Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.29

Folytatódik a dollár-rally  A múlt héten írtam arról, hogy a DXY index egymást követő 10 héten keresztül emelkedett, ami először következett be az árfolyamok 1971-től kezdődő lebegtetése óta. Ez most már 11 hete tart. 

image001 (2)

 

 • Folytatódik a dollár-rally  A múlt héten írtam arról, hogy a DXY index egymást követő 10 héten keresztül emelkedett, ami először következett be az árfolyamok 1971-től kezdődő lebegtetése óta. Ez most már 11 hete tart. A DXY index a múlt héten 1,35%-kal emelkedett, amely a harmadik legnagyobb emelkedés a 11 hetes emelkedés sorozatban, ami azt jelenti, hogy nem mutat lassulásra utaló jeleket. Az USD az általunk követett összes devizával szemben erősödött (G10 és feltörekvő piacokbeli devizákkal szemben egyaránt).
 • A legrosszabb teljesítményt az NZD nyújtotta (meglepetésemre), amely összeomlott, miután az RBNZ kormányzója, Graeme Wheeler egy csütörtöki, nem tervezett nyilatkozatában elmondta, hogy a deviza szintje indokolatlan és fenntarthatatlan. A megjegyzések akár annak jelei is lehetnek, hogy a Bank szükség esetén valószínűleg beavatkozik az NZD további gyengítése érdekében. A többi árudeviza – az AUD és a CAD – is gyenge volt, de nem értek NZD nyomába. A kedvezőtlen kínai adatok szerintem valószínűleg nyomás alatt tartják ezen devizákat. Kína 3. negyedéves GDP-je az előrejelzés szerint messze elmarad a kormány 7,5%-os célkitűzésétől és az ingatlanpiac gyengeségének várható folytatódásával karöltve a 4. negyedéves adat várhatóan nem lesz kedvezőbb. A kormány eddig csak kis, célzott gazdasági támogató intézkedéseket tesz, amelyek bizonyos ágazatokon segíthetnek, de nem az egész gazdaság növekedésének kedveznek. Ezen háttérrel az árudevizák nehezen fognak rallyzni. Néhány áruktól függő feltörekvő piacokbeli deviza is nehéz helyzetbe kerülhet.
 • Eléggé fura, hogy mindenki kedvenc eladási devizája, a JPY volt a legerősebb a G10 devizák között a múlt héten, annak ellenére, hogy további lassulás következett be Japán inflációs rátájában, ami fokozza annak valószínűségét, hogy a Japán Nemzeti Bank intézkedések újabb körét vezeti be. Talán azt a tényt tükrözi, hogy a dollár a japán jenhez képest 4,9%-kal erősödött szeptember eleje óta, ami a „letaglózott” ausztrál dollárt és új-zélandi dollárt leszámítva a legnagyobb erősödés a G10 devizák körével szemben. A feltörekvő piacok devizái között néhány kedvenc carry trade deviza, pl. a BRL, az MXN, a ZAR és a RUB a hét során kb. 2%-kal gyengültek az amerikai dollárhoz képest. De mivel az EUR 1,5%-kal gyengült, nehéz megmondanunk, hogy ez többet jelent annál, mint az USD általános erőssége.
 • Nem látok okot arra, hogy a dollár rallyja egyhamar véget érjen. Igaz, hogy lehet ingadozás menet közben, de a fő mozgatórugó – a monetáris politikák eltérése – valószínűleg legalább a következő hat hónap-egy év távlatában fennmarad. Ezenkívül a dollár a múltban mindig erősödött a kamatlábemelés előtti hónapokban. Ezért az USD erőssége várhatóan a piac fő trendje marad. Ekkor a kulcsfontosságú lépés az, hogy megtaláljuk a vele szemben eladandó devizát, valamint a vonzó devizaügyleteket.
