Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.06

Az USD jelentősen emelkedett a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány hatására A DXY dollár index – amely az amerikai dollár értékét méri egy hat devizát tartalmazó valutakosárhoz képest – négy év tekintetében a maximum szintre emelkedett, miután kedvező foglalkoztatási jelentés látott napvilágot. A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány a vártnál magasabb szintre, 248 ezerrel emelkedett szeptemberben (augusztusban a korrigált érték 180 ezer volt), és ismét a 200 ezres szint fölé került.

 • Az USD jelentősen emelkedett a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány hatására A DXY dollár index – amely az amerikai dollár értékét méri egy hat devizát tartalmazó valutakosárhoz képest – négy év tekintetében a maximum szintre emelkedett, miután kedvező foglalkoztatási jelentés látott napvilágot. A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány a vártnál magasabb szintre, 248 ezerrel emelkedett szeptemberben (augusztusban a korrigált érték 180 ezer volt), és ismét a 200 ezres szint fölé került. A júliusi, augusztusi és szeptemberi átlag kb. 224 ezer volt, amely nem áll távol az első félév 228 ezres ütemétől. Az éves szintű adat átlagosan 227 ezer/hó, ami 1999 óta a legjobb. A munkanélküliségi ráta 2008 június óta a legalacsonyabb szintre csökkent, amely arra utal, hogy az USA gazdasági helyreállása jócskán sínen van. Az egyedüli gyenge pont az órabérek csekély mértékű emelkedése és a részvételi arány mérsékelt csökkenése volt.
 • Az általánosan kedvező foglalkoztatási jelentés hozzáadódik azon bizonyítékok egyre bővülő köréhez, miszerint az USA helyreállásának lendülete nő és valószínű, hogy a Fed a jövő évben emelni fogja a kamatlábakat. Ez azonban nem változtatja meg a játszmát. A piaci előrejelzés a Fed Alapok 2017-es származtatott kamatlábára vonatkozóan csupán 3,5 bázisponttal emelkedett az adatokra adott reakcióként. A 2017-es határidős Fed Alapok kontraktusok származtatott kamatlába átlagosan még mindig 11 bázisponttal a közelmúltbeli, szeptember 19-i csúcs alatt van. Ennek oka az lehet, hogy az FOMC enyhítés-párti tagjai még mindig találnak bizonyítékokat az adatok között ahhoz, hogy megindokolják aggályaikat a munkaerő-forrás „jelentős alulkihasználtságával” kapcsolatban. A munkanélküliségi ráta továbbra is jóval az FOMC hosszabb távú, 5,2-5,5%-os becslése felett van, miközben a bérek emelkedése jóval a 3,5%-os feltételezett semleges ráta alatti (az 1,5%-kal növekvő termelékenység és a 2%-os infláció alapján). A bérek emelkedésének lassulása is kis inflációs nyomásra utal.
 • Mindazonáltal a DXY index ezen időszak alatt 2,3%-kal emelkedett, ami arra utal, hogy nem csak a Fed-del kapcsolatos várakozások „munkálkodnak” itt. Az egyik szempont valószínűleg az USA és más országok monetáris politikai kilátásainak egyre nagyobb eltérése. A GBP/USD pár pénteken az év minimum szintjére került (ez volt a helyzet az AUD/USD párral is), ami jelzi, hogy az USD azon ország devizájával szemben is erősödik, amelyik várhatóan a közeljövőben emeli kamatlábait. Úgy tűnik, hogy egyszerűen jelentős a dollár iránti kereslet.
