Szíria – Az orosz bázisokra a globális erőegyensúly fenntartása miatt van szükség

Az orosz katonai bázisokra Szíriában nemcsak a terrorizmus elleni harc, hanem a globális erőegyensúly fenntartása miatt is szükség van – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjújában.

Aszad szerint a Nyugat – ugyanúgy, mint a hidegháború idején – hegemóniára törekszik a nemzetközi döntések meghozatalában. Kijelentette: Damaszkusz kizárólag Moszkvának engedi meg, hogy támaszpontokat tartson fenn Szíria területén.
A szíriai vezető szerint hazájának nemzeti egységkormányra van szükségre, amely szavatolni fogja az új alkotmányra való áttérést, nem pedig egy átmeneti testületre, amelynek felállítását az ellenzék követeli. Kifejtette, hogy a politikai átmenet meghatározás – álláspontja szerint – az egyik alaptörvénytől a másikig való átmenetet jelenti, a jelenlegi alkotmány hatályossága mellett, olyan fogalom pedig, hogy “átmeneti időszak”, nem létezik.
Aszad szerint a nemzeti egységkormányban helyet kell kapnia ellenzéki, független, a jelenlegi kormányt képviselő és más politikai erőknek is.
“Sem a szíriai alkotmány, sem a világ egyetlen más országának alkotmánya nem tartalmaz semmi olyat, amit átmeneti hatalmi testületnek hívnak. Ez ellentétes a logikával és alkotmányellenes” – hangoztatta.
Mint mondta, a kormány összetételéről a genfi tárgyalásokon kell megállapodni, amelyeknek következő fordulója április 11-én kezdődik.
A szíriai vezető lehetetlennek nevezte Szíria átalakulását szövetségi állammá, mert szerinte ehhez az ország túl kicsi, és azt a lakosság, köztük a szíriai kurdok többsége sem támogatná. Aszad szerint az április 13-ra kiírt parlamenti választások nem hoznak majd gyökeres változást a szíriai parlament összetételében. Úgy vélekedett, hogy az új pártok iráni érdeklődés csak a helyzet javulását követően erősödhet fel az emberekben, akik elsősorban a biztonságuk miatt aggódnak, és a természetüknél fogva nem kívánnak újdonságokat megtapasztalni.
Kijelentette, hogy országának több mint 200 milliárd dolláros kárt okozott a 2011 óta tartó polgárháború. A helyreállításban Damaszkusz elsősorban az olyan baráti országokra kíván támaszkodni, mint Oroszország, valamint Kína és Irán.
Hangsúlyozta, hogy a szíriaiak nemcsak biztonsági megfontolásból, hanem a Szíria elleni nyugati szankciók okozta meredek életszínvonal-esés miatt is távoznak hazájukból, és hogy a helyzet javulásába vetett bizalom sokakat visszatérésre ösztönözhet. Mint mondta, kormánya a gazdasági helyzet és a szolgáltatások színvonalának javítására törekszik, hogy a szíriaiaknak kevesebb okuk legyen kivándorolni.
Úgy vélekedett, hogy Szíriában még hosszú ideig eltarthat a terrorizmus elleni harc. Szavai szerint a terrorizmust Szíriában és Irakban Törökország, Szaúd-Arábia és a nyugati országok egy része, köztük Franciaország és Nagy-Britannia támogatja.(MTI)

Scroll To Top