Skót népszavazás – Londoni elemzők fontuniót, később skót eurótagságot jósolnak függetlenség esetére - Gazdasagportal.hu

Skót népszavazás – Londoni elemzők fontuniót, később skót eurótagságot jósolnak függetlenség esetére

Továbbra sem valószínű Skócia elszakadása Nagy-Britanniától, ám ha a skót választók a csütörtöki népszavazáson mégis a függetlenségre szavaznának, akkor átmeneti megoldásként, az euró középtávú meghonosításáig jó eséllyel létrejönne a megállapodás a font további skóciai használatáról a skót kormány és London között – jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni stratégiai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai kutatási részlegének szakértői 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy a választók többsége a függetlenség ellen voksol csütörtökön. Ha azonban mégsem így lenne, akkor a ház szerint London jelenlegi merev elzárkózása ellenére a skót és a brit kormány végül egyezségre jutna a font hivatalos megosztásáról.
Ehhez azonban Skóciának igen szigorú feltételeket kellene teljesítenie: bele kellene egyeznie például a bankunióba, amely közös pénzügyi felügyeletet és szabályozást is jelentene.(MTI)

Scroll To Top