 • A heti Commitment of Traders (COT) jelentésre pillantva képet alkothatunk arról, honnan származik ez a kereslet. A nettó nem vállalati EUR eladási pozíciók stabilak maradtak szeptember eleje óta. A befektetők vételi GBP pozíciókat nyitottak a skóciai népszavazás előtt, majd ismét lezárták ezen pozíciókat. Az eladási JPY pozíciók figyelemre méltóan csökkentek, miközben a más devizákban nyitott eladási pozíciókban (többek között CAD és AUD) mérsékelt emelkedés tapasztalható. A svájci frankra szóló eladási pozícióikat lezárták. A spekulatív eladási pozíciók a dolláron kívüli devizákban viszonylag mérsékelten emelkedtek, ami varianciát mutat a dollár nagymértékű erősödésével. Ez mutatja, hogy a reál pénzbefektetők és a vállalati hedge ügyletek vezérelték a dollár erősödését, ami arra utal, hogy valószínűleg még tovább fog tartani. Ezen piaci résztvevők folyamatos igénnyel rendelkeznek a hedgelésre, ezenkívül úgy tűnik, hogy a spekulánsok közössége számára ennek népszerűsége még tovább fog nőni. A dollár növekedési ciklusa szerintem még csak most kezdődött.
 • A platina és a palládium, amelyek csütörtökön jelentősen estek, pénteken továbbra is csökkentek. Ez fokozza az aranyra ható, erősebb dollár és a magasabb kamatlábakkal kapcsolatos várakozások miatti nyomást.
 • Mai mutatószámok: Az európai nap során az egyetlen említésre méltó mutatószám a német augusztusi gyári rendelésállomány, amelyet már közzétettek. A vártnál kedvezőtlenebb lett: havi szinten -5,7%. Hétfőn egy személy tart beszédet: a Riksbank helyettes kormányzója, Per Jansson.
 • A hét hátralévő részében: központi bankok értekezletei A hét hátralévő részében három G10 központi bank tart értekezletet: kettő kedden, egy pedig csütörtökön. Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank várhatóan egyöntetűen változatlanul hagyja a kamatlábakat. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy Stevens kormányzó ismét megpróbálja-e gyengíteni a devizát. A piac arra számít, hogy a Japán Nemzeti Bank változatlanul hagyja politikáját, valamint nem változik a gazdaságról alkotott nézetük. Japán inflációjának közelmúltbeli lassulása további lépéseket válthat ki a BoJ részéről, és a politikai értekezlet nyilatkozata jobb betekintést nyújt a következő lépésbe. Szerdán a kulcsfontosságú esemény a szeptember 16-án és 17-én tartott FOMC értekezlet jegyzőkönyvének közzététele lesz. Ezen az értekezleten az FOMC fenntartotta „jelentős időre” kifejezést a nyilatkozatában, de a kulcsfontosságú pont a Fed Alapok előrejelzéseinek jelentős emelkedése volt. Csütörtökön a Bank of England politikai értekezlete lesz a középpontban. Nem valószínű, hogy a Bank módosítja politikáját és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor október 22-én közzéteszik, különösen azután, miután az Egyesült Királyság gazdasági helyzete tovább romlott.
 • Egyéb mutatószámok: Kedden Németország és az Egyesült Királyság augusztusi ipari termelését teszik közzé. Szerdán Japán közzéteszi az augusztusi folyó fizetési mérleget, Kína pedig a HSBC szolgáltatási szektorbeli PMI-indexet publikálja. Csütörtökön Japánban közzéteszik az augusztusi gépipari rendelésállományt, amely várhatóan lassult. Ausztrália a szeptemberi munkanélküliségi rátáját publikálja. Az európai nap során Németországban napvilágot látó kereskedelmimérleg-többlet várhatóan kissé csökkent. Végezetül pedig pénteken a Japán Nemzeti Bank közzéteszi a szeptember 3-án és 4-én tartott politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet. Kanadában pedig a szeptemberi munkanélküliségi ráta lát napvilágot.

