Szakértő: Aszad nélkül elképzelhetetlen a rendezés Szíriában

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője szerint jelenleg nem képzelhető el rendezés Szíriában Bassár el-Aszad szír elnök nélkül, az amerikaiaknak is tudomásul kell venniük, hogy nem tudják elmozdítani, mert mögötte áll Oroszország, Irán és a Hezbollah.

Besenyő János az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, nem jelenthető ki, hogy Bassár el-Aszad “megúszta”, de nélküle nem képzelhető el rendezés a térségben, mert az oroszok nem hagynák veszni azt az “időt, energiát, pénzt”, amelyet befektettek az Aszad-családba több mint ötven éve, a tengeri kikötőt, a repteret és a helyi érdekeltségeket.
Azt mondta, hogy bár felmerült Szíria három részre osztása, ez lekerült a napirendről, jelenleg arról van szó, hogy közvetítéssel megpróbálják az ellenzéket az elnökkel egy asztalhoz ültetni, új alkotmányt létrehozni, esetleg választásokat kiírni.
Besenyő János szerint a kurdok korlátozott autonómiát elérhetnek, de a függetlenséghez “több kell, mint ami jelenleg rendelkezésükre áll”.(MTI)

Scroll To Top