Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.17

A sas galambbá vált Fed-es szavakkal élve – ahogyan a jégkorcsolyázásban – rendszerint figyelmen kívül hagyjuk a szélsőségesek nézeteit, és meghallgatjuk a középen lévők véleményét

 

A sas galambbá vált Fed-es szavakkal élve – ahogyan a jégkorcsolyázásban – rendszerint figyelmen kívül hagyjuk a szélsőségesek nézeteit, és meghallgatjuk a középen lévők véleményét. A tegnapi nap azonban kivételt képezett, mivel a megszorítás-párti St. Louis-i Fed elnök, James Bullard annyira radikálisnak bizonyult. Egy héttel ezelőtt (október 10-én) Bullard elmondta, hogy a „piacok hibát követnek el”, és a kamatlábak hamarabb fognak emelkedni, mint hinnénk – valószínűleg már 2015. 1. negyedév végén. Tegnap elmondta, hogy a Fed-nek meg kell fontolnia a kötvényvásárlási program folytatását, amely ebben a hónapban véget érne. „Az inflációs várakozások csökkennek az USA-ban” – magyarázta, majd hozzátette: „hajlandóak vagyunk cselekedni az inflációs célkitűzés védelme érdekében”. Ez az első ilyen javaslat, amelyet Fed hivatalnok tett. Paradox módon azt is elmondta, hogy szerinte az első kamatlábemelésre az 1. negyedév végén kerül sor, azon várakozás alapján, hogy a világgazdaság jelenlegi kedvezőtlen eseményei nem érintik az USA jkövőbeni kilátásait. Mindazonáltal javaslatai rávilágítanak annak valószínűségére, hogy a kamatlábemelést késleltetik, ha a dolgok nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak. Bullard jelenleg az FOMC nem szavazó tagja.

Bullard megjegyzései ellenére a Fed határidős imlicit kamatlába 4 bázisponttal emelkedett a hozamgörbe hosszabb végén. Ennek oka az általánosságban kedvező USA-beli gazdasági adatok lehettek: az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya 2000. április óta a legalacsonyabb szintre került, a szeptemberi ipari termelés a vártnál kedvezőbb lett, a gyártási tevékenység augusztusi csökkenésében fordulat állt be, a philadelphiai Fed index pedig a vártnál kedvezőbb lett. Csak az NAHB index csökkent, bár pozitív tartományban marad. Ezért az USA-ban általánosságban erős gazdaság képe látható, és a központi bank már annak látszata miatt is aggódik, hogy nem érik el a célkitűzéseket.

Európa és az EKB jelenleg éles ellentétben áll az USA-val és a Fed-del. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny szerint az eurozóna „még nincs deflációban, de egyértelműen a romlás jeleit mutatja”. Mindazonáltal elmondta, hogy a nagyszabású, eszközfedezetű értékpapír-vásárlással kapcsolatos várakozás „eltúlzott volt”, és a vásárlások decemberig biztosan nem kezdődnek meg. A „baj közepette komolytalan dolgokkal foglalkozik” mondás jut eszembe. Miközben az eurozóna gazdasága közeledik a deflációhoz, az eurozóna kötvényhozamai jelentősen emelkednek: tegnap Franciaországban 13 bázisponttal, Olaszországban 16 bázisponttal, Portugáliában 19 bázisponttal és Görögországban 111 bázisponttal emelkedtek! A görög kötvényhozamok 233 bázisponttal emelkedtek a múlt héten. Az emelkedő kötvényhozamok és az alacsony infláció fiskális katasztrófát jelentenek a jövőben. Eközben a német és a japán 10 éves futamidejű kötvények közötti különbség csupán 33 bázispontra csökkent, ami szerint a piac úgy véli, hogy Európa „japánosodik”. A piac egyértelműen megköveteli az EKB-tól a cselekvést, de az EKB egyes tagjai látszólag nem látják sürgetőnek a helyzetet. A világgazdaság megmentésének terhe ezért nagyrészt a Fed-re hárul.

