Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.17

A piac az FOMC értekezlet előtt lendületet kapott Kínától. A tegnapi piacot a mai FOMC értekezlet előtti pozícionálás uralta. A Wall Street Journal nagy befolyással bíró Fed riportere, Jon Hilsenrath úgy véli, hogy a Bizottság fenntarthatja nyilatkozatában azt a kifejezést, hogy a kamatlábak „jelentős időre” alacsony szinten maradnak, miután a Fed kötvényvásárlási programja a jövő hónapban véget ér (amivel egyetértek), de azt a nyilatkozatban vagy a sajtókonferencián bővebben kifejtik.
image001 (2)

 • A piac az FOMC értekezlet előtt lendületet kapott Kínától. A tegnapi piacot a mai FOMC értekezlet előtti pozícionálás uralta. A Wall Street Journal nagy befolyással bíró Fed riportere, Jon Hilsenrath úgy véli, hogy a Bizottság fenntarthatja nyilatkozatában azt a kifejezést, hogy a kamatlábak „jelentős időre” alacsony szinten maradnak, miután a Fed kötvényvásárlási programja a jövő hónapban véget ér (amivel egyetértek), de azt a nyilatkozatban vagy a sajtókonferencián bővebben kifejtik. A piac annak valószínűségére összpontosított, hogy fenntartják a „jelentős időre” kifejezést, és a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások kb. 3 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén, az USD pedig gyengült. Amerikai idő szerint délelőtt egy kínai weboldal jelentést tett arról, hogy a kormány további tőkét fecskendez az öt legnagyobb banknak a gazdaság fellendítése céljából. Az áruk szárnyaltak (különösen a réz és az olaj); a részvénypiacok pedig helyreálltak, mivel a globális növekedési kilátások valamelyest jobbnak látszottak.
 • Mire figyelünk az FOMC esetében: Egyértelmű, hogy ha elvetik a „jelentős időre” kifejezést, az USD valószínűleg jelentősen erősödik. A Bizottság Fed Alapokkal kapcsolatos, 2015 végére (most 1,2%) vagy 2016-ra (most 2,53%) vonatkozó becsléseiben bekövetkező jelentős emelkedés szerintem egyaránt bika jellegű hatást gyakorolna a dollárra. A sajtókonferencián a Fed elnöke, Yellen a „jelentős időre” kifejezést kifejtheti úgy, hogy elismétli közelmúltbeli Jackson Holebel-i nyilatkozatát, miszerint „ha a munkaerő-piac javulása a Bizottság által vártnál gyorsabb, vagy ha az infláció a vártnál gyorsabban emelkedik, ami gyorsabb közeledést jelez kettős célkitűzéseink felé, akkor a Fed Alapok kamatlábának emelése hamarabb bekövetkezhet, mint arra a Bizottság jelenleg számít, és azt követően gyorsabban emelkedhet.” Ez is megszorítás-pártinak tűnhet, és fellendítheti a dollárt. Másrészt, ha Yellen nem tesz ilyen nyilatkozatot, hanem ahelyett a közelmúltbeli kedvezőtlen munkaerő-piaci adatokat hangsúlyozza, akkor az negatív hatással lehet az amerikai dollárra nézve.
  • Felméréseinkből kiderült, hogy azok, akik az FOMC alapján szeretnének pozíciót választani, azt az USD/JPY párban, ne pedig az EUR/USD párban tegyék. Az USD/JPY pár a szokásosnál sokkal volatilisebb az FOMC-napokon idén, míg az EUR/USD és a GBP/USD pár csak az átlagos tartományban mozgott. Az EKB-napok nyilvánvaló okok miatt izgalmasabbak az euró számára.
  • A mai piac: Az európai nap során közzéteszik az eurozóna augusztusi végleges fogyasztói árindexét; az előrejelzés szokás szerint megegyezik az előzetes adatokkal.
  • Az Egyesült Királyságban a Bank of England közzéteszi a legutóbbi politikai értekezletéről szóló jegyzőkönyvét. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy volt-e több eltérő szavazó, vagy a júliusban két ellentétes szavazatot leadó tag vajon módosított-e álláspontján a skóciai népszavazás körüli fokozódó bizonytalanság miatt. Közzéteszik az ország júliusi munkanélküliségi rátáját, és az előrejelzés szerint a ráta tovább csökkent. A heti átlagkereseteket is publikálják, és a piac fordulatra számít a júliusi értékhez képest. Ezenfelül a nap során várhatóan több közvélemény-kutatást tesznek közzé a skóciai népszavazás előtti napon, amelyek utolsó bepillantást adnak a fej-fej melletti küzdelembe az esemény előtt. Amíg ez a gazdasági adat rendszerint kulcsfontosságú lenne az angol font szempontjából, a mai kereskedést várhatóan a skóciai hírek uralják.
  • A svéd Riksbank közzéteszi a szeptemberi politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet, amikor a refinanszírozási kamatlábat változatlanul hagyták annak ellenére, hogy a defláció a közelmúltban visszatért Svédországba. A jegyzőkönyv utalhat a Banknak a deflációs kockázattal szembeni további intézkedéseire. Az ország közelmúltbeli általános választásain a balközép párt nyert, de nem került többségbe, ami bonyolítja a kormányalakítás folyamatát. A választások miatti bizonytalanság, a kedvezőtlen gazdasági adatok és a további politikai könnyítés szükségessége tovább gyengítheti a svéd koronát.
  • A Fed mellett az USA augusztusi fogyasztói árindexét és a Lakásépítők Nemzeti Szövetségének (NAHB) szeptemberi piaci indexét is publikálják.

