Szíria – Obama nyilatkozatát várjuk

Obama elnök nyilatkozatra készül

Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint negyed nyolckor nyilatkozatot tesz a szíriai helyzettel kapcsolatban, de nem jelenti be a katonai csapás elrendelését – közölte szombaton az Fehér Ház.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról.
A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.
A szenátus tagjait két nem titkosított – a demokraták és a republikánusok számára külön-külön megtartandó – telekonferencián fogják tájékoztatni, a képviselőknek viszont személyesen kell megjelenniük a Washingtonban zárt ajtók mögött megtartandó felvilágosításon, amelyen hírszerzési információkat is ismertetnek.
A CNN tudósítói a szövetségi alsóház tagjai számára meghirdetett tájékoztató időpontjából arra a következtetésre jutottak, hogy a Szíria elleni támadás vasárnapig nem kezdődik meg.
Noha Obama elnök még nem döntött véglegesen a Damaszkusz elleni csapás elrendeléséről, pénteken mind ő, mind Kerry külügyminiszter értésre adta, hogy Washington Bassár al-Aszad szíriai elnök megbüntetésére készül a Damaszkusz közelében augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt.
„Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szír kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt” – hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.
Az amerikai kongresszus tagjai hivatalosan még a nyári szabadságukat töltik.(MTI)

Scroll To Top