Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.10

Az Egyesült Királyság kamatlábai valószínűleg jövő tavasszal emelkedni kezdenek A Bank of England kormányzója, Mark Carney a Trades Union Congress eseményen tartott beszédében elmondta, hogy a piac azon várakozásai, miszerint az első kamatlábemelésre jövő tavaszig kerül sor

 

 • Az Egyesült Királyság kamatlábai valószínűleg jövő tavasszal emelkedni kezdenek A Bank of England kormányzója, Mark Carney a Trades Union Congress eseményen tartott beszédében elmondta, hogy a piac azon várakozásai, miszerint az első kamatlábemelésre jövő tavaszig kerül sor, megfelel a központi bank azon becslésének, miszerint a középtávú inflációs ráta eléri a 2%-ot. Azonban megismételte a BoE azon álláspontját, hogy azon emelések valószínűleg fokozatosak és korlátozottak lesznek, valamint az adatokon alapulnak. Ha a mutatószámok jelzik, hogy a gazdasági növekedés felgyorsult, a kamatlábemelésre hamarabb sor kerülhet. A kormányzó azt is hozzátette, hogy az Egyesült Királyság gazdasági helyreállása lendületben van, de a munkaerő-piaci pangáson és a bérek kedvezőtlen mértékű növekedésén javítani kellene ahhoz, hogy a kamatlábemelés megalapozott legyen.
 • Ma a BoE kormányzója, Mark Carney és más Monetáris Politikai Bizottságbeli tagok tesznek jelentést az augusztusi inflációról a Parlament Pénzügyi Bizottsága előtt. A beszámoló során talán további megjegyzések hangzanak el a kamatlábemelés idejéről Carney kormányzó keddi beszédét követően. A Bank vezető tisztségviselői ezenkívül várhatóan tárgyalásokat folytatnak a skóciai népszavazás körüli fokozódó bizonytalanságokról és a legutóbbi felmérés előrejelzéseire összpontosítanak. A résztvevők között szerepel az új tag, Nemat Shafik, aki kifejti álláspontját a Monetáris Politikai Bizottságban és elmondja véleményét az Egyesült Királyság gazdaságáról. Másik érdekes pont lesz Martin Weale megjegyzése, mivel a Monetáris Politikai Bizottság két tagja közül az egyik volt, aki 25 bázispontos kamatlábemelés mellett tette le voksát az augusztusi BoE politikai értekezleten. A Monetáris Politikai Bizottság múlt havi értekezletének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy Martin Weale és Ian McCafferty nem osztoztak a többség azon nézetében, hogy a kamatlábakat változatlanul kell hagyni. Azzal érveltek, hogy a munkanélküliségi ráta folyamatos csökkenése és a munkaerő-piac javulása bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a bérek növekedése fellendül. Mindazonáltal – mivel az infláció jóval a 2%-os célkitűzés alatt van, a bérek pedig stagnálnak – a túl korai kamatlábemelés kockázata nagyobb, mintha várnának. A Bank legutóbbi politikai értekezletének jegyzőkönyve – amelyet szeptember 17-én, éppen egy nappal a skóciai népszavazás előtt tesznek közzé – bizonyítékokat tartalmazhat a korai kamatlábemeléssel kapcsolatos előrejelzésekről.
 • A mutatószámokat tekintve a júliusi francia ipari termelés várhatóan csökkent, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. Norvégia közzéteszi az augusztusi fogyasztói árindexet; az előrejelzés szerint az inflációs ráta a Norges Bank 2,5%-os inflációs célkitűzése közelében maradt, de valószínűleg lassult, ami negatív hatással járhat a norvég koronára nézve.
 • Az USA-ban az MBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások látnak napvilágot a szeptember 5-én véget ért hétre vonatkozóan.
 • Carney és a BoE Monetáris Politikai Bizottság többi tagja mellett szerdán két személy beszéde van napirenden. Az EKB kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny és az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch is felszólal.

 

Az EUR/USD pár visszatért az 1,2900-as szint fölé

 

 • Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2860-as (S1) szintről, majd emelkedett, és ismét az 1,2900-as szint felett zajlott a kereskedés. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD a legalsó szintre ért, majd felfelé áttért indító vonalán. Ezenkívül pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között. Figyelembe véve momentum jelzéseinket, figyelnék a további növekvő mozgásra a közeljövőben, és talán teszteli az 1,3000-es (R1) pszichológiai szintet – ezúttal ellenállásszintként. Mindazonáltal a napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért továbbra is negatív általános kép tárul elém. Az 1,2860-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé (1,2760 – S2), amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

A GBP/USD pár támaszszintre talált az 1,6070-es szinten

 