 

 

Az EUR/USD pár marginálisan ellenállásszintre talált az 1,3000-es szint alatt

 • Az EUR/USD pár tegnap emelkedett, miután Kína úgy döntött, hogy 500 milliárd jüant fecskendez be az ország öt legnagyobb bankjába; ez kockázatvállalást váltott ki világszerte, és miután a WSJ jelentést tett arról, hogy a Fed a legnagyobb valószínűséggel fenntartja a „jelentős időre” kifejezést a nyilatkozatában. A pár emelkedését megállította a kék csökkenő tartomány alsó határa, amely összeköti a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit, néhány pippel az 1,3000-es (R1) pszichológiai szint alatt. Fenntartom nézetemet, miszerint az általános kép negatív marad, és az 1,2860-as (S1) támaszszint közeljövőben lefelé történő áttörése várhatóan utat nyit az 1,2760-as (S2) kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé. A mai mozgások nagy részét azonban az FOMC nyilatkozata, a frissített előrejelzés és a kamatlábbal kapcsolatos döntést követően Yellen elnök által tartott sajtókonferencia irányítja.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

 

Az GBP/USD pár behozta veszteségét

 • A GBP/USD pár tegnap emelkedett, és behozta a múlt héten elszenvedett veszteségét. A technikai kép jelzi, hogy a pár visszatérő módban van. Az árfolyam elkezdett magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket elérni a lila rövid távú tartományban, de még mindig a július 15-i maximum szinttől eredő, kék csökkenő trendvonal alatt maradt. Csak az 1,6500-as (R3) pszichológiai szint felfelé való áttörése erősítené meg a csökkenő trend felfelé való áttörését, és talán pozitívra változtatja a rövid távú képet. Mindazonáltal a skóciai függetlenségi népszavazás előtt egy nappal inkább a partvonalon maradnék, mivel az eredmény az egész kilátást módosíthatja a pár esetében. A kilátásokkal kapcsolatos nézetemet az eredmények után kívánom kifejteni.
 • Támaszszint: 1,6160 (S1), 1,6070 (S2), 1,6000 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6315 (R1), 1,6460 (R2), 1,6500 (R3)

 

Az EUR/JPY pár visszapattant a 138,45-ös szint közelében

 • Az EUR/JPY pár múlt héten felfelé áttörte a csökkenő tartomány (amelyben az árfolyam április óta mozgott) felső határát. Miután a pár hétfőn visszatért, támaszszintre talált a 138,45-ös (S1) szint közelében, majd valamelyest visszapattant. Mivel az árfolyam a korábban említett tartomány felső határán felül van, most mérsékelten pozitív kép tárul elém. Annak oka, hogy kissé kételkedem a további növekedéssel kapcsolatban, az, hogy momentum mutatószámaink még nem erősítették meg az ár mozgását. Az RSI – bár 50 felett van – lefelé mutat, miközben az MACD indító vonala alatt marad és lefelé mutat. A 139,20-as (R1) szint felfelé való áttörése az a mozgás, amely megerősítené a következő magasabb maximum szintet, és talán előkészíti a terepet a hosszabbítások előtt a 140,00-s (R2) pszichológiai szint felé.
 • Támaszszint: 138,45 (S1), 138,25 (S2), 137,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 139,20 (R1), 140,00 (R2), 141,00 (R3)

 

 

Az arany gyakorlatilag változatlan

 • Az arany kedden valamelyest emelkedett, de ellenállásszintre talált a lila csökkenő tartomány alsó határán, amely összeköti a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit, marginálisan az 1240-es (R1) korlát felett, majd csökkent és gyakorlatilag stabilan zajlott a kereskedés. Fenntartom azon álláspontomat, hogy az általános trend csökkenő marad. Az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az előző fekete támaszszint alatt, amely a december 31-i minimum szinttől ered. Azonban várakozó hozzáállást tanúsítanék az FOMC döntése előtt. Másik oka annak, hogy egyelőre a partvonalra vonulok, az, hogy momentum mutatószámaink még mindig felfelé mutatnak. Szerintem továbbra is jobb várni, amíg lefelé át nem töri az 1220-as (S2) szintet, mielőtt magabiztosabbak leszünk a csökkenő trendet illetően.
 • Támaszszint: 1225 (S1), 1220 (S2), 1200 (S3)
 • Ellenállásszint: 1240 (R1), 1250 (R2), 1260 (R3)

  

A WTI rallyzott az OPEC célkitűzése miatt

 

 • A WTI rallyzott, és felfelé áttörte a 93,95-ös szintet, a tartomány felső határát, amely tartományban szeptember 5. óta zajlik a kereskedés, mivel az OPEC bejelentette, hogy esetleg csökkenti a nyersolaj-kitermelést a jövő évben. A 93,95-ös szint felfelé való áttörése várhatóan további bika jellegű hosszabbításokat vált ki, és megcélozza a 96,00-s (R1) ellenállásszinti akadályt a közeljövőben. A bika jellegű hullám folytatódását a napi momentum mutatószámaink is támogatták. Először is pozitív divergencia található mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ezenkívül a napi MACD jelző vonala felett van és felfelé mutat, miközben a 14 napos RSI éppen most tért át felfelé az 50-es szintjén.
 • Támaszszint: 93,35 (S1), 90,70 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 96,00 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3)

Scroll To Top