Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.09

A dollár általánosságban erősödött devizapárjaival szemben, miután a San Francisco-i Fed hétfőn közzétett egy kutatást, miszerint a közvetlenül a központi bankkal üzleti kapcsolatban álló nagy pénzügyi intézmények sokkal mérsékeltebb ütemű kamatlábemelést várnak, mint amit a Fed hivatalnokok jeleztek

 • A dollár általánosságban erősödött devizapárjaival szemben, miután a San Francisco-i Fed hétfőn közzétett egy kutatást, miszerint a közvetlenül a központi bankkal üzleti kapcsolatban álló nagy pénzügyi intézmények sokkal mérsékeltebb ütemű kamatlábemelést várnak, mint amit a Fed hivatalnokok jeleztek. A szeptember 16-án és 17-én tartandó, következő FOMC politikai értekezlet előtt az amerikai dollár az összes G10 devizapárjával szemben erősödött és megpróbálta a kamatlábemelések útvonalát jobban az FOMC elgondolásainak megfelelően számításba venni.
 • A Japán Nemzeti Bank közzétette az augusztus 7-én és 8-án tartott monetáris politikai értekezletének jegyzőkönyvét, amikor a Tanács a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a politikai célkitűzését. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a legtöbb tag szerint a Bank folytatni fogja mennyiségi és minőségi könnyítési programját a monetáris politika terén, hogy megvalósítsa a 2%-os árstabilitási célkitűzést, ameddig arra szükség van. A BoJ kormányzója, Haruhiko Kuroda a következőképpen nyilatkozott: „nem hiszem, hogy a gyengülő jen kedvezőtlen a japán gazdaságra nézve”, és figyelembe véve az USA és Japán monetáris politikájának eltérő útvonalát, a legvalószínűbb, hogy ez a helyzet áll elő.
 • A mai események: Az európai nap során az Egyesült Királyság teszi közzé ipari termelési adatait júliusra vonatkozóan. A piaci előrejelzés szerint a havi adatban lassulás következett be, miközben az éves szintű ráta várhatóan gyorsult. Az ország júliusi kereskedelmimérleg-egyenlege is napvilágot lát és az előrejelzés szerint a deficit kissé csökkent. Az adatot azonban esetleg nem veszik figyelembe, mivel a befektetők a skóciai függetlenségről szóló szavazás fej-fej melletti küzdelmére összpontosítanak. A TNS-BMRB által készített közvélemény-kutatás az éjszaka folyamán beigazolta, hogy a két oldal döntetlenben van. Ez fontos, mivel ez már a második közvélemény-kutató cég, amely ezt az eredményt kapta, aminek értelmében az első nem csak metodológiai véletlenség volt. Ez a vállalat ezenkívül az Egyesült Királyság legnagyobb közvélemény-kutató cége, amelynek felméréseiben mostanáig a „Nem”-mel szavazók jelentős fölényben voltak. A közvélemény-kutatás megerősíti, hogy a momentum az „Igen”-nel szavazók oldalán van, ami a mai mutatószámoktól majdnem függetlenül valószínűleg nyomást gyakorol az angol fontra.
 • Az USA-ban csak másodlagos fontosságú gazdasági mutatókat tesznek közzé. Az augusztusi NFIB kisvállalkozások optimizmusának mutatója az előrejelzés szerint 2007 októbere óta legmagasabb szintjének közelébe került. A júliusi JOLTS (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos) jelentést is közzéteszik, és az előrejelzés szerint az újonnan létesült állások száma marginálisan emelkedett. Miközben a mutatószám nem különösebben befolyásolja a piacot, hozzájárul a múlt pénteken közzétett, vegyes foglalkoztatási jelentés pozitív oldalához.
 • Kanada publikálja az augusztusi új lakásépítések adatát. A kamatlábakkal kapcsolatos múlt heti döntést követően a Kanadai Nemzeti Bank említést tett arról, hogy a lakáspiaci tevékenység a vártnál kedvezőbb. Az új lakásépítések már negyedik egymást követő alkalommal vannak az előrejelzés felett, ami megerősíti a Bank nyilatkozatát, és fokozza a következő, vártnál kedvezőbb érték valószínűségét, ami valamelyest erősítheti a kanadai dollárt.
 • Kedden nem tartanak beszédet.

