Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.11

Az új-zélandi dollár február óra a legalacsonyabb szintjére került, miután az Új-Zélandi Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően változatlanul 3,5%-on hagyta hivatalos pénzforgalmi kamatlábát. A gyengülés azután következett be, miután az RBNZ kormányzója, Graeme Wheeler elismételte, hogy az árfolyamnak még hozzá kell igazodnia az árupiaci termékek csökkent értékéhez. Jelenlegi szintje az új-zélandi dollárnak indokolatlan és fenntarthatatlan marad, és további gyengülésre számítanak, különösen akkor, amikor az USA-beli Fed megkezdi a kamatlábak emelését.

 • Az új-zélandi dollár február óra a legalacsonyabb szintjére került, miután az Új-Zélandi Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően változatlanul 3,5%-on hagyta hivatalos pénzforgalmi kamatlábát. A gyengülés azután következett be, miután az RBNZ kormányzója, Graeme Wheeler elismételte, hogy az árfolyamnak még hozzá kell igazodnia az árupiaci termékek csökkent értékéhez. Jelenlegi szintje az új-zélandi dollárnak indokolatlan és fenntarthatatlan marad, és további gyengülésre számítanak, különösen akkor, amikor az USA-beli Fed megkezdi a kamatlábak emelését. A közelmúltbeli kamatlábemelések és az exportár-csökkenés hatásának értékelésére a Bank a „megfigyelési és értékelési időszakra” enyhített a jövőbeli kamatlábemelésekkel kapcsolatos álláspontján.
 • A kínai fogyasztói árindex augusztusban lassult, éves szinten 2,0%-os a becslés (júliusban 2,3% volt), ami alulmaradt az éves szinten 2,2%-ra várt előrejelzéseken. Az ország inflációja négy hónapot tekintve a legalacsonyabb szintre került, ami hozzáadódik a hazai kereslet gyengeségének jeleihez (csökkent az import is). A termelői árindex gyorsuló ütemben, éves szinten -1,2%-kal csökkent (-0,9%-ról), ami a piaci várakozásoknál kedvezőtlenebb adat. Ez fokozza a további, a kínai gazdaság támogatása érdekében bevezetendő intézkedések valószínűségét.
 • Az ausztrál dollár erősödött, miután az ország munkanélküliségi rátája 12 éves csúcsáról csökkenni tudott. A augusztusi, az előző 6,4%-ról 6,1%-ra történő, vártnál nagyobb csökkenés erősítette az ausztrál dollárt az amerikai dollárhoz képest.
 • Az angol font erősödött az amerikai dollárral szemben, miután a Bank of England kormányzója, Carney és több Monetáris Politikai Bizottságbeli tag beszámolt az augusztusi inflációs jelentésről a Pénzügyminisztérium Választott Bizottsága előtt. Az angol font erősödött, mivel kormányzó elmondta, hogy amint az Egyesült Királyság gazdaságának helyreállása folytatódik, a Banknak emelnie kell a kamatlábakat az inflációs célkitűzés elérése érdekében. A skóciai népszavazás körüli bizonytalanság miatt a kormányzó elmondta, hogy a Bank tartaléktervekkel rendelkezik Skócia függetlensége esetére, amelyet szükség esetén megvalósítanak. Annak ellenére, hogy biztosított a tervek meglétéről, úgy véljük, hogy az angol fonttal szembeni negatív hozzáállás gyökeret vert, és csak a népszavazás után látható a befektetők nézetének megváltozása.
 • A svájci frank szerdán gyengült, mivel a Svájci Nemzeti Bank Kormányzótanácsának egyik helyettes tagja elmondta, hogy a negatív kamatlábak továbbra is lehetőséget jelentenek a Bank számára. Megjegyzései következetesek voltak az SNB elnöke, Thomas Jordan véleményével, aki ismételten amellett érvelt, hogy a központi bank semmilyen intézkedést nem zár ki Svájc megfelelő monetáris feltételeinek biztosítása érdekében. A CHF a közelmúltban az 1,2000-es küszöb felé tartott az euróval szemben, mivel az övezet közös devizája az elmúlt hetekben gyengült. A svájci frank gyengülése talán azon ténynek tulajdonítható, hogy a befektetők „rájöttek” arra, hogy a Bank hivatalos tartalékaitól eltérő, más módszereket használhat a küszöb fenntartására, és ezt bejelenthetik a szeptember 18-án tartandó SNB értekezleten.
 • Ma közzéteszik a német végleges augusztusi fogyasztói árindexet. A végleges előrejelzés szokás szerint a kezdeti becsléssel azonos. A francia azonos hónapra vonatkozó fogyasztói árindex is napvilágot lát.
 • Svédországban közzéteszik az augusztusi PES munkanélküliségi rátát, a hivatalos munkanélküliségi rátát, valamint az ország augusztusi fogyasztói árindexét. Mindkét munkanélküliségi ráta várhatóan emelkedett, miközben a fogyasztói árindex az előrejelzés szerint éves szinten 0,0%-ról 0,1%-ra várható. Az országból a vasárnapi általános választások előtt érkező, kedvezőtlen adatok hozzájárulhatnak azon egyre több bizonyítékhoz, hogy Svédország helyreállása veszít lendületéből.
 • Az USA-ban közzéteszik a szeptember 6-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állomány adatát.
 • Kanada új ház árindexe júliusban az előrejelzés szerint havi szinten emelkedett.
 • Csütörtökön egy személy tart beszédet. Az EKB elnöke, Mario Draghi kulcsfontosságú beszédet tart az Eurofi pénzügyi fórumon, Milánóban.

