Stratégiai együttműködési megállapodás az FM és a CÖKA között

A magyar vidék számára alapvető fontosságú az önszerveződés, különösen nagy jelentőségű mindez az agráriumban – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, amikor aláírták a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közötti stratégiai együttműködést.

Fazekas Sándor kiemelte: a szaktárca fontos partnernek tekinti a CÖKA-t a magyar vidék önszerveződésének erősítésében. Hozzátette, hogy az együttműködési megállapodás előtérbe helyezi a magyar föld védelmét, az egészséges, jó minőségű magyar élelmiszerek előállításának támogatását, az egészséges környezet védelmét, továbbá azt, hogy a magyar emberek a termőföldtől az asztalig ellenőrizve jó minőségű magyar terméket fogyaszthassanak.
A miniszter kitért arra, hogy a célok megvalósítása érdekében a CÖKA-t bevonják például a tárcánál folyó jogalkotási folyamatba, valamint az agrárgazdaság versenyképesség erősítésének segítésébe, például a hitelfeltételek kialakításakor.
Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a CÖKA elnöke arról beszélt, hogy az egyesület számára fontos a magyar föld védelme, továbbá a családi, a kis- és középvállalkozások támogatása. Emellett szeretnék segíteni a magyar vidék és agrárium versenyképességének javítását, továbbá a helyi előállítású élelmiszerek, különösképpen a kézműves élelmiszerek forgalmának növelését.
E célokban egyetértett Lázár Vilmos, a CBA felügyelőbizottságának elnöke, valamint Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke is, akik jelezték: a magyar gazdálkodókat mindkét cég támogatni kívánja annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű magyar áru kerüljön a vásárlók asztalára.
Bencze Izabella, a CÖF alapító szóvivője arról beszélt, hogy az együttműködés a Földművelésügyi Minisztériummal az átláthatóság, a hitelesség és a konszenzus elvére épül majd az egyesület tevékenysége során. Aláhúzta: “nincs baj a magyar civil szerveződések szabadságával és függetlenségével, ha céljuk nem – fizetett – pártpolitikai csatározás”.
A szerződés aláírását követően a CÖKA együttműködési megállapodást írt alá a Coop-Hungary Zrt.-vel és a CBA Kft.-vel is.(MTI)

 

 

Scroll To Top