Spanyolországban 0,7 százalékkal csökkent a munkanélküliség szeptemberben

Spanyolországban 0,7 százalékkal, több mint 26 ezerrel csökkent a munkanélküliség szeptemberben az előző hónaphoz képest – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium pénteken.

A munkaügyi központok nyilvántartása alapján készült havi összesítés szerint a regisztrált munkanélküliek száma csaknem elérte a 3,8 milliót, ami fél millióval több, mint februárban, a koronavírus-járvány kitörését megelőzően. Az éves növekedés meghaladja a 700 ezret.
Spanyolországban a koronavírus-járvány következtében március második felében hirtelen ugrott meg 302 ezerrel az állástalanok száma, miután bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot, amelynek következtében számos termelőágazat leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége.
Az elmúlt hét hónapból ötben emelkedett a munkanélküliek száma, csökkenést júliusban és szeptemberben mértek.
A szaktárca hangsúlyozta: a korábbi hónapokhoz képest szeptemberben javult a munkaerőpiac helyzete, minden termelőágazatban kevesebb lett a munkanélküli. Leginkább, több mint 13 ezerrel a szolgáltatói szektorban csökkent a számuk.
Területi bontásban az ország 17 tartománya közül 13-ban mérséklődött a munkanélküliség a kilencedik hónapban, a legnagyobb mértékben Kasztília-La Manchában, ahol több mint hétezerrel lett kevesebb állástalan.
A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a 25 év alatti fiatalok körében 5 százalékkal, több mint 16 ezerrel növekedett a munkanélküliség.

A jelentés egy hónapos csúszással közli a folyósított munkanélküliségi ellátások összegét is, amely augusztusban 2,8 milliárd euró volt. Az idén a legtöbbet májusban fizették ki, 5,5 milliárd eurót.
A nyilvántartott munkanélküliek között nem szerepel az a 728 ezer ember, aki azért kap munkanélküli ellátást az államtól, mivel foglalkoztatását átmenetileg szüneteltetik, vagy csökkentett munkaidőben folytatják a koronavírus-helyzet miatt. Számuk 84 ezerrel lett kevesebb szeptemberben.
A munkaügyi tárca beszámolt arról is, hogy a foglalkoztatás 0,4 százalékkal, 84 ezerrel emelkedett, a nyilvántartott munkavállalók száma pedig több mint 18,8 millió, ami 370 ezerrel marad el a februári adattól.
A spanyol kormány számításai szerint az évet 19 százalékos munkanélküliséggel zárják, de abban bíznak, hogy jövőre 17,2 százalékra csökkenhet a mértéke.(MTI)

Scroll To Top