Rogán: a Déli Áramlat rendkívül fontos Magyarország energiabiztonságának megerősítéséért

A Déli Áramlat meg fog épülni, de fontos lenne, hogy a magyarországi szakasz megépítéséért minél többen versenyezhessenek, „ezt teszi lehetővé a gazdasági bizottság által javasolt módosítás” – közölte Rogán Antal, a testület fideszes elnöke az MTI szerdai érdeklődésére adott válaszában.

Hangsúlyozta: a Déli Áramlat megépítése rendkívül fontos Magyarország energiaellátási biztonságának megerősítése miatt.
Jelenleg Magyarország csak Ukrajnán keresztül jut gázhoz, ez Magyarország számára komoly kockázatot jelent – hangsúlyozta. Azzal folytatta, hogy ezt a kockázatot a gáztározók állami kézbe vétele csak részben ellensúlyozza, szükség van alternatív gázszállítási útvonalak kiépítésére.
A Déli Áramlat megépítése nem csak Magyarország számára fontos, kiépítését Bulgária, Ausztria, Szlovénia és Olaszország is támogatja – tette hozzá Rogán Antal.
Közölte: a Déli Áramlat meg fog épülni, de fontos lenne, hogy a magyarországi szakasz megépítéséért minél többen versenyezhessenek. Vezetéket építeni ugyanis többen tudnak, mint ahányan üzemeltetnek. Ezt teszi lehetővé a gazdasági bizottság által javasolt módosítás – tudatta.
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden nyújtotta be a földgázellátásról szóló törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslathoz azt a módosító indítványt, amelynek értelmében – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozott időre szóló engedélye alapján – szállítási rendszerüzemeltetési engedéllyel nem rendelkező földgázipari vállalkozás is létesíthet szállítóvezetéket.(MTI)

Scroll To Top