Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.03

Draghi nem ment tovább Az EKB elnöke, Draghi megígérte, hogy részletezi az EKB eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlási programját és ezt meg is tette a tegnapi értekezleten. Azonban nem bocsátkozott további részletekbe. Nem részletezte, mennyit kívánnak vásárolni, nem mondta, el, hogyan fogják visszaállítani a Bank mérlegét a 2012-es szintre, és legfőképpen nem ismételte el múlt heti utalását arra, hogy hajlandó lenne támogatni a teljes körű mennyiségi könnyítést (QE) és államkötvényeket vásárolni, ha a cél elérése érdekében szükséges.

Draghi nem ment tovább Az EKB elnöke, Draghi megígérte, hogy részletezi az EKB eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlási programját és ezt meg is tette a tegnapi értekezleten. Azonban nem bocsátkozott további részletekbe. Nem részletezte, mennyit kívánnak vásárolni, nem mondta, el, hogyan fogják visszaállítani a Bank mérlegét a 2012-es szintre, és legfőképpen nem ismételte el múlt heti utalását arra, hogy hajlandó lenne támogatni a teljes körű mennyiségi könnyítést (QE) és államkötvényeket vásárolni, ha a cél elérése érdekében szükséges. Nem esett több szó arról, hogy az EKB hajlandó „módosítani a rendhagyó beavatkozások mértékét vagy összetételét”, ha arra szükség lenne. Lehetséges, hogy Draghi képtelen volt legyőzni az elgondolással kapcsolatos német tiltakozást. Az EKB ehelyett a már beharangozott intézkedésekre fog összpontosítani, mint pl. a tegnapi ABS-vásárlás vagy a korábban elhangzott, célzott hosszú távú refinanszírozási műveletek. Ilyen intézkedésekkel azonban talán nehéz lesz elérniük azt, hogy az EKB mérlegét visszaállítsák a 2012-es szintre. Ez bika jellegű vagy medve jellegű hatást gyakorol az euróra? Egyfelől bika jellegűt, amennyiben az EKB mérlege továbbra is elmarad más központi bankokétól. Másrészt medve jellegűt, amennyiben egyben azt is jelenti, hogy az eurozóna gazdasága valószínűleg nem egyhamar fog helyreállni és a kamatlábaknak határozatlan időre jelenlegi szintjükön kell maradniuk – ami azt jelenti, hogy az EUR a japán jen mellett választott finanszírozó devizává válhat. Szerintem az utóbbi valószínűbb, és továbbra is medve jellegű hatást gyakorol az euróra.

Az USA-beli újonnan regisztrált munkanélküliek állománya tegnap váratlanul, 2006 óta nem tapasztalt szintre csökkent, miközben az USA-beli munkáltatók által tervezett elbocsátások száma 14 évet tekintve a legalacsonyabb szintre került szeptemberben, a Challenger, Gray & Christmas szerint. Eközben a Gallup munkahely-teremtési indexe hat évet tekintve a legmagasabb szintre emelkedett. Ezen adatok előkészíti a terepet a nap hátralévő részében közzéteendő, USA-beli szeptemberi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány előtt (NFP). A piaci várakozások szerint 215 ezres emelkedés következett be (augusztusban váratlanul alacsony, 142 ezer volt ez az érték). A munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,1% marad, miközben az átlagos órabérek várhatóan valamelyest gyorsultak éves szinten. Az előrejelzésnek megfelelő adatok várhatóan támogatják a dollárt, mivel megerősítenék a munkaerő-piac stabil javulását, amely a Fed egyik kulcsfontosságú aggálya. Ez meglepetést okozhat a piacnak, mivel a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások valójában közel 20 bázisponttal csökkentek az utóbbi két hét során (bár még mindig kissé magasabbak, mint a legutóbbi foglalkoztatási adat közzétételekor voltak).

Ezenkívül az ország augusztusi kereskedelmimérleg-deficitje várhatóan kissé nőtt. A végleges Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-index és az ISM nem gyártási index (mindkettő szeptemberre vonatkozóan) is napvilágot lát.

Mai mutatószámok: Ma közzéteszik a szeptemberi végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol szerdán publikálták a gyártási adatokat. Mivel a végleges gyártási PMI-indexek a közelmúltban csalódást keltettek, nagy valószínűséggel ezen adatok is alacsony szinten lesznek (vagy azokat lefelé korrigálják azon országok esetében, amelyek bejelentették előzetes adataikat). Például Kína tett bejelentést alacsonyabb indexről, ami azon adatok táborát gyarapítja, amelyek a gazdaság lassulását jelzik.

Az eurozóna augusztusi viszonteladói értékesítése is napvilágot lát, és az előrejelzés szerint valamelyest fordulat állt be a havi adatban.

