Sok hazai makrogazdasági adat lesz a jövő héten

Több fontos hazai makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, köztük az államháztartás novemberi egyenlege, a novemberi fogyasztói árindex, továbbá az októberi részletes ipari termelési adatok.

Az államháztartás novemberi alakulásának előzetes adatait hétfőn hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az előző két hónapban többlettel zárt az államháztartás, a központi alrendszer októberi pénzforgalmi aktívuma 35 milliárd forint volt, így a hónap végére a hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött, ami az éves előirányzat 82,2 százaléka volt.
A kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmáról ugyancsak hétfőn közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábbi időszak statisztikáiból kiderül, hogy a turizmust a belföldi vendégforgalom növekedése húzza. Az év első kilenc hónapjában 4,9 százalékos volt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növekedése a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek forgalma 8,3, a külföldieké 1,8 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek bruttó árbevétele 9,3 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első három negyedévben és 250,81 milliárd forintot tett ki.
A külkereskedelem októberi előzetes statisztikája kedden jelenik meg. Szeptemberben rekordszintű, 939 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, a kilenc havi aktívum pedig 5,0 milliárd eurót tett ki, ami 105 millió euróval magasabb a tavalyi azonos időszakinál. Szeptemberben az export 6,0, az import 5,5 százalékkal nőtt euróban számítva 2013 szeptemberéhez viszonyítva.
Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának november 25-i kamatdöntő üléséről készült rövidített jegyzőkönyv. A testület novemberben is változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta az alapkamatot. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tanács egyes tagjai hogyan szavaztak.
A novemberi inflációs adatot csütörtökön közli a KSH. A fogyasztói árindex szeptemberben és októberben is csökkenést mutatott. Októberben a fogyasztói árak éves szinten 0,4 százalékkal, míg szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődtek. Elemzői várakozások szerint az infláció novemberben is negatív lehet, és csak decemberben, de még inkább jövőre indul emelkedésnek.
A pénteken megjelenő részletes októberi ipari termelési statisztikából kiderülhet, hogy mi okozta az ipar váratlan visszaesését. A múlt héten közzétett előzetes októberi adat szeptemberhez képest 2,6 százalékos csökkenést jelzett, míg éves szinten mindössze 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. A KSH szerint elsősorban a járműgyártás dinamikája mérséklődött.
Ugyancsak pénteken a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulását is közli a KSH. Szeptemberben 5,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5 százalékkal csökkent. Január-szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.(MTI)

Scroll To Top