Rubelválság – Londoni elemzők: Oroszország hamarosan elveszítheti befektetési adósbesorolásai

Londoni pénzügyi elemzők szerint a rubel és a nyersolaj árfolyamának egyidejű összeomlása nyomán egyre nagyobb annak a kockázata, hogy Oroszország belátható időn belül elveszíti befektetési ajánlású államadós-besorolásait.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai csütörtöki helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő listáján az orosz szuverén adósosztályzat „BBB mínusz”, vagyis a befektetési ajánlású sáv alsó széle. Ráadásul az S&P december végén negatív felülvizsgálat alá vette e besorolást.

Ha az S&P a felülvizsgálat január közepén esedékes befejezése után úgy dönt, hogy átsorolja Oroszországot a spekulatív kategóriába, az a közép- és kelet-európai térség egészének piacait is megrázhatja – hangsúlyozták az RBS londoni elemzői.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings menetrendjében pénteken szerepel az orosz adósosztályzat felülvizsgálata. Ennél a cégnél Oroszország az S&P besorolásánál egy fokozattal jobb, „BBB” szuverén osztályzattal szerepel, ám az RBS londoni elemzői szerint ha a Fitch csak egy fokozattal leminősítené Oroszországot – amivel az orosz besorolás még mindig a befektetési kategóriában maradna -, az is tovább rontaná az orosz gazdasággal kapcsolatos piaci hangulatot, különösen az S&P döntésének közeledtével.

Az RBS közgazdászai közölték, hogy jelentősen rontották az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzésüket, figyelembe véve az immár 50 dollár környékén járó nyersolajárat, a rubel összeomlását és a legutóbbi meredek kamatemelés után rendkívül feszessé vált orosz monetáris politikát. A ház új prognózisa szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015-ben 5,5 százalékkal zuhan. Az RBS eddigi előrejelzése 2 százalékos idei GDP-csökkenést valószínűsített Oroszországban.
A befektetési ajánlású orosz adósbesorolás megvonását és az orosz gazdaság mély recesszióját más nagy londoni házak is jósolják.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai erről összeállított előrejelzésükben közölték: 50 százaléknál sokkal nagyobb esélyűnek tartják, hogy a Standard & Poor’s ebben a hónapban a befektetési ajánlású sáv alá minősíti vissza Oroszországot. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy ha ez bekövetkezik, Oroszország tíz év után először veszítené el befektetésre ajánlott osztályzatát valamely nagy hitelminősítőnél.

A Bank of America-Merrill Lynch előrejelzési modellje ráadásul azt valószínűsíti, hogy a Standard & Poor’s akár kétszer is leminősítheti Oroszországot, és ezt a Moody’s Investors Service részéről legalább egy osztályzatrontás követheti.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics 2015-re az orosz GDP-érték 5 százalékos csökkenésével számol. Ez a prognózis azonban mediánérték, ugyanis a cég londoni közgazdászai által részletesen kidolgozott különböző forgatókönyv-változatokban – a felvázolt makrogazdasági folyamatoktól függően – az orosz hazai össztermék 2-8 százalék közötti idei zuhanása szerepel.
A Moody’s Investors Service immár kétévi folyamatos és mély recessziót vár Oroszországban: a hitelminősítő londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.(MTI)

Scroll To Top