 • Mai mutatószámok: Az előzetes szeptemberi német fogyasztói árindex az előrejelzés szerint változatlanul éves szinten 0,8% maradt (augusztusihoz képest). A „dráma” szokás szerint néhány órával ezelőtt veszi kezdetét, amikor Szászország fogyasztói árindexe napvilágot lát az ország teljes fogyasztói árindexének közzététele előtt. Az eurozóna végleges fogyasztói bizalmi indexét is közzéteszik szeptemberre vonatkozóan.
 • Az Egyesült Királyságban az augusztusi jelzálogkölcsön-jóváhagyásokat publikálják.
 • Svédországban az augusztusi viszonteladói értékesítésben várhatóan havi szinten fordulat állt be. A közelmúltbeli, várakozásokon alulmaradó adatok miatt azonban nagy valószínűséggel alacsonyabb lesz az érték, ami valamelyest gyengítheti a svéd koronát.
 • Az USA-ban közzéteendő augusztusi személyi jövedelmek és kiadások várhatóan kissé gyorsultak. Az ország PCE deflátorának rátája és a mag PCE éves szinten az előrejelzés szerint lassult, ami ellentétben áll a pénteken közzétett GDP adatok változatlan, 2. negyedéves mag PCE értékének 3. becslésével. Az augusztusi függőben lévő lakásértékesítések várhatóan csökkentek, ami fordulatot jelent a júliusi adathoz képest, és ellentétben áll az éves szintű rátával, amelyben az előrejelzés szerint fordulat állt be. A vegyes adatok megfelelnek a lakáspiac közelmúltbeli változó adatainak, és úgy tűnik, hogy nem adnak hű képet a legutóbbi lakáspiaci tevékenységről. A dallasi Fed gyártási index is napvilágot lát.
 • A chicagói Fed elnöke, Charles Evans beszédet tart.
 • A hét hátralévő részében: A fókuszban az Európai Központi Bank csütörtöki politikai értekezlete lesz. A Bank szeptemberi értekezletén mindhárom fő kamatlábát csökkentette, és kötvényvásárlási programokat vezetett be a növekedés ösztönzésére, illetve a deflációs kockázat megelőzésére. A programok részleteit a Kormányzótanács értekezlete után ismertetik. Egyes befektetők esetleg további intézkedésekre számítanak, mivel a legutóbbi EKB értekezlet óta kedvezőtlen adatok láttak napvilágot, valamint kedvezőtlenül indult a célzott hosszú távú kölcsönzési műveletek első köre. Azonban kétlem, hogy az EKB további lépéseket fog tenni és az EUR ideiglenesen rallyzhat az értekezlet után, ha nem jelentenek be további intézkedéseket. Pénteken a fő esemény az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány szeptemberi adatának közzététele lesz. A piaci várakozások szerint 210 ezres növekedés következett be (augusztusban váratlanul alacsony, 142 ezer volt ez az érték). A munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,1% marad, miközben az átlagos órabérek éves szinten várhatóan valamelyest gyorsultak. Miközben a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány a leginkább megfigyelt adat a mutatószámok között, meglepően csekély hosszú távú hatást gyakorolt a dollár árfolyamának alakulására. Az, hogy felülmúlja a várakozásokat vagy alulmarad azokon, egy-két nap múlva valószínűleg már nem számít. Végezetül a Japán Nemzeti Bank szerdán közzéteszi a Tankan vállalati bizalmi felmérést a 3. negyedévre vonatkozóan. Az összes fő index várhatóan csökkent, folytatván a 2. negyedévben tapasztalt általános csökkenéseket. A hozzáállás folyamatos romlása a fogyasztási adó emelését követően nagyobb nyomást gyakorol a Japán Nemzeti Bankra a politika ismételt könnyítése érdekében.