 • A GBP/USD pár csökkenése folytatódott a hétfői medve jellegű hézag után, és elérte, majd lefelé áttörte az 1,6120-as szintet (a korábbi elemzésekben már szerepelt). A pár azonban támaszszintre talált az 1,6070-es (S1) szinten, és visszapattant, majd ismét az 1,6120-as szint felett zajlott a kereskedés. Miután hosszabb időt töltött el túlértékesített tartományában, az RSI felfelé áttért 30-as szintjén, miközben az MACD a minimum szintre került, és felfelé áttért jelző vonalán. Ezen mutatószámokat figyelembe véve nem zárható ki a visszapattanás folytatódása, és talán ellenállásszintként teszteli az 1,6260-as (R1) tartományt. Mindazonáltal a napi grafikonra tekintve megismétlem, hogy a GBP/USD pár alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket ér el a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, az általános útvonal csökkenő marad, és várhatóan lefelé áttöri az 1,6070-es (S1) szintet, hogy „meghúzza a ravaszt” az 1,6000-as (S2) pszichológiai tartomány eléréséhez. A tegnapi visszapattanás hosszabbításait korrekciós mozgásnak tartanám, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.
 • Támaszszint: 1,6070 (S1), 1,6000 (S2), 1,5870 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6260 (R1), 1,6350 (R2), 1,6460 (R3)

 

Az EUR/JPY pár visszatért az 1,3700-es szint fölé

 

 • Az EUR/JPY pár hétfőn elkezdett helyreállni, és tegnap sikeresen felfelé áttörte a 137,00-es szintet (támaszszintté vált ellenállásszint). Az írás idején az árfolyam a 137,65-ös (R1) ellenállásszint felé tart, ahol az egyértelmű, felfelé való áttörés valószínűleg előkészíti az utat a következő korlát felé (138,25 – R2). A momentum mutatószámainkat tekintve az RSI 50-es szintje felett van és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – pozitív jelzést kapott. Ez megerősíti a közelmúltbeli pozitív momentumot, és fokozza annak valószínűségét, hogy a növekvő mozgás folytatódik. Azonban, bár a pozitív hullám várhatóan folytatódik, a napi grafikonon az árfolyam továbbra is a csökkenő tartományban van, amely április elejétől ered. Ezért a pár egyelőre visszatérő módban van. Felül fogom vizsgálni elemzésemet, ha a vásárlók elég erősek ahhoz, hogy kilépjenek a tartományból.
 • Támaszszint: 137,00 (S1), 136,65 (S2), 136,30 (S3)
 • Ellenállásszint: 137,65 (R1), 138,25 (R2), 138,45 (R3)

 

Az arany visszapattant valamelyest az 1250-es szint alá

 

 • Az arany tegnap valamelyest csökkent, ami marginálisan néhány vételi megbízást váltott ki az 1250-es (S1) támaszszint és a lila csökkenő tartomány alsó határa alatt. A szerdai európai kora reggel során a nemesfém ismét valamelyest az 1260-as (R1) ellenállásszint alá kereskedik. Mivel kis mértékű visszapattanás van a tartomány alsó határa közelében, valamint azon tény miatt, hogy pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, figyelnék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra a közeljövőben. Mindazonáltal, amíg a fém a korábban említett csökkenő tartományon belül és a fekete szint – amely a december 30-i minimum szintből ered – alatt van, az általános útvonalat csökkenőnek tartom.
 • Támaszszint: 1250 (S1), 1240 (S2), 1230 (S3)
 • Ellenállásszint: 1260 (R1), 1273 (R2), 1280 (R3)

 

A WTI konszolidációs módban mozgott

 

 • A WTI tegnap konszolidációs módban mozgott, és valamelyest a 93,50-es (R1) ellenállásszint alatt maradt. Továbbra is enyhén negatív kilátás tárul elém, de szerintem a 91,60-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése az a mozgás, amely nagyobb, medve jellegű hosszabbításokkal járhat. Egy ilyen jellegű áttörés valószínűleg megnyitja az utat a 90,00-s (S2) pszichológiai szint felé. A napi grafikonon az ár struktúrája alacsonyabb csúcsokat és alacsonyabb mélypontokat tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, de pozitív divergencia látható az RSI és az ár mozgása között, miközben az MACD indító vonala felett marad. Ez alátámasztja azon nézetemet, hogy várni kell, amíg egyértelműen lefelé áttöri a 91,60-as (S1) szintet, mielőtt magabiztos lennék a csökkenést illetően.
 • Támaszszint: 91,60 (S1), 90,00 (S2), 87,75 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,50 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

Scroll To Top