál kedvezőbb (az előbbinél 1,8%, az utóbbinál pedig 7,2% a várt adat). Az AUD/USD pár erre adott reakcióként azonnal szárnyalt. Az ipari termelés is a vártnál kedvezőbb lett, miközben a tartós eszközbefektetések és a viszonteladói értékesítések a vártnál kissé kedvezőtlenebb lettek, és alulmaradtak az előző havi értéken. Számomra még mindig úgy tűnik, hogy Kína gazdasága fokozatosan lassul, és a kormány közelmúltbeli pénzpiaci intézkedései arra utalnak, hogy bizonyos szektorok célzott támogatást kaptak, mintsem a monetáris feltételek általános könnyítésére került sor. Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) közelmúltbeli értekezletének jegyzőkönyvében elismételték a szokásos frázist, miszerint a deviza árfolyama „a korábbi standardok szerint magas maradt – különösen a kulcsfontosságú árucikkek áraiban bekövetkezett közelmúltbeli csökkenés tükrében”. Az AUD/USD pár hosszabb időszakra kétségkívül független marad az árucikkek áraitól, tehát ez nem feltétlenül okozza a deviza gyengülését. Azonban továbbra is úgy vélem, hogy a trend a kínai növekedés lassulása, és az AUD/USD pár azzal együtt fog csökkenni.

Mai mutatószámok: Ma nem tesznek közzé főbb mutatószámokat az európai nap során az eurozóna és az Egyesült Királyság területén.

Az USA-ban a szeptemberi meglévő lakások értékesítése napvilágot lát. Az új lakásépítések és az építési engedélyek száma szeptemberben emelkedett, ami jelzi, hogy a lakáspiac a lanyha nyár után ismét növekvőben van. A meglévő lakások értékesítése adatában bekövetkezett növekedéssel kapcsolatos előrejelzés jelzi, hogy az USA gazdasága stabilan a „sínen van”. Ha az előrejelzések beigazolódnak, az USD erősödhet.

 image001 (2)

A Piac

 

Az EUR/USD pár visszapattant

Az EUR/USD pár visszapattant az 50 periódusú mozgóátlaga közelében, hétfőn. A pár azonban jelenleg továbbra is korlátozott a 200 periódusú mozgóátlag által. Ha az árfolyam a növekvő fekete tartományon belül és az előző kék csökkenő trendvonal felett marad, fennáll a valószínűsége, hogy az 1,2500-as (S3) szintről való helyreállás meghosszabbíthatja a növekvő mozgást. Ezért a rövid távú irány szerintem mérsékelten pozitív marad. Szerintem azonban csak az 1,2900-as (R1) akadály egyértelmű, felfelé való áttörése válthat ki jelentős emelkedést, talán az 1,3000-es (R2) pszichológiai szint felé. Kitekintve, a napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, ezért fenntartom nézetemet, miszerint a rövid távú előremenetel a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós fázisa.

• Támaszszint: 1,2700 (S1), 1,2600 (S2), 1,2500 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2900 (R1), 1,3000 (R2), 1,3100 (R3)

 

A GBP/JPY pár elérte a 38,2%-os visszatérési szintet

A GBP/JPY pár konszolidációs mozgást folytatott, és korlátozva maradt a 173,00-s (R1) kulcsfontosságú ellenállásszint által, amely frakcionálisan a szeptember 19. és október 15. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje felett van. A 171,70-es (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg megerősíti, hogy az október 15. és 20. közötti növekedés csupán 38,2%-os korrekció volt, és az irány ismét csökkenőre váltott. Egy ilyen mozgás először valószínűleg megcélozza a 170,15-ös (S2) támaszszintet. A technikai mutatószámok jelzik, hogy a bikák képtelenek a 173,00-s (R1) akadály fölé menni. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 70-es szint alatt, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja és a közeljövőben lefelé áttérhet indító vonalán.

• Támaszszint: 171,70 (S1), 170,15 (S2), 168,00 (S3)

• Ellenállásszint: 173,00 (R1), 175,00 (R2), 176,60 (R3)

 

Az AUD/USD egy tartományon belül maradt

Az AUD/USD pár emelkedett a keddi ázsiai délelőtt során, miután Kína 3. negyedéves GDP-je a piaci várakozásokat felülmúlta. Mindazonáltal az árfolyam az oldalirányú tartományban, a 0,8640-es (S2) támaszszinti akadály és a 0,8900-as (R2) ellenállásszint között marad. Momentum mutatószámaink alátámasztják a befektetők határozatképtelenségét és az irány kiválasztásának nehézségét. Az MACD zérus vonala közelében marad, miközben az RSI 50-es szintje közelében van. A napi grafikonon – bár az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt marad – a 14 napos RSI emelkedett és közeledik az 50-es szinthez, miközben az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat. Ezen momentum jelzések további okot szolgáltatnak ahhoz, hogy semleges maradjak, és megvárjam, amíg a pár kilép oldalirányú útvonaláról.

• Támaszszint: 0,8700 (S1), 0,8640 (S2), 0,8565 (S3)

• Ellenállásszint: 0,8830 (R1), 0,89000 (R2), 0,9000 (R3)

 

Az arany visszapattant az 1235-ös szint közelében

Az arany tegnap visszapattant az 1235-ös (S1) szint közelében, amely egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal. Az európai délelőtt során a nemesfém valamelyest az 1250-es (R1) ellenállásszinti korlátja alatt van, ahol az egyértelmű áttörés hosszabbításokat válthat ki a következő, 1260-as (R2) akadály felé. Rövid távú momentum mutatószámainkra tekintve látható, hogy az RSI visszapattant 50-es szintjéről és emelkedett, miközben az MACD – amely már pozitív – felfelé áttért jelző vonalán. Ez jelzi a bika jellegű momentumot és fokozza a további bika jellegű hosszabbítás valószínűségét a közeljövőben. Napi mutatószámaink alátámasztják a pozitív rövid távú képet. A 14 napos RSI 50-es szintje felett marad és emelkedik, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – pozitívra változott.

• Támaszszint: 1235 (S1), 1222 (S2), 1205 (S3)

• Ellenállásszint: 1250 (R1), 1260 (R2), 1275 (R3)

 

A WTI a közelmúltbeli tartományában maradt

A WTI valamelyest csökkent, de miután „felébresztett” néhány vevőt a 82,30-as (S1) szint alatt, valamelyest visszapattant. Fennáll a valószínűsége a magasabb minimum szintnek ezen tartomány közelében, de az ár a tartományon belül, a 82,30-as (S1) korlát és a 84,50-es (R1) ellenállásszint között marad. Az utóbbi akadály felfelé való áttörése valószínűleg megerősíti a következő magasabb maximum szintet a 4 órás grafikonon, és pozitívvá teszi a rövid távú képet. Egy ilyen mozgás valószínűleg hosszabbításokat indít el a következő, 86,30-as (R2) ellenállásszint felé. Az ár struktúrája azonban a napi grafikonon továbbra is csökkenő trendre utal, ezért a jövőbeli emelkedéseket (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 82,30 (S1), 80,00 (S2), 77,50 (S3)

• Ellenállásszint: 84,50 (R1), 86,30 (R2), 88,15 (R3)

(IronFX, StockPortal)

Scroll To Top