Schröder: szankciók helyett az orosz érdekekről kell beszélni

A szankciók politikája és Oroszország elszigetelése nem vezet eredményre az ukrán válság kezelésében – véli Gerhard Schröder volt német kancellár, aki szerint büntetőintézkedések helyett Oroszország biztonsági érdekeiről kell tárgyalni.

A szociáldemokrata politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kifejtette: az ukrán válság megoldását az jelentheti, hogy Ukrajnából szövetségi – föderális – államot szerveznek és kinyilvánítják, hogy az ország nem csatlakozik a NATO-hoz, Moszkva pedig ezeket a rendezési elveket támogatva elfogadja, hogy a következő választások eredményeképpen felálló új ukrán kormány legitim, és önálló politikát folytathat.
A válság legfőbb oka az Európai Unió elhibázott keleti partnerségi politikája – hangsúlyozta Schröder. Az EU nem vette tudomásul, hogy Ukrajna “kulturálisan mélyen megosztott” ország, amelynek keleti és déli része mindig is inkább Oroszországhoz húzott, nyugati régiója pedig inkább az EU-hoz. Az ukrán társulási megállapodásról nemcsak Kijevvel, hanem Moszkvával is tárgyalni kellett volna, a legnagyobb hiba pedig az volt, hogy az EU a társulás és az Oroszországgal kötendő vámunió közötti választásra kényszerítette Ukrajnát – mondta a volt német kancellár.
Gerhard Schröder Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában ünnepelte 70. születésnapját Szentpéterváron április végén, az ukrajnai válság egyik igen feszült időszakában, amikor kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok őrizetbe vették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több megfigyelőjét. A volt német kancellárt számos bírálat érte az orosz elnökkel közös ünneplés miatt. Schröder visszautasította a bírálatokat a Welt am Sonntagnak adott interjúban, és azt mondta, hogy az ünnepségen Putyinnal folytatott négyszemközti megbeszélése hozzájárult az EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátásához.
A volt kancellár a fogadáson készült, az orosz elnököt és őt egymás karjaiban ábrázoló fényképpel kapcsolatban elmondta, hogy már 14 éve jó kapcsolatban vannak, mindig öleléssel üdvözlik egymást és nagyon örült, hogy barátja eljött a születésnapjára.
A fogadást az Északi Áramlat földgázvezetéket üzemeltető társaság szervezte és finanszírozta. A rendezvényen részt vett többek között Philipp Missfelder, a német konzervatív CDU parlamenti frakciójának vezető külpolitikai szakpolitikusa, Erwin Sellering, Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke, valamint Németország moszkvai nagykövete és Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai társaság elnöke.
Az Északi Áramlat Oroszországot Németországgal köti össze Ukrajna és Lengyelország megkerülésével. A Balti-tenger alatt húzódó vezeték a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományi Greifswaldnál éri el Németországot. A több mint 1200 kilométeres vezetékpár megépítését Gerhard Schröder már kancellárként is támogatta, és kormányfői megbízatása után vezető pozíciót vállalt a beruházást irányító és a vezetéket üzemeltető társaságban, amelynek többségi tulajdonosa a Gazprom. Jelenleg a részvényesek bizottságának elnöke.(MTI)

Scroll To Top