Szíria – Az Egyesült Államok elutasít minden olyan egységkormányt, amelynek Aszad is tagja

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szerint Bassár el-Aszad elnök nem vehet részt egyetlen szíriai egységkormányban sem.

A Fehér Ház közleményben reagált arra a szerdán reggel megjelent interjúra, amelyet Aszad a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott. A szíriai elnök azt fejtegette, hogy nem az ellenzék által követelt ideiglenes testületre van szükség hazájában, hanem új egységkormányra, amelyben az ellenzéki csoportok is helyet kapnak, és amely segítheti az országban az átmenetet.
Az Egyesült Államok álláspontja mindig is az volt, hogy Aszadnak távoznia kell a hatalomból, vele együtt elképzelhetetlen az ország megújulása.
Aszad bejelentését a szíriai ellenzék is elutasította.
Szíriának teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti hatalmi testületre van szüksége, nem pedig egy nemzeti egységkormányra Bassár el-Aszad elnök vezetése alatt – közölték szerdán ellenzéki politikusok.
“A kormányzat legyen új vagy régi, mindaddig, amíg abban Bassár el-Aszad helyet kap, nem lehet a politikai folyamat része” – mondta George Sabra, aki a szíriai ellenzéki küldöttséget, a Tárgyalási Főbizottságot (HNC) képviseli a genfi béketárgyalásokon.(MTI)

Scroll To Top