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,2900-as szintet

 • Az EUR/USD pár hétfőn csökkent, és lefelé áttörte az 1,2900-as szintet (ellenállásszintté vált támaszszint). Amint azt a korábbi elemzésekben említettem, egy ilyen lefelé történő áttörés valószínűleg előkészíti a terepet nagyobb medve jellegű hosszabbításokhoz és várhatóan előkészíti az utat a következő kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé (1,2760 – S1), amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg. Momentum mutatószámainkra tekintve az RSI – amely már túlértékesített tartományában van – ellenállásszintre talált a 30-as szinten és csökkent, miközben az MACD – a minimum szintre érés jelei ellenére – indító vonala alatt maradt és csökkent. Ez megalapozza az erős, medve jellegű momentumot és fokozza a további csökkenés valószínűségét. Kitekintve, a pár még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az árfolyam általános útvonala csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1,2760 (S1), 1,2660 (S2), 1,2500 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2900 (R1), 1,3000 (R2), 1,3100 (R3)

 

A GBP/JPY pár visszapattant a 200 napos exponenciális mozgóátlagának közeléből

 • A GBP/JPY pár jelentősen esett, miután hullócsillag gyertya alakzatot formált szeptember 2-án (lásd a napi grafikont). Tegnap azonban támaszszintre talált az 169,35-ös (S2) szinten, a 200 napos mozgóátlag közelében és jelentősen visszapattant. Amíg az árfolyam a kék rövid távú csökkenő trendvonal alatt van, mérsékelten negatív kép tárul elém, de várnék, amíg lefelé áttöri a 200 napos mozgóátlagot, hogy nagyobb medve jellegű következményeket eredményezzen. A pár ezen mozgóátlag felett van 2012. október óta, ezért a lehetséges csökkenés várhatóan kritikus lesz a jövőben.
 • Támaszszint: 169,75 (S1), 169,35 (S2), 168,60 (S3)
 • Ellenállásszint: 171,10 (R1), 171,60 (R2), 172,75 (R3)

 

 

Az AUD/USD pár csökkent, de továbbra is tartományban maradt

 • Az AUD/USD pár tegnap csökkent és egymás után két támaszszintet (ellenállásszintté vált) tört át. Az esést azonban megállította a 0,9260-as (S1) szint, ahol az áttörés valószínűleg támaszszintbe ütközhet a 0,9240-es (S2) szinten. Kitekintve a pár továbbra is oldalirányú útvonalán, a 0,9240-es (S2) támaszszinti tartomány és a 0,9375-ös (R3) ellenállásszint között van. Ennek eredményeképpen várhatóan egyértelmű zárásra kerül sor a 0,9240-es (S2) szint alatt, ami jelzi a tartományból lefelé történő kilépést. Egy ilyen mozgás valószínűleg teszteli a 0,9200-es (S3) kulcsfontosságú szintet. Az 50 és a 200 napos mozgóátlag oldalirányba mutat, és megerősíti a devizapár trend nélküli állapotát.
 • Támaszszint: 0,9260 (S1), 0,9240 (S2), 0,9200 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,9300 (R1), 0,9330 (R2), 0,9375 (R3)

 

 

Az arany lefelé áttörte az 1260-as szintet

 • Az arany tegnap csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 1273-as (R2) szint alatt. A nemesfém áttörte az 1260-as korlátot (ellenállásszintté vált támaszszint), de a csökkenés megállt egy dollárral a következő, 1250-es (S1) támaszszint felett, a lila csökkenő tartomány alsó határa közelében. Mivel közel vagyunk a tartomány alsó határához, figyelnék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra a közeljövőben. Mindazonáltal, amíg a fém a korábban említett csökkenő tartományon belül és a fekete szint – amely december 30-i minimum szintből ered – alatt van, az általános útvonalat csökkenőnek tartom.
 • Támaszszint: 1250 (S1), 1240 (S2), 1230 (S3)
 • Ellenállásszint: 1260 (R1), 1273 (R2), 1280 (R3)

 

 

A WTI támaszszintre talált valamelyest a 91,60-as szint felett

 • A WTI tegnap tovább csökkent, de kissé visszapattant, miután marginálisan támaszszintre talált a 91,60-as (S1) korlát felett. A tegnapi mozgás megerősítette az alacsonyabb minimum szintet és enyhén csökkenőre változtatta a kilátásokat. Mindazonáltal szerintem a 91,60-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése az a mozgás, amely nagyobb, medve jellegű hosszabbításokkal járhat. Egy ilyen jellegű áttörés valószínűleg megnyitja az utat a 90,00-es (S2) pszichológiai szint felé. A napi grafikonon az ár struktúrája alacsonyabb csúcsokat és alacsonyabb mélypontokat tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, de pozitív divergencia látható az RSI és az ár mozgása között, miközben az MACD indító vonala felett marad. Ez alátámasztja azon nézetemet, hogy várni kell, amíg egyértelműen lefelé áttöri a 91,60-as (S1) szintet, mielőtt magabiztos lennék a csökkenést illetően.
 • Támaszszint: 91,60 (S1), 90,00 (S2), 87,75 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,50 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

Scroll To Top