Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.02

EKB nap Az európai PMI-indexek csökkentek, miután az új rendelések száma egy évet tekintve először csökkent és még Németország is a csökkenő tartományba került át. Eközben az USA-beli ADP jelentés ismét arról számolt be, hogy a foglalkoztatás növekedése meghaladta a 200 ezer főt.

 • EKB nap Az európai PMI-indexek csökkentek, miután az új rendelések száma egy évet tekintve először csökkent és még Németország is a csökkenő tartományba került át. Eközben az USA-beli ADP jelentés ismét arról számolt be, hogy a foglalkoztatás növekedése meghaladta a 200 ezer főt. Az USA-beli ISM index azonban csalódást keltett (bár világszerte a legmagasabb szinten marad), továbbá az USA-beli autóértékesítés az augusztusi, szokatlanul magas érték után szeptemberben lassult. Bizonyos okok miatt a piacok szokatlanul nehezen veszik ezen ingadozásokat: az S&P 500 1,3%-kal csökkent, a 10 éves futamidejű kötvények hozama 10 bázisponttal esett, a Fed Alapok futures hozamgörbéjének hosszabb végén 10 bázispontos csökkenést tapasztalhattunk (a 2017. szeptemberi kontraktusok esetében a csökkenés 13,5 bázispont), a dollár pedig a legtöbb devizával szemben gyengült. A reakció számomra szélsőségesnek tűnik, és bizonyos ponton várhatóan fordulatra számítok, különösen akkor, ha a holnapi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány meghaladja a 215 ezres előrejelzést.
 • Vajon mit fog tenni az EKB? A mai nap középpontjában az EKB Kormányzótanácsának értekezlete áll. A legutóbbi, szeptember 4-én tartott EKB értekezleten bejelentették, hogy októberben megkezdik az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) és a fedezettel ellátott kötvények vásárlását, valamint az is elhangzott, hogy a mai értekezlet után közlik ezen programok részleteit. Mindenki kíváncsi ezen részletekre. A három fő kérdés: milyen hitelminősítést követelnek meg, milyen alapvető biztosítékot fogadnak el, és mennyit vásárolnak (bár az elnökhelyettes, Constancio elmondása szerint nem árulják el a pontos adatot).
 • Az EKB beavatkozásának célja a kölcsönzés ismételt fellendítése. A bankkölcsönök a vállalati kölcsönzés közel 80%-át teszik ki az eurozónában (az USA-ban ez kb. 50%). Az európai vállalatok ezért a bankok „egészségességétől” függenek – amelyek most éppen nem különösen „egészségesek”. A nem pénzügyi vállalatok részére folyósított kölcsönökben kb. 600 milliárd EUR vagy 12%-os csökkenés következett be a 2009. januári csúcs óta. Draghi és munkatársainak reményei szerint a bankok meglévő kölcsöneik egy részét kivezethetik nyilvántartásaikból, ami által ismét elkezdhetnek kölcsönözni.
 • Az egyik akadály az, hogy az EKB az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) néhány kockázatosabb típusát kívánja megvásárolni, de csak a kormány garanciájával. Különösen fontos, hogy az EKB felvásárolja ezen kölcsönöket, hogy ismét fellendítse a kis- és középvállalkozások részére történő kölcsönzést. Németország és Franciaország a jelentések szerint azonban tiltakozik a garancia ellen, mivel szerintük aláásná a befektetők felelősségét. Különösen aziránt érdeklődnek, hogy az EKB vajon képes lesz-e görög eszközfedezetű értékpapírokat vásárolni, amelyek befektetési szint alatti minősítést kaptak. Ha sikerül keresztülvinniük egy ilyen tervet, akkor az nagy hatást gyakorolhat az eurozóna periférikus országaiban lévő vállalkozásaira, valamint jelezné a Bank azon elkötelezettségét, hogy kivezesse az övezetet a deflációból (az árak Görögországban 2013 márciusa óta csökkennek).
 • A program másik előnye, hogy az EKB eszközfedezetű értékpapírok vásárlása által egyfajta „magánszektorbeli mennyiségi könnyítést” vezet be. Draghi elmondta, hogy vissza kívánja állítani az EKB mérlegét a 2012-es szintre, amikor kb. 1 billió euróval nagyobb volt. Ha azonban az EKB túlzottan korlátozott a vásárlást illetően, nem talál majd elég értékpapírt ezen célkitűzés elérésére. Ezenkívül a bankoknak nyújtott közvetlen, hosszú távú kölcsönök közelmúltbeli első köre csalódást keltően szűk volt. A piac figyelni fogja annak jeleit, hogy az EKB-nak végső soron az államkötvényeket felhasználó, széles körű mennyiségi könnyítéshez kell-e folyamodnia – ami egyértelműen negatív hatást gyakorol az euróra.
 • A közelmúltbeli hírek még inkább sürgetővé tették a megoldás megtalálását. Az EKB legutóbbi értekezlete óta az eurozóna inflációs rátája tovább csökkent az EKB célkitűzése alá és Draghi kedvenc inflációs mutatószáma, az 5 éves/5 éves távlatú inflációs swap ráta is csökkent. Draghi korábban elmondta, hogy a középtávú inflációs kilátás romlása vagy az inflációs várakozások kiegyensúlyozatlansága „adna okot a szélesebb körű eszközvásárlási programra.” Ezért lehetséges, hogy ha a terv részletei homályosak is maradnak, Draghi ismét célzásokat fog tenni a további enyhítésekről, amelyek célja a várakozások fokozása és az euró gyengítése. A nemrég vele készített interjúban elmondta, hogy az EKB továbbra is készen áll „a rendhagyó beavatkozások mértékének vagy összetételének módosítására, amennyiben arra szükség van…” A piac bizonyos megerősítést keres arra, hogy ha az EKB képtelen a mérleggel kapcsolatos célkitűzését az eszközfedezetű értékpapírok vásárlásán keresztül elérni, akkor hajlandó lesz-e államkötvények vásárlására. Egy konkrét dátum – talán a decemberi célzott hosszú távú refinanszírozási művelet még erőteljesebbé tenné ezt az elköteleződést.
 • Másrészt, ha nem tulajdonítana jelentőséget a közelmúltbeli kedvezőtlen adatoknak és az inflációs várakozások csökkenésének, akkor az megszorítás-pártinak minősülne és pozitív hatást gyakorolna az euróra. Szerintem azonban várhatóan nem így történik.
 • Egyéb mai események: Ezenkívül az eurozóna augusztusi termelői árindexét is publikálják.
 • Az Egyesült Királyságban a szeptemberi építőipari PMI-index várhatóan csökkent.
 • Az USA-ban közzéteszik az augusztusi gyári rendelésállományt és a szeptember 27-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát.
 • Az EKB elnöke, Draghi mellett csütörtökön három személy tart beszédet: A Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen, a New York-i Fed elnöke, William Dudley és az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart.