Norvégia hivatalos munkanélküliségi rátája szeptemberben várhatóan 2,9%-ról 2,7%-ra csökkent. Azonfelül, hogy a Norges Bank bejelentette a napi 250 millió norvég koronának megfelelő összeg vásárlásának megkezdését ettől a hónaptól kezdve, a kedvező foglalkoztatási adat erősítheti a norvég koronát. Svédország augusztusi ipari termelése havi szinten várhatóan gyorsult, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. Ha az előrejelzés beválik, akkor hozzájárul a szerdán közzétett, kedvezőbb gyártási PMI-indexhez és bizonyos fényt vethet Svédország gazdasági tevékenységére.

 

 

Az EUR/USD pár az 1,2660/80 ellenállásszinti tartomány közelében mozgott

 

Az EUR/USD pár úgy tűnik, hogy kis pihenőt tart, miután ellenállásszintre talált az 1,2660/80-as (R1) tartomány közelében, ahol emelkedett az EKB elnöke, Draghi által tartott beszéd során. Momentum mutatószámainkra tekintve az RSI ellenállásszintre talált 50-es szintje közelében és lefelé mutat, miközben az MACD továbbra is negatív tartományban, indító vonala felett van. Ezen vegyes momentum indikátorok jelezhetik az irányt, miután a mai nap folyamán közzéteszik a nem mezőgazdasági munkaerő-állományt. Kitekintve, a pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el, és fenntartom nézetemet, hogy a pár általános útvonala csökkenő marad.

• Támaszszint: 1,2568 (S1), 1,2500 (S2), 1,2460 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2660/80 (R1), 1,2693 (R2), 1,2760 (R3).

A GBP/USD pár csökkent

 

A GBP/USD pár csütörtökön csökkent és lefelé áttörte az 1,6160-as ellenállásszintté vált támaszszintet. Várhatóan további hosszabbításra kerül sor alacsonyabb szinten, mivel ezt a szintet áttörte, és a pár ismét tesztelést hajthat végre az 1,6070-es (S1) támaszszint közelében. A napi grafikonon a 14 napos RSI elérte 30-as szintjét és most lefelé mutat, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, valamint készen áll arra, hogy lefelé áttérjen indító vonalán. Momentum mutatószámaink alátámasztják azt a nézetet, miszerint a csökkenés folytatódhat, ha a medvék elég erősnek bizonyulnak.

• Támaszszint: 1,6070 (S1), 1,6000 (S2), 1,5970 (S3) .

• Ellenállásszint: 1,6160 (R1), 1,6280 (R2), 1,6400 (R3).

 

Az USD/JPY pár a 109,25-ös szint felé tart

 

Az USD/JPY pár tegnap csökkent, mielőtt visszapattant fő támaszszintjéről (108,25 – S1). A korai európai délelőtt során a pár a 109,25-ös (R1) ellenállásszint felé tart. Ennek felfelé való áttörése további vételi megbízásokat válthat ki a párban. A napi grafikonon hosszú távú növekvő trendet látok, mivel az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.

• Támaszszint: 108,25 (S1), 107,40 (S2), 106,80 (S3).

• Ellenállásszint: 109,25 (R1), 110,00 (R2), 110,70 (R3).

 

Az arany konszolidációs módban mozgott

 

Az arany még mindig az 1208-as (S1) támaszszinti tartomány és az 1225-ös (R1) ellenállásszint között maradt. Mivel úgy tűnik, hogy a nemesfém ezen két szint között ingadozik, a bármely irányba való áttörés valószínűleg meghatározza a következő, rövid távú irányt. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, de a napi momentum mutatószámok extra okot szolgáltatnak arra, hogy semleges állásponton maradjak. A 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából és most oldalirányba mutat, miközben a napi MACD még mindig negatív tartományban van és éppen most került jelző vonala fölé.

• Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3).

• Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3).

 

A WTI csökkent és ismét jelentősen emelkedett

 

A WTI tegnap csökkent és egymás után három támaszszintet tört át, ám ismét jelentősen emelkedett és emelt szinten maradt az éjszaka folyamán, ami jelzi, hogy közeleg a 92,20-as (R1) ellenállásszint tesztelése. A mozgás megállt a 88,20/40-es tartományban, a 2013. áprilisi minimum szinteken. Figyelembe véve a jelentős emelkedéseket és csökkenéseket, inkább semleges állásponton maradnék, mivel az ár struktúrája nem utal trendre. Az MACD zérus vonala alatt van és úgy tűnik, hogy készen áll az indító vonalán való áttérésre. Az RSI támaszszintre talált a 30-as szinten és ismét visszapattant túlértékesített szintjéről.

• Támaszszint: 90,50 (S1), 90,00 (S2), 89,50 (S3).

• Ellenállásszint: 92,20 (R1), 94,00 (R2), 96,00 (R3).

Scroll To Top