 

Az EUR/USD pár elérte az 1,2500-as szintet

 • Az EUR/USD pár pénteken csökkent a kedvező USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány hatására. Az adat révén az árfolyam lefelé áttörte az 1,2570-es, ellenállásszintté vált támaszszintet, amelyet a szeptember 30-i minimum szint határoz meg, és elérte az 1,2500-as (S1) pszichológiai korlátot. Amíg a napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, fenntartom nézetemet, hogy az általános irány csökkenő marad. A következő támaszszint az 1,2465-ös (S2) szint, amely a 2012. augusztus 28-i minimum szint. Szerintem ezen akadály egyértelmű, lefelé való áttörése hosszabbításokat eredményezhet az 1,2385-ös (S3), támaszszintté vált ellenállásszinti sáv felé, amely a 2012. augusztus 17-i maximum szint. Napi momentum mutatószámainkra tekintve az RSI túlértékesített tartományában marad, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van. Ez megerősíti a gyorsuló csökkenő momentumot, és fokozza a további medve jellegű hullámok valószínűségét.
 • Támaszszint: 1,2500 (S1), 1,2465 (S2), 1,2385 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2570 (R1), 1,2693 (R2), 1,2760 (R3)

 

 

A GBP/USD pár november óta először került az 1,6000-es szint alá

 • A GBP/USD pár csökkenése gyorsult, miután a kedvező nem mezőgazdasági munkaerő-állományt közzétették, majd 2013. november óta először az 1,6000-es pszichológiai tartomány alatt zajlott a kereskedés Az 1,6000-es szint egybeesik az előző hosszabb távú, 2013. július 9-től 2014. július 15-ig tartó növekvő trend 50%-os visszatérési szintjével. Szerintem ez a pénteki lefelé történő áttörést még jelentősebbé teszi és az irány továbbra is csökkenő marad. Az árfolyam most várhatóan teszteli az 1,5860-as (S1) támaszszinti akadályt a közeljövőben, amelyet a 2013. november 12-i minimum szint határoz meg. Mindazonáltal figyelembe véve, hogy a 4 órás grafikonon az RSI a minimum szintre érés jeleit mutatja túlértékesített tartományán belül, figyelnék a rövid távú visszapattanásra a következő csökkenés előtt. A napi grafikonra tekintve ragaszkodok azon nézetemhez, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, az általános trend csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1,5860 (S1), 1,5720 (S2), 1,5565 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6000 (R1), 1,6060 (R2), 1,6160 (R3)

 

 

Az USD/JPY pár visszapattant a 108,00-s szintről

 • Az USD/JPY pár jelentősen emelkedett, miután támaszszintre talált a kék növekvő trend és a kulcsfontosságú 108,00-s (S2) szint közötti metszésponton, amely frakcionálisan az augusztus 8. és október 1. közötti növekedés 23,6%-os visszatérési szintje alatt van. A hétfői európai kora reggel során a pár valamelyest a pszichológiai 110,00-s (R1) ellenállásszint alatt van. Az egyértelmű áttörés mozgást indíthat el a következő, 110,70-es (R2) ellenállásszint felé, amely a 2008. augusztusi maximum szint. A napi grafikonon a háromszög alakzatból való kilépést követően az árfolyam struktúrája továbbra is növekvő trendet jelez. Mindazonáltal, mielőtt ismét biztos leszek a növekvő mozgást illetően, szeretném látni a 110,00-s (R1) kulcsfontosságú akadály felfelé való áttörését. Egy ilyen jellegű mozgás megerősítené a következő magasabb maximum szintet és a trend folytatódását jelezné.
 • Támaszszint: 109,00 (S1), 108,00 (S2), 107,40 (S3)
 • Ellenállásszint: 110,00 (R1), 110,70 (R2), 111,00 (R3)

 

Az arany lefelé áttörte az 1200-as szintet és elérte az 1183-as szintet

 • Az arany is csökkent a kedvező USA-beli foglalkoztatási adatok közzétételét követően, és lefelé áttörte az 1200-as kritikus korlátot. Ezen pszichológiai szint lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű hosszabbításokat eredményezett és a hétfői ázsiai délelőtt során a fém támaszszintre talált az 1183-as (S1) szinten, amely támaszszintet a 2013. december 31-i minimum szint határoz meg. Bár a napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, mivel közel van a korábban említett korláthoz és 1180-as (S2) szinthez (amely a 2013. június 28-i minimum szint), egyelőre várakozó állásponton maradnék. A fém utoljára 2010. augusztusban volt ezen szintek alatt, miközben 2013. júniusban és decemberben – amikor a medvék elérték ezen szinteket – a fém jelentősen visszapattant és irányt váltott. Ha az 1180-as (S2) szint alá kerül, várhatóan hosszabbításokat indít el az 1156 (S3) szint felé, amely a 2010. július 27-i minimum szint.
 • Támaszszint: 1183 (S1), 1180 (S2), 1156 (S3)
 • Ellenállásszint: 1200 (R1), 1205 (R2), 1223 (R3)

 

A WTI támaszszintre talált a 92,0-es szinten

 

 • A WTI ellenállásszintre talált a 91,80-as (R2) szinten és alacsonyabb maximum szintet ért el, majd ismét visszatért a 90,00-s szint alá. Ha a medvék hajlandóak arra, hogy az 90,00-s (R1) szint alatt tartsák az árfolyamot, várhatóan ismét tesztelik a csütörtöki minimum szintet (88,15 – S1). Azonban csak ezen szint lefelé történő áttörése erősítené meg a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon és jelezné a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását. Egy ilyen mozgás további csökkenéseket vonhat maga után, talán a következő támaszszint felé (86,00 – S2). Napi momentum mutatószámainkra tekintve látható, hogy mindkettő megerősíti a közelmúltbeli medve jellegű momentumot. Az RSI 50 alatt van, miközben az MACD – amely már negatív – lefelé áttért jelző vonalán.
 • Támaszszint: 88,15 (S1), 86,00 (S2), 84,15 (S3)
 • Ellenállásszint: 90,00 (R1), 91,80 (R2), 93,00 (R3)

Scroll To Top