Saxo Bank: a háztartások a csökkenő olajár igazi nyertesei

A csökkenő olajár miatt kialakult helyzet legnagyobb nyertesei a nagy üzemanyag-felhasználók, például a légitársaságok, és a háztartások – írta legfrissebb előrejelzésében a Saxo Bank.

A bank közleménye szerint az amerikai családok éves elkölthető jövedelmét átlagosan 600 dollárral növeli meg az alacsony olajár.
Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája arra számít, hogy a megnövekedett vásárlóerő 2015-ben magasabb volumenű fogyasztást eredményez, ezzel párhuzamosan a vállalatok az alacsonyabb költségeknek köszönhetően magasabb profitot könyvelhetnek el.
Ennek hatására pedig a bank számításai szerint a Brent olaj hordónkénti árának 40 dolláros csökkenése akár 4 százalékos növekedést is eredményezhet a globális össztermékben egy 3 éves periódus alatt.
Miközben a nagy üzemanyag-fogyasztók és a fogyasztáshoz szorosan kötődő ágazatok a részvénypiac legjobban teljesítő szegmensei lehetnek 2015-ben, a legnagyobb energiacégek már most óriási veszteségeket szenvedtek el, piaci értékük összesen egymilliárd dollárral csökkent az elmúlt négy hónapban az alacsony olajár miatt – mutatott rá Peter Garnry.
Az OPEC múlt heti bejelentését követően a legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as energiaindexe 6,5 százalékkal gyengült, ugyanakkor a Lufthansa részvénye például egyetlen hét alatt 8 százalékkal erősödött.
A vezető részvénypiaci stratéga továbbá úgy véli, hogy a szektor részvénypiaci értékelése az utóbbi időszak lejtmenete ellenére még mindig a történelmi átlag felett van, így elkerülhetetlen a további leértékelés.
Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája szerint az OPEC múlt heti döntése az amerikai palaolaj-kitermelőket nehéz helyzetbe hozta, rövidtávon 60 dollár körüli hordónkénti ár mellett a kitermelőknek már komoly finanszírozási problémákkal kell szembenézniük.
Emellett az alacsony olajár a szankciókkal együtt már Oroszország kitermelését is rendkívüli mértékben sújthatja – mondta a szakértő.
A stratéga szerint az olajár stabilizációjához a kínálat mielőbbi szűkülése, avagy a nagyon gyenge kereslet növekedése szükséges, ami nem kizárt, mivel Kína, mint a világ egyik legnagyobb üzemanyag-felhasználója, bizonyára feltölti stratégiai készleteit.(MTI)

Scroll To Top