A pénz nemcsak kiáramlik az euróövezet kötvényeiből – tegnap 1,3 milliárd USD mértékű kiáramlás történt az USA-bázisú európai kötvényalapokból, ami az eddigi legnagyobb kiáramlás. Az ilyen jellegű tőkekiáramlások valószínűleg azon fő tényezők közé sorolhatók, amelyek szerintem csökkentik az EUR/USD párt, mivel a befektetők egyre inkább megelégelik, hogy az eurozóna képtelen irányítani saját monetáris unióját.

Az olaj visszapattant, miután 80 USD/amerikai hordó alá csökkent azon spekuláció hatására, hogy az OPEC korlátozza a kínálatot az árak emelése érdekében. Mivel több OPEC tag gyakorlatilag háborúzik egymással, szerintem szinte megmosolyogtató azon elgondolás, hogy együtt fognak működni ezen a téren. Szerintem ez egyszerűen kis profit-kivétel volt a technikai tényezők hatására, a jelentős csökkenés után, és az olajárak várhatóan tovább csökkennek.

Mai mutatószámok: Ma viszonylag eseményszegény a naptárunk. A mutatószámokat illetően ma nem tesznek közzé főbb adatokat az eurozóna és az Egyesült Királyság területén.

Az USA-ban a szeptemberi új lakásépítések és építési engedélyek száma az előrejelzés szerint emelkedett. Legutóbb mindkét adat alulmaradt a várakozásokon és csalódást keltett a piacon. Mindazonáltal kíváncsiak vagyunk arra, hogy a kedvezőtlen ütem folytatódott-e szeptemberben. Ha megfelel az előrejelzésnek, akkor arra utal, hogy az USA gazdasága stabilan sínen van, és az tovább erősítené az amerikai dollárt. A Michigani Egyetem előzetes októberi fogyasztói bizalmi indexe is napvilágot lát. Az USA-beli nagy esemény azonban a Fed elnöke, Janet Yellen által a bostoni, egyenlőtlenségről szóló Fed konferencián.

Kanadában a szeptemberi inflációs ráta valamelyest betekintést nyújt az ország jelenlegi helyzetébe. Az előrejelzés szerint a ráta csökkent, ami negatív lehet a kanadai dollárra nézve, és ellensúlyozza a munkanélküliségi ráta közelmúltbeli csökkenésének hatását.

Ma több EKB hivatalnok tart beszédet: Az EKB elnökhelyettese, Constancio, a Bundesbank elnöke, Weidmann és az EKB Kormányzótanácsának tagja, Coeure és Nowotny szólal fel.

A Piac

 

Az EUR/USD pár csökkent, de visszapattant az 1,2700-as szintről

Az EUR/USD pár tegnap csökkent, de bizonyos mennyiségű vételi megbízást kapott az 1,2700-as (S1) szint és az 50 periódusú mozgóátlag közelében, majd visszapattant. Amíg az árfolyam a növekvő fekete tartományon belül és a kék előző csökkenő trendvonal felett marad, a rövid távú irányt mérsékelten pozitívnak tartanám. Szerintem azonban csak az 1,2900-as akadály egyértelmű, felfelé való áttörése válthat ki jelentős növekedést, talán az 1,3000-es (R2) pszichológiai szint felé. Az RSI csökkent, miután elérte 70-es szintjét, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan bármikor indító vonala alá térhet. Ennek eredményeképpen számítanék egy újabb visszatérésre az 1,2700-as (S1) szint és a tartomány alsó határa felé. A hosszabb távú trendet illetően a napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, ezért a rövid távú növekedéseket a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós fázisnak tartom.

• Támaszszint: 1,2700 (S1), 1,2600 (S2), 1,2500 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2900 (R1), 1,3000 (R2), 1,3100 (R3)

Az USD/JPY pár a 105,00-s szint alá kerülhet?

