Rezsicsökkentés – Rogán: eddig 250 milliárd forint maradt a családok zsebében

A rezsicsökkentéssel eddig körülbelül 250 milliárd forint maradt a családok zsebében a szolgáltatók helyett, és már áprilisban 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztói gázárat fizetnek az emberek, mint 2012 decemberében – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden az MTI-nek.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: ha két évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy Magyarországon 2014 áprilisában 25 százalékkal alacsonyabb lesz a gáz ára, akkor valószínűleg “mindenki kacagott volna, pedig most egészen pontosan ez történt”.
Komoly változásnak nevezte, hogy eddig 250 milliárd forintnak megfelelő összeg maradt a családoknál, és kifizethetővé váltak a számlák.
Felidézte: keddtől újabb 6,5 százalékkal csökkent a gáz ára, és még ebben az évben tovább csökken a villamos energiáé és a távhőé is.     Összességében 20 és 25 százalék közötti mértékben mérséklődnek a lakossági energiaköltségek a 2012 decemberi árakhoz képest – jegyezte meg.
Rogán Antal kitért arra: a legtöbb szolgáltató az eddig végrehajtott rezsicsökkentések után is nyereséges volt. Jelezte: ezek a cégek egészen magas tőkemegtérülési költséggel kalkulálnak, olyan költségszerkezettel, amely nem biztos, hogy indokolt.
Közölte: nem véletlenül gondolkodnak abban, hogy úgy lehet a rezsicsökkentést hosszú távon fenntartani, ha van egy nonprofit közműszolgáltató, amely képes arra, hogy versenyt támasszon mindenki más számára.
Nem az összes közszolgáltatást szeretnék nonprofittá tenni, hanem egy vagy több közösségi tulajdonban lévőt létrehozni, amelyek képesek arra, hogy tartósan alacsonyan tartsák a rezsit. A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: ez a következő ciklus elejének legfontosabb feladata.(MTI)

Scroll To Top