 

Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott

 

 • Az EUR/USD pár szerdán konszolidációs módban mozgott, és az 1,2860-as (S1) támaszszint és az 1,3000-es (R1) pszichológiai korlát között maradt.  Az MACD emelkedett, miután felfelé áttért jelző vonalán, miközben a pozitív divergencia az RSI és az ár mozgása között még érvényben van. Figyelembe véve ezen jelzéseinket, továbbra is figyelnék a további növekvő mozgásra a közeljövőben, és talán teszteli az 1,3000-es (R1) pszichológiai szintet – ezúttal ellenállásszintként. Mindazonáltal a napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért továbbra is negatív általános kép tárul elém. Az 1,2860-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé (1,2760 – S2), amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

A GBP/JPY pár jelentősen emelkedett a 173,30-as szint felé

 

 • A GBP/JPY pár tegnap jelentősen emelkedett, és áttörte a kék nagyon rövid távú trendvonalat és egymás után áttört két ellenállásszintet (amelyek támaszszintté váltak). Bár erős rally volt, inkább semleges állásponton maradnék, mivel az ár struktúrája nem utal trendre. Az MACD jelző és zérus vonala felett van, megerősítve a tegnapi erős pozitív momentumot, de az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és most lefelé mutat, ami kedvez a visszatérésnek. Ezen vegyes momentum jelzők további okot adnak arra, hogy legalábbis egyelőre semleges nézetet képviseljek.
 • Támaszszint: 172,75 (S1), 171,60 (S2), 170,95 (S3)
 • Ellenállásszint: 173,30 (R1), 174,00 (R2), 174,50 (R3)

 

 

Az NZD/USD pár csökkent az RBNZ értekezlete után

 

 • Az NZD/USD pár csökkent az ázsiai délelőtt folyamán, miután az RBNZ 3,5%-on hagyta jegybanki alapkamatlábát, és elmondta, hogy az új-zélandi dollár jelenlegi szintje „indokolatlan és fenntarthatatlan”. Az NZD/USD pár elérte a 0,8180-as (S1) támaszszintet, ahol az egyértelmű lefelé történő áttörés valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő, 0,8080-as (S2) támaszszint felé, amelyet a 2013. november 29-i minimum szint és a 2014. február eleji minimum szintek határoznak meg. Amíg a pár a rövid távú kék csökkenő trendvonala alatt és az előző, hosszabb távú – 2013. augusztus 30-tól eredő – növekvő trendvonala (világoskék vonal) alatt van, az általános kép szerintem negatív marad.
 • Támaszszint: 0,8180 (S1), 0,8080 (S2), 0,8000 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8350 (R1), 0,8400 (R2), 0,8500 (R3)

 

 

Az arany a tartomány alsó határa közelében maradt

 

 • Az arany tegnap csökkent, és lefelé áttörte az 1250-es korlátot (ellenállásszintté vált támaszszint). Azonban a nemesfém a lila csökkenő tartományának alsó határa közelében maradt.  Mivel közel vagyunk a tartomány alsó vonalához, valamint azon tény miatt, hogy továbbra is pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, figyelnék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra a közeljövőben. Mindazonáltal, amíg a fém a korábban említett csökkenő tartományon belül és a fekete szint – amely a december 31-i minimum szintből ered – alatt van, az általános útvonalat csökkenőnek tartom.
 • Támaszszint: 1240 (S1), 1230 (S2), 1220 (S3)
 • Ellenállásszint: 1250 (R1), 1260 (R2), 1273 (R3)

 

 

A WTI elérte a kritikus 91,30-as támaszszintet

 

 • A WTI tegnap csökkent, majd támaszszintre talált a 91,30-as (S1) kritikus szinten, amely korlát erős támaszszintet biztosított az ár mozgásának, és 2013 májusa óta nem volt áttörve. Ezt és azt a tényt figyelembe véve, hogy a WTI csökkenő ék alakzatot formálni látszik, egyelőre a partvonalon várakozom. A 91,30-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és utat nyithat a 85,75-ös (S3) szint elérésére, amelyet a 2013. április 18-i minimum szintek határoznak meg. Másrészt a 93,95-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megerősíti az ék alakzatból felfelé történő kilépést, és előkészítheti az utat a következő ellenállásszint felé (96,00 – R2).
 • Támaszszint: 91,30 (S1), 90,00 (S2), 85,75 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,95 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

Scroll To Top