Az EUR/USD lefelé áttörte az 1,2693-as szintet 

 • Az EUR/USD pár pénteken csökkent, és lefelé áttörte az 1,2693-as támaszszintet (amely ellenállásszintté vált). A pár a napi grafikonon még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért fenntartom azon nézetemet, hogy árfolyam általános útvonala csökkenő marad. Az árfolyam várhatóan teszteli a 2012. november 13-i minimum szintet (1,2660 – S1). Az akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése előkészítheti a terepet a nagyobb, medve jellegű hosszabbításokhoz, talán az 1,2500-as (S2) pszichológiai szint felé.
 • Támaszszint: 1,2660 (S1), 1,2500 (S2), 1,2460 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2693 (R1), 1,2760 (R2), 1,2825 (R3)

 

 

A GBP/USD pár az 1,6160-as támaszszint felett van

 • A GBP/USD pár konszolidációs módban mozgott és valamelyest az 1,6280-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszint alatt maradt. Ezen korlát egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítheti, hogy a szeptember 9. és 19. közötti növekedés csupán a július 15 és szeptember 9 közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, valamint hosszabbításokat indíthat el az 1,6160-as (S1) támaszszint felé. Momentum mutatószámainkra tekintve az RSI az 50-es szint alatt marad és valamelyest lefelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – negatív jelzést kapott. Ez megalapozza a negatív momentumot és fokozza a további csökkenés valószínűségét a közeljövőben. Kitekintve az a tény, hogy a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, további okot szolgáltat arra, hogy a szeptember 9 és 19 közötti növekedést korrekciónak tekintsem.
 • Támaszszint: 1,6160 (S1), 1,6070 (S2), 1,6000 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6280 (R1), 1,6400 (R2), 1,6500 (R3)

 

 

Az USD/JPY pár ismét elérte a 109,25-ös ellenállásszintet

 • Az USD/JPY pár emelkedett és ismét elérte a 109,25-ös (R1) ellenállásszinti tartományt, ahol a korai európai reggel során zajlott a kereskedés. Amíg az árfolyam a kék növekvő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett van, a rövid távú irányt növekvőnek tartanám. A 109,25-ös (R1) tartomány egyértelmű, felfelé való áttörése megerősíti a következő magasabb maximum szintet, és valószínűleg hosszabbításokat vált ki a 110,00-s (R2) pszichológiai szint felé. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel – a napi grafikonon lévő háromszögből való kilépés után – az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.
 • Támaszszint: 108,25 (S1), 107,40 (S2), 106,80 (S3)
 • Ellenállásszint: 109,25 (R1), 110,00 (R2), 110,70 (R3)

 

 

Az arany még mindig oldalirányú mozgásban van

 • Az arany pénteken csökkent, de továbbra is oldalirányú mozgást folytatott az 1208-as (S1) támaszszinti tartomány és az 1225-ös (R1) ellenállásszint között. Mivel a nemesfém ingadozni látszik ezen két szint között, és a pozitív divergencia az ár mozgása és mindkét momentum mutatószám között továbbra is érvényben van, inkább ismét a partvonalra megyek. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, de a napi momentum mutatószámok extra okot szolgáltatnak arra, hogy semleges állásponton maradjak. A 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából és most felfelé mutat, miközben úgy tűnik, hogy a napi MACD a legalsó szintre ért, valamint úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy bármikor a jelző vonal fölé kerüljön.
 • Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

 

 

WTI

 

 • A WTI csökkent a korai európai reggel során, miután ellenállásszintre talált éppen a 94,00-s (R1) szint alatt, és jelenleg a 92,00-s (S1) támaszszint felé tart. Amíg nem látok egyértelmű trend struktúrát a 4 órás grafikonon, inkább semleges állásponton maradok. Ezenkívül a napi grafikonra tekintve a trend szerintem csökkenő marad, de továbbra is pozitív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ez a másik oka annak, ami miatt inkább semleges állásponton maradok. Ha az ár felfelé áttöri a 94,00-s (R1) ellenállásszintet, valószínűleg megerősíti a divergenciát és utat nyithat a következő akadály felé (96,00 – R2). Másrészt, mielőtt biztosabb lennék a nagyobb csökkenéseket illetően, szeretném látni a 90,00-s (S3) pszichológiai szint egyértelmű, lefelé történő áttörését.
 • Támaszszint: 92,00 (S1), 90,60 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 94,00 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

Scroll To Top