Tavaly nőtt az engedély nélkül Csehországban tartózkodó külföldiek száma

A cseh rendőrség tavaly 5677 olyan külföldi állampolgárra bukkant, aki engedély nélkül tartózkodott az országban. Az illegálisan Csehországban tartózkodó külföldiek száma legutóbb 2015-ben volt ilyen magas – olvasható a cseh belügyminisztérium éves jelentésében, amelyet a CTK hírügynökség ismertetett szombaton.

Az engedély nélkül Csehországban tartózkodó külföldiek legnagyobb csoportját, több mint egynegyedét, továbbra is az ukrán állampolgárok teszik ki. Őket a moldovaiak, vietnamiak, grúzok és az oroszok követik. A külföldiek a legnagyobb számban Prágában, Dél-Morvaországban és Csehország nyugati részein telepednek le.
„Az esetek többségében engedély nélkül dolgozó külföldiekről van szó. Csehországon keresztül nem vezet fontosabb migrációs útvonal, így az illegális migránsok száma sokkal alacsonyabb, mint a 2015-ös migránsválság idején volt” – mutatott rá a cseh belügyi tárca.
A tavalyi év végén 595 881 külföldi állampolgár élt engedéllyel Csehországban, ami az összlakosság 5,6 százaléka. Az éves szintű növekedés tavaly 5,1 százalékos volt. Az utóbbi öt év alatt a Csehországban engedéllyel élő külföldiek száma mintegy 150 ezerrel emelkedett. A külföldi állampolgárok fele tartós, fele pedig ideiglenes tartózkodási engedéllyel él Csehországban.

A külföldiek több mint felét ukránok (24,4 százalék), szlovákok (20,4 százalék) és vietnamiak (10,4 százalék) alkotják.
A Csehországban élő külföldiek döntő többsége gazdaságilag aktív korban van: 82,1 százalékuk a 19 és 65 év közötti korosztályhoz tartozott. A 18 éven aluliak aránya 12,2 százalék.(MTI)

Scroll To Top