image001 (2)

Az EUR/USD pár hamarosan teszteli az 1,2660/80-as ellenállásszinti tartományt 

 • Az EUR/USD pár növekedett, miután támaszszintre talált az 1,2568-as (S1) szinten, és az éjszaka folyamán magas szinten maradt, ami arra utal, hogy kilátásban van az 1,2660/80-as (R1) ellenállásszinti tartomány tesztelése. A mai EKB értekezlet előtt a pár nem ad egyértelmű irányjelzést. A momentum mutatószámainkra tekintve RSI a 30-as szint fölé került és felfelé mutat, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán. Ezen momentum jelzések fokozzák a további emelkedések valószínűségét, ezért várnunk kell arra, hogy a bikák vajon elég erősek ahhoz, hogy újra megkíséreljék az 1,2660/80-as (R1) tartomány áttörését. Sok múlik Draghi és munkatársai döntésén. Kitekintve, amíg a pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el, fenntartom nézetemet, hogy a pár általános útvonala csökkenő marad.
  • Támaszszint: 1,2568 (S1), 1,2500 (S2), 1,2460 (S3)
  • Ellenállásszint: 1,2660/80 (R1), 1,2693 (R2), 1,2760 (R3)

 

 

A GBP/USD pár megrekedt egy tartományban

 • A GBP/USD pár megrekedt az 1,6160-as (S1) támaszszint és az 1,6280-as (R1) ellenállásszint közötti tartományban. Amíg nem látok egyértelmű trend struktúrát a 4 órás grafikonon, inkább semleges állásponton maradok. Mielőtt biztosabb lennék a nagyobb csökkenéseket illetően, szeretném látni az 1,6160-as (S1) támaszszint egyértelmű áttörését. Momentum mutatószámaink jelzik, hogy az RSI a 30-as szint felett van és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már negatív tartományában van – oldalirányú mozgást folytat indító vonalával. Ez fokozza annak valószínűségét, hogy semleges állásponton maradok.
 • Támaszszint: 1,6160 (S1), 1,6070 (S2), 1,6000 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6280 (R1), 1,6400 (R2), 1,6500 (R3)

 

 

Az USD/JPY pár lefelé áttörte a 109,25-ös szintet

 • Az USD/JPY pár emelkedését tegnap megállította a 110,00-s (R2) pszichológiai szint, miután az árfolyam csökkent és áttörte az ellenállásszintté vált támaszszintet (109,25). Az európai délelőtt során a pár a 108,25-ös (S1) támaszszint felé tart. Ezen szint lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat. A csökkenés ellenére hosszú távú növekvő trendet látok a napi grafikonon, mivel az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.
 • Támaszszint: 108,25 (S1), 107,40 (S2), 106,80 (S3)
 • Ellenállásszint: 109,25 (R1), 110,00 (R2), 110,70 (R3)

 

 

Az arany még mindig oldalirányú mozgásban van

 • Az arany szerdán emelkedett és visszatért a kék tartományba, ahol szeptember 17 óta konszolidál. A nemesfém továbbra is oldalirányú mozgást folytat az 1208-as (S1) támaszszinti tartomány és az 1225-ös (R1) ellenállásszint között. Mivel erős ellenállásszinti tartomány felé közeledünk, inkább semleges maradnék és megvárnám, amíg azt lefelé áttöri a további bika jellegű hosszabbításokhoz. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, de a napi momentum mutatószámok extra okot szolgáltatnak arra, hogy semleges állásponton maradjak. A 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából és most felfelé mutat, miközben úgy tűnik, hogy a napi MACD a legalsó szintre ért és a jelző vonal fölé került.
 • Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

 

 

A WTI tétovázik

 

 • A WTI tegnap csökkent, miután ellenállásszintre talált a 92,20-as (R1) szinten, de a mozgás megállt, amint az ár elérte a 90,50-es (S1) támaszszinti tartományt. Amíg az ár struktúrája nem utal trendre, inkább semleges állásponton maradnék. Az MACD jelző és zérus vonala alatt van, miközben az RSI támaszszintre talált éppen a 30-as szintje felett és felfelé mutat. Ezen vegyes momentum jelzők további okot adnak arra, hogy legalábbis egyelőre semleges nézetet képviseljek.
 • Támaszszint: 90,50 (S1), 90,00 (S2), 89,50 (S3)
 • Ellenállásszint: 92,20 (R1), 94,00 (R2), 96,00 (R3)

Scroll To Top