Az USD/JPY pár tegnap valamelyest visszapattant, miután vevőkre talált az augusztus 8. és október 1. közötti növekedés 50%-os visszatérési szintje alatt. Azonban továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú irány csökkenő marad, és újabb lefelé történő áttörésre számítanék a 105,75-ös (S1) szint alá, ami előkészíti az utat a következő támaszszinthez (104,75 – S2), amely a korábban említett előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje közelében van. Mindkét rövid távú mutatószám csökkenő fekete ellenállásszintje alatt marad, ami alátámasztja a negatív képet. Ezenkívül az 50 periódusú mozgóátlag túl közel van a 200 periódusúhoz, és a közeljövőben lefelé áttérhet azon, ami további medve jellegű jel a USD/JPY pár rövid távú képét illetően.

• Támaszszint: 105,75 (S1), 104,75 (S2), 103,60 (S3)

• Ellenállásszint: 106,80 (R1), 107,50 (R2), 108,00 (R3)

A GBP/USD pár valamelyest az 1,6130-as ellenállásszint alatt van

A GBP/USD pár csütörtökön emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,5950-es (S1) tartomány közelében. A mai európai kora reggel során a pár valamelyest az 1,6130-as (R1) ellenállásszinti akadály alatt van. Ezen szint egyértelmű és határozott, felfelé való áttörése előkészítheti az utat a következő akadályig (1,6230 – R2), amely most egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal. Rövid távú momentum mutatószámainkból kiderül, hogy az RSI 50-es szintje felett marad, és az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitívvá vált. Ez megerősíti a tegnapi pozitív momentumot. Ami a hosszabb távú trendet illeti, továbbra is úgy vélem, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, negatív általános kép tárul elém. Mindazonáltal pozitív divergencia látható a napi momentum mutatószámok és az ár mozgása között, ami lassuló medve jellegű momentumot jelez. Várakozom a határozottabb negatív jelzésekre, mielőtt biztos leszek az általános csökkenő trendet illetően.

• Támaszszint: 1,5950 (S1), 1,5870 (S2), 1,5720 (S3)

• Ellenállásszint: 1,6130 (R1), 1,6230 (R2), 1,6340 (R3)

A WTI jelentősen emelkedett, miután vételi megbízásokat váltott ki a 80,00-s szint alatt

A WTI tegnap jelentősen emelkedett, miután felébresztett néhány bikát frakcionálisan a 80,00-s (S2) pszichológiai szint alatt. Az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag alatt, ami miatt a csökkenő trend továbbra is érvényben van. Mivel azonban erősen visszapattant a 80,00-s (S2) tartományból, egyelőre várakozó álláspontra helyezkednék. A napi grafikonon a 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben a napi MACD úgy tűnik, hogy a legalsó szintre került. Ezen momentum jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy semleges maradjak. Mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni a 80,00-s (S2) pszichológiai akadály alá, lefelé történő áttörést. Egy ilyen mozgás hosszabbításokat válthat ki a következő támaszszinti korlátig (77,50 – S3), amelyet a 2012. júniusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 82,30 (S1), 80,00 (S2), 77,50 (S3)

• Ellenállásszint: 83,55 (R1), 86,30 (R2), 88,15 (R3)

Az arany visszatért a 200 periódusú exponenciális mozgóátlag közelébe

Az arany csütörtökön marginálisan csökkent, és az európai nyitás közelében valamelyest az 1235-ös (S1) szint és a 200 periódusú mozgóátlag felett van. A bikák várhatóan „meghúzzák a ravaszt”, és megcélozzák az 1260-as (R2) ellenállásszinti akadályt. A napi grafikonon a 14 napos RSI az 50-es szint felett marad, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – közeledik a zérus vonalhoz, és pozitív jelzést kaphat a közeljövőben. Ez kedvez a további előremenetelnek a közeljövőben. Mindazonáltal, visszatérve a 4 órás grafikonra: az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 70-es szint alatt, valamint az MACD a csúcsra került és lefelé áttért indító vonalán, ezért további visszatérésre kerülhet sor, mielőtt a vételi nyomás ismét átveszi az irányítást.

• Támaszszint: 1235 (S1), 1217 (S2), 1205 (S3)

• Ellenállásszint: 1250 (R1), 1260 (R2), 1275 (R3)

Scroll To Top