Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Kormány a Ganz Holding Zrt.-vel

A stratégiai együttműködési megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Fitos Zoltán a Ganz Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója írták alá az Országházban. A teljes mértékben magyar tulajdonú cégcsoport hazai beszállítóinak száma már most eléri az ötszázat, de kiemelt cél, hogy ez még tovább emelkedjen.

A Ganz Holding Zrt. a jövőben tovább kívánja erősíteni a magyar nemzetgazdaságban betöltött szerepét, melyben a Magyar Kormány mától stratégiai partnerként segítheti a vállalatcsoportot. A stratégiai együttműködési megállapodást ma az Országházban írta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Fitos Zoltán, a Ganz Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

„A Gazn Holding Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás a magyar gépipari teljesítmény elismerése.”

– mondta el beszédében Szijjártó Péter.

Fitos Zoltán elnök-vezérigazgató elmondta, hogy

„a Ganz Holding, illetve annak jogelődei mindig is szerves részét képezték a magyar iparfejlődés történetének, amely fejlődéstörténetet közismerten korszakos mérnöki teljesítmények, műszaki újdonságok és világszabadalmak jellemzik.”

fitos zoltan_ szijjarto peterA Kormánnyal kötött stratégiai együttműködési megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy „a most aláírásra kerülő Megállapodás kiszélesíti Ganz Holding cégcsoport piaci lehetőségét, a hazai gazdasági, oktatási életben betölthető szerepét és a kormányzat is olyan partnert nyer vele, amely gazdaságfejlesztési szándékának megvalósítását elősegíti.”

A Ganz Holding egyik kiemelt küldetésének tekinti, hogy a hazaiból időközben külföldi érdekeltségbe került, ám nem jövedelmező cégeket felvásárolja, majd a feljavításuk után a tevékenységéhez illeszti azokat. Ezen vállalatok közé tartozik többek között a korábban az angol Lycett tulajdonába került Ganz Danubius Hajó- és Darugyár, valamint a Ganz Hunslet is.

 

A Ganz vállalatot 1844-ben alapította Ganz Ábrahám. Az idén 170 éves cég egyike azon kevés magyar gépipari cégnek, amely a mai napig eredményesen működik. A cégcsoport jellemzően egyedi, kissorozat termeléssel foglalkozó nehézgépgyár, amely bevételének 73%-át az exportpiacokon realizálja. A cégcsoport a beszállítója számos világszerte ismert cégnek is, melyeket földmunkagépek, haszonjárművek és acélszerkezeti felépítmények kapcsán látnak el. A Ganz nevével találkozhatunk az egyiptomi vasútnál, megjelenik különböző atomerőművek beruházása kapcsán szerte Európában, de vevői közé tartozik például a Liebherr vagy a Caterpillar is. Az egyik legemlékezetesebb hazai beruházása a Margitszigeten álló, tavaly felújított, zenére és fényre mozgó szökőkút is.

A Ganz Gépgyár Holding Zrt. ma összesen 527 főt foglalkoztat hazánkban. Az elmúlt évben a 2012-es teljesítményéhez képest csaknem 46%-kal növelte árbevételét, amellyel meghaladta a 13,1 Mrd forintot. A hazai beszállítóinak aránya 69,7%, ami több mint 500 magyar vállalatot jelent valójában.

Scroll To Top