Szeptemberben tovább csökkent a román inflációs ráta

Szeptemberben folytatódott a román inflációs ráta mérséklődése, amely 2,5 százalékra csökkent az augusztusban és júliusban jegyzett 2,7, illetve 2,8 százalékról.

Legutóbb májusban volt ennél kisebb az infláció Romániában, akkor az éves fogyasztói árindexet 2,3 százalékon jegyezték.
A 2,5 százalékos éves inflációs ráta főleg az élelmiszerek drágulásával magyarázható, ezek 5 százalékkal kerültek többe, mint tavaly szeptemberben. A szolgáltatások fogyasztói ára 2,9 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszerek fogyasztói ára 0,65 százalékkal emelkedett.
Augusztushoz mérten az infláció 0,14 százalékkal csökkent szeptemberben. A tavalyi év végéhez képest a fogyasztói árak 1,36 százalékkal emelkedtek. A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa augusztus eleji monetáris politikai ülésén 25 bázisponttal, 1,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypontnak számít. A jegybank az idén 2,8 százalékos, 2021-ben 2,5 százalékos fogyasztói inflációra számít. Tavaly decemberben 4 százalék volt az éves inflációs ráta.(MTI